ETUSIVU ESITTELY HEVOSET KASVATUS

Ch   Pickwick   KTK-I, YLA1, ERJ-II     VH13-029-0324


     

25.02.2014: ERJ-III

29.07.2014: Champion-arvonimi

20.08.2014: KTK-I
20 + 21 + 20 + 19 = 80 p.
- Hyvät leimat, korrekti rakenne muutoin, mutta turhan pystyt vuohiset.
- Erinomaiset tyypit, pitkä lihaksikas kaula, sporttinen ja sopsuhtainen runko,
säkä saisi erottua paremmin, pystyhköt vuohiset.


25.12.2014: YLA1
33 (16+17) - 29 (21+8) - 17 - 17 - 4 = 100 p.
Tilaisuuden parhaat rakennepisteet ja 4. paras hevonen!


31.12.2014: ERJ-II
8,5 + 41 + 10 + 20 + 15 = 94,5 p.

Pickwick, "Wickie"
syntynyt 09.08.2013 Saksassa
11-vuotias, ikääntyy satunnaisesti
saksalainen ratsuponi (100%)
tamma, ruunikonkimo, 139 cm
estepainotus, re: 100 cm
57 ERJ-sijoitusta
kasv. Roscoff Sportponies (Saksa)
om. dumi (VRL-00218)

Historia

Wickie saapui meille Roscoffista juuri vieroitettuna varsana. Se oli todella teräväpäinen ja aika ärhäkkäluontoinen nuorukainen, eikä aikuistuessaan ole paljon muuksi muuttunut. Jo pikkuisena Wickie oli kuitenkin myös todellinen sydäntensulattaja suloisella ulkonäöllään ja pohjimmiltaan niin kovin hellyyttävällä luonteellaan. Kun sen luottamuksen sai voitettua puolelleen, se painoi päänsä kainaloon ja seurasi vaikka maailman tappiin saakka. Ratsukoulutuksessa Wickie oli aikamoinen pässinpää, eikä meinannut millään hyväksyä painoa selkäänsä. Suuren suurella kärsivällisyydellä Wickiestä kuitenkin tulikin oikein oiva ratsu.

Luonne

Käsittelytilanteissa Wickie on aika itsepäinen kaveri. Se on todella fiksu, ja osaa jallittaa ihmisiä mennen tullen. Aina sillä on pieni pilke silmäkulmassa, ja käyttää heti hyväkseen vähän kokemattoman ihmisen tietämättömyyden. Wickie on heti niskan päällä, jos käsittelijä ei osaa sitä komentaa. Karsinassa se aluksi yrittää haukata käsivarresta palan, mutta kunhan asenne on itsellä tarpeeksi päättäväinen, niin Wickiekin lopettaa nopeasti tuollaiset lapselliset jutut. Satuloidessa se ärhäköi kovasti satulavyötä kiristäessä, ja taluttaessa se yrittää vetää kaikille mahdollisille ruohotupsuille. Lastatessa se protestoi tekemällä täysstopin lastaussillalle, ja liikkuu eteenpäin vain ajan kanssa. Matkustaessa Wickie on ihan rauhassa, mutta perille päästyä se alkaa usein aika nopeasti potkimalla kertomaan, että nyt pitäisi jo päästä ulos.

Ratsastaessa Wickie on aikalailla toista maata kuin käsiteltäessä. Aloittelijoille se jonkin verran kiukuttelee tekemällä jatkuvasti pientä kiusaa, mutta topakan ratsastajan kanssa Wickie on oikein ihanneratsu. Sillä on pehmeät ja kivat liikkeet, joissa on hyvä ja helppo istua, ja joita on hyvä säädellä. Kouluradalla Wickie on ihan kiva, mutta se pieni pilke puuttuu, toisin kuin esteillä. Se rakastaa hyppäämistä yli kaiken, ja yrittää aina parhaansa esteradalla. Wickie on nopea, kevyt ja helppo ratsu tiukallakin radalla, eikä koskaan kolauttele turhia puomeja. Erikoisesteillä se vähän jännittyy, ja saattaa ottaa kiellon ellei ratsastaja rohkaise äärimmilleen. Maastossa Wickie on kovin innokas, ja mielellään huitelisi pukkilaukkaa menemään koko reissun ajan.

Kisapaikalla Wickie on aika sähäkkä kaveri. Se stressaa jonkin verran uutta ja erikoista paikkaa ja kisahälinää, mutta ei sen kummemmin tee mitään, kunhan kulkee jännittyneenä ja säpsyilee. Yleensä se kuitenkin rauhoittuu ajan kanssa, ja viimeistään verryttelyyn mennessä se alkaa jo muistuttaa omaa itseään. Toisinaan sillä on kuitenkin vaikeuksia keskittyä, ja verryttelyn sijaan se mieluummin kuikuilisi kaikkea muuta.

Sukutaulu

          i.  Pulp Fiction
          nf, 144 cm, km
 ii.  Mahong Fiction  iii.  Zuhric
 iie.  Crunchill Katje
 ie.  Panthera Cris  iei.  Benjamin Oras
 iee.  Flow Petunia
          e.  Vanilla Teekie
          wB, 130 cm, rnkm
 ei.  Myster Opal  eii.  Isaac T
 eie.  Obi Keana
 ee.  Mahalia  eei.  Diddy Toe
 eee.  Poppit How

Sukuselvitys

Isänisä Mahong Fiction on 146 senttimetriä korkea mustankimo newforestinponiori. Sillä on kisattu monipuolisesti niin esteillä metrin luokissa kuin koulussakin Helppoa A:ta. Luonteeltaan tämä kuvankaunis komistus on ystävällinen ja kiltti, mutta energinen etenkin esteillä. Kouluradalla se on hieman rennompi ja rauhallisempi ja sopii hieman kokemattomammankin käsiin. Mahong Fictionilla on kauniit liikkeet ja ponnekas hyppytyyli. Nyt se on siirtynyt jo kisaradoilta pois ja toimii nykyään siitoskäytössä. Orilla on vasta muutama varsa ja se on periyttänyt kauniin kimon värin lisäksi monipuolisuutta ja ystävällistä luonnetta.
Isänisänisä Zuhric on 146 senttimetriä korkea tummanruunikko newforestinponiori. Luonteeltaan tämä vankkarakenteinen oripoika on ystävällinen ja lempeä, mutta kisaradalla varsin temperamenttinen ja kuumahko kaveri. Sillä on kisattu esteillä 120 senttimetrin luokissa ja se on menestynyt erinomaisen hyvin. Nykyään se viettää eläkepäiviä siitosorin hommissa ja jälkeläissaldo silla onkin jo peräti 100 kpl. Zuhric on periyttänyt erityisesti hyvää hyppyä ja kuumahkoa luonnetta.
Isänisänemä Crunchill Katje on mustankimo, 144 senttimetriä korkea newforestinponitamma. Se on reipas ja ystävällinen poni, joka on asunut lähestulkoon koko ikänsä ratsastuskoulussa tuntiponin hommissa. Nuorena sillä on kisattu pari kautta esteillä metrin luokissa, mutta suurta menestystä se ei koskaan saavuttanut. Sen sijaan tuntiponina se on ollut suursuosikki. Nyt Katje on jo eläkkeellä ja tehnyt kaksi kaunista jälkeläistä.

Isänemä Panthera Cris on vaaleanrautias, 142 senttimetriä korkea newforestinponitamma. Se on asunut koko ikänsä kauniilla saarella Ahvenanmaalla ja kisannut aktiivisesti kenttäratsastuksen parissa CCI/CIC1-luokissa menestyen erinomaisesti. Se on nopea ja ketterä tamma, joka hyppää erinomaisella tyylillä. Nykyään tämä ystävällinen ja lempeä neitokainen viettää siitostammana eläkepäiviä. Sillä on tehty jo kaksi jälkeläistä, joille molemmille se on periyttänyt monipuolisuutta ja hyvää luonnetta.
Isänemänisä Benjamin Oras on 143 senttimetriä korkea vaaleanrautias newforestinponitamma. Sillä on kisattu aktiivisesti esteillä 120 senttimetrin luokissa varsin hyvällä menestyksellä. 10-vuotiaana se loukkasi jalkansa lievästi, eikä kestänyt enää estekäyttöä. Niinpä sillä kisattiin vielä pari kautta kouluratsastuksen parissa peräti Vaativa B:n luokissa asti. Benjamin Oras olikin varsinainen monitaituri. Kisauran jälkeen se siirtyi jalostuskäyttöön ja nykyään se viettelee ansaittuja eläkepäiviä. Sillä on noin 80 jälkeläistä.
Isänemänemä Flow Petunia on ruunikko, 141 senttimetriä korkea newforestinponitamma. Se kisasi nuorena kenttäratsastuksen parissa helpoissa luokissa muutaman kauden ajan. Sen jälkeen se on ollut muun muassa ratsastuskoulun tuntiponina, vaellusratsuna ja junioriratsastajan estetykkinä. Luonteeltaan tämä monipuolinen tamma on helppo, ystävällinen ja kaikkien kaveri. Nykyään se viettää ansaittuja eläkepäiviä ja sillä on teetetty 2 jälkeläistä.

Emänisä Mystery Opal on 135 senttimetriä korkea mustankimo welsh B-ori. Sillä on kisattu aktiivisesti esteillä metrin luokissa kohtuullisen hyvällä menestyksellä. Se on reipas ja energinen hyppääjä, mutta perusluonteeltaan ystävällinen poniori. Nykyään Opal on jo siirtynyt kisaurilta syrjään siitosorin hommiin ja sillä on jo useampi kymmenen jälkeläistä. Se on periyttänyt ystävällistä kisaponin luonnetta sekä hyvää hyppykapasiteettia.
Emänisänisä Isaac T on 135 senttimetriä korkea mustankimo welsh B-ori. Nuorena sillä kisattiin aktiivisesti esteillä 80 cm luokissa ja kouluratsastuksessa Helppo A-luokissa. Se oli monipuolinen ratsu ja pärjäsi hyvin molemmissa lajeissa. Luonteeltaan Isaac T on aina ollut hyväsydäminen ori, joka tekee aina kaikkensa ja omistaa suuren työmotivaation. Nykyään ori viettää jo eläkepäiviä. Sillä on noin 40 jälkeläistä ja se on periyttänyt paljon kimoa väriään sekä kilttiä luonnettaan.
Emänisänemä Obi Keana on 131 senttimetriä korkea vaaleanrautias welsh B-tamma. Se on ollut koko ikänsä eri kodeissa lastenratsuna. Luonteeltaan se onkin juuri omiaan siihen hommaan, se nimittäin on todella kiltti, helppo ja pitkäpinnainen. Obi Keana on opettanut monta lasta ratsastuksen saloihin ja kyydinnyt heitä turvallisesti monen vuoden ajan. Nykyään se jo viettelee eläkepäiviä pienellä maatilalla, ja on sillä tehty kaksi jälkeläistäkin.

Emänemä Mahalia on 130 senttimetriä korkea ruunikko welsh B-tamma. Sillä kisattiin nuorena esteradoilla 80 senttimetrin luokissa. Tämä reipas ja ketterä poni oli erinomainen ratsu kisakentillä. Nykyään Mahalia on jo siirtynyt estekentiltä sivuun, mutta sitä nähdään edelleen näyttelyissä, ja se onkin saanut upeita palkintoja myös siltä saralta. Mahalialla on teetetty myös kolme jälkeläistä, joista on kasvanut hienoja esteratsuja.
Emänemänisä Diddy Toe on musta, 134 senttimetriä korkea welsh B-ori. Tämä kuvankaunis ja aivan upearakenteinen ori on napannut ykkössijoja niin näyttelykentiltä kuin myös este- ja kouluradoilta. Luonteeltaan tämä poni on rehti ja reipas, ja sitä se oli myös kisakentillä. Se hyppäsi hyvin ja liikkui kauniisti. Jälkeläisiä sille kertyi peräti 80 kappaletta ja se periytti erityisesti monipuolisuutta ja rehellistä luonnetta.
Emänemänemä Poppit How on ruunivoikko, 131 senttimetriä korkea welsh B-tamma. Se on aina yhtä iloinen ja ystävällinen neitokainen, ja toiminut nuorena pikkuluokissa lasten ratsuna sekä vanhemmalla iällä ratsastuskoulun tuntiponina. Se on turvallinen ja luotettava ratsu, jolta luonnistuu kaikki lajit helposti. Nykyään se on jo eläkkeellä ja sillä on teetetty neljä kaunista welsh-varsaa. Se on periyttänyt rauhallista luonnetta ja kykyjä niin este- kuin koulukentillekin.

Jälkeläiset

26.10.2013, rp-o. Fifth Crosby (75%), i. Fifth Crispy
08.01.2014, rp-t. Fifth Wickout (50%), i. Primo Veyron
06.02.2014, rp-o. Fifth Birds in Rio (78.125%), i. Fifth Bird Goes Tweet
02.10.2014, rp-t. Vuornan Pickaboo (90.625%), i. Forever Yours SP9

Kilpailut

28.09.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 1/40
29.09.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 6/40
29.09.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 4/40
30.09.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 1/40
01.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 6/40
02.10.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 3/40
04.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 6/40
05.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 5/50
05.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/50
07.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 3/40
08.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 1/40
14.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 4/40
14.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 1/50
15.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 6/50
17.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 3/50
17.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 7/50
19.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 3/50
19.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 6/40
19.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 5/60
20.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 2/50
20.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 6/40
22.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 2/40
22.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/40
22.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/30
22.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 5/60
23.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 2/40
23.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/30
24.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 5/60
24.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 7/50

28.03.2014, NJ kutsu - muut ponirodut - 3/11, irtoSERT
14.05.2014, NJ kutsu - muut ponit - 3/14, irtoSERT
28.05.2014, NJ kutsu - ratsuponitammat - 3/10, irtoSERT
19.08.2014, NJ kutsu - ratsuponitammat - 1/11, irtoSERT
08.12.2014, NJ kutsu - ratsuponitammat - 1/12, MVA-SERT
26.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 7/50
29.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 2/30
02.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/50
02.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/40
03.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 2/40
04.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/40
05.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/40
06.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 6/40
22.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 2/30
23.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/50
28.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/50
29.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/30
29.11.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 2/30
30.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/30
01.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 6/40
02.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/30
03.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/30
05.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 6/40
07.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/30
08.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/30
08.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/30
09.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/30
10.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/30
11.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/30
11.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/30
13.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/30
15.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/30
31.12.2013, ERJ-Cup kutsu - 90 cm - 5/135


28.02.2014, VSN kutsu - ratsuponitammat - 2/11, RCH
01.03.2014, VSN kutsu - ratsuponitammat - 2/12, RCH
10.03.2014, VSN kutsu - ratsuponit - 1/12, CH
23.03.2014, VSN kutsu - ratsuponitammat - 4/12, RCH

Päiväkirja

09.08.2013, ensitapaaminen
Sain Roscoffista eilen puhelun, että kauan odotettu ja toivottu tilausvarsamme oli vihdoin syntynyt. Kasvattajan mukaan synnytys oli sujunut rauhassa ja ongelmitta. Varsa oli terve ja pirteä, kimoutuva tammavarsa. Olin onnesta soikeana! Tänään lähdimme katsotaan uutta pienokaista ensimmäistä kertaa. Se kuikuili meitä emänsä takaa tarhassa ja mietti kovasti uskaltaisiko tulla tutustumaan. Se oli kaunis ja siro, kuin emänsä kopio tummassa varsakarvassa. Lopulta se uskaltautui emänsä perässä luoksemme, mutta ilme oli kovin varautunut, korvat kääntyilivät luimuun ja höröön, eikä se tiennyt olisiko silittävää kättä pitävät purra vaiko ei. Yhtäkkiä se kääntyi kannoillaan ja järjesti meille iloisen pukkishown, johon emäkin liittyi ehkä hieman vihaisena siitä, että pieni lapsukainen lähti ominpäin juoksentelemaan. Pitkän tuokion jälkeen lähdimme kotiin malttamattomina odottelemaan, että pikkuvarsa kasvaisi jo ja saataisiin se meille kotiin. Kasvattajan ja minun yhteisellä päätöksellä varsa sai nimekseen Pickwick, sydänlanka.

13.10.2013, karkureissu
Nuori neiti Wickie päätti tänään poistua omin avuin tarhasta tylsistymästä. Tilanpuutteen vuoksi se oli matalahkossa väliaikaistarhassa, josta se oli jälkien perusteella hypännyt näppärästi aidan yli ja painanut täyttä laukkaa naapurin pellolle etsimään evästä. Itse olin päivän reissussa, ja tallityöntekijätkin sattuivat olemaan jossain muualla, eikä kukaan ehtinyt nähdä tammaa itse teossa. Onneksi kätevä naapurimme oli onnistunut pyydystämään karkureissulla olevan kiukkuponin, vaikka hän olikin saanut muutaman kerran maistaa hampaasta. Ihana naapurimme palautti ponin tallille, jossa tallityöntekijä oli onneksi jo paikalla ja otti karkulaisen vastaan. Jatkossa Wickie tarhaa vain ja ainoastaan tarhoissa, joissa aita on tälle pomppuponille tarpeeksi korkea. Onneksi poni ei ehtinyt aiheuttaa vahinkoa, ja naapurillekin veimme kiitokseksi ison suklaakakun.

01.01.2014, kisauran päätös, tulevaisuuden suunnitelmia ja varsainfoa
Wickie nappasi pari viikkoa sitten viidennenkymmenennenkuudennen sijoituksensa kisoissaan. Tamma on saavuttanut kisaurallaan suuren määrän sijoituksia ja jää nyt ansaitulle eläkkeelle. Silloin tällöin sitä kyllä tullaan näkemään edelleen kisaradoilla, etenkin ERJ Cup-kisoissa. Joulukuun ERJ Cupissa Wickie nappasikin ensimmäisen Cup-sijoituksensa 90 cm-luokassa.
    Eikä Wickie muutenkaan aivan täysin kotiin jää, nimittäin edessä on vielä etenkin ERJ:n ja RPL:n laatuarvostelut. Laatisvalmistelut ovatkin nyt kovaa vauhtia käynnissä ja tavoitteena on ainakin estelaatiksen kohdalla helmikuun tilaisuus. Katsotaan, missä mallissa tamma silloin on ja toivotaan parasta!
    Kaiken tämän lisäksi edessä on myös siitostamman tehtävät. Wickiellä on jo ennestään yksi varsa, Fifth Crosby (i. Fifth Crispy), joka on emänsä jalanjäljissä tehnyt jo upean kisauran. Toinen varsa Wickielle on tulossa tammikuun puolen välin tienoilla angloarabiori Primo Veyronista. Jännityksellä jäämme odottelemaan uuden tulokkaan syntymää ja kaikkea muutakin mitä tulevaisuus vielä tuo tullessaan Wickien kanssa!

24.03.2014, koulutreeniä kiukkuponin kanssa
Tänään treenailtiin Wickien kanssa koulukiemuroita. Se tosin oli varsin känkkäränkkäisellä tuulella ja jo satuloidessa sain pari kertaa maistaa hampaasta. Noustuani selkään kentällä Wickie oli ihan tyyni, mutta pyytäessäni sitä käynnissä töihin, alkoi se stoppailla ja nakella niskojaan. Komensin ponia, enkä antanut sen kiukutella. Käytiin nopeasti askellajit läpi alkuverryttelynä; ravissa W liikkui ihan kohtalaisen nätisti, mutta laukassa perä nousi vähän väliä taivasta kohti. Päätinkin pistää tamman kunnolla töihin, kun energiaa oli tuollaisiin pelleilyihin. Tehtiin ravissa siksak-väistöjä ja lisäystreeniä. Wickie kulki kivassa paketissa ja parin ensimmäisen vastaantaistelukerran jälkeen alkoi väistää oikein hyvin ja pitkin, ristikkäisin askelin. Laukassa tehtiin yhden askeleen vaihtoja, temponvaihteluita ja pysähdysharjoituksia. Wickie kävi varsin kuumana ja malttamattomana teki ominpäin vaihtoja ja koetti lähteä pysähdyksestä ominpäin liikkeelle. Väännettiin sitten niin kauan, että poni malttoi odottaa ohjeitani ja kulkea rennosti ja rauhassa. Puolentoista tunnin treenien jälkeen W alkoikin kulkea jo melkein kuin ajatus. Siihen olikin hyvä sitten lopetella, annoin Wickielle pitkät ohjat ja käytiin vielä vartin kävelyllä lähimetsässä.

25.05.2014, laidunkauden aloitus
Wickie puhisi ja puuskutti jännittyneenä kulkiessaan vierelläni. Pidin sitä napakasti riimusta kiinni, koska sillä oli kovia menohaluja. Se tiesi minne oltiin menossa. LAITUMELLE! Laidunkausi oli juuri alkamaisillaan, ja veimme ponitammojen laumaa tuoreelle pellolle, joka odotti syöjiään. Portilla pidätin Wickietä, jolloin se hermostui ja hyppäsi takajaloilleen. Riuhtaisin ponin napakasti alas ja talutin sen sisään laitumen portista. Se ei malttanut seistä paikoillaan odottaessamme, että muutkin lauman ponit pääsevät portista sisään tallityöntekijöiden kanssa. Kun portti suljettiin, irrotin riimun Wickieltä. Se hyppäsi taaksepäin, sitten eteenpäin ja samantien se singahti valtaisan riemukkaaseen pukkilaukkaan muiden tammojen kanssa. Se päästeli menemään häntä tötteröllä ja pää pystyssä. Välillä se pysähtyi, haukkasi suun täyteen heinää, nosti päänsä, hirnui ja jatkoi iloista juoksenteluaan. Saatuaan enimmät energiat purettua se alkoi selvitellä muiden ponien kanssa arvojärjestystä. Onneksi se järjestys selvisi nopeasti ja jokainen hyväksyi paikkansa ilman suurempia kinasteluja. Niinpä jätimme ponit nauttimaan laitumen annista.

Valmennukset

Estevalmennus, valmentaja: reibili
Dumi saapui taas valmennukseeni, mutta tällä kertaa hänellä oli ratsunaan kuvankaunis kimo ratsuponitamma Pickwick eli Wickie. Alkuverryttelyjen aikaan tammaa taisi hieman laiskottaa, sen ilmekin oli vähän sellainen ettei sitä voisi vähempää kiinnostaa. Pyysin ratsastamaan tammaa reippaammin eteenpäin. Pikkuhiljaa tamma alkoi virkistyä ja olin itsekin saanut kasattua pienen jumppasarjan keskelle kenttää. Wickien ilme kirkastui heti kun se näki esteet. Olit kertonut minulle että tammalla oli hieman pientä jännitystä erikoisesteillä joten ensimmäinen este oli räikeänvärinen, punakeltainen pystyeste jonka reunoille olin vielä tuonut isot styroksista tehdyt kärpässienet. Pyysin että käyttäisit tammaa hieman tutustumassa esteeseen ennen kuin yrittäisitte siitä yli. Tamma ei kuitenkaan reagoinut esteeseen sen kummemmin, mutta huomasin että sen lihaset selkeästi jännittyivät hieman. Annoin luvan yrittää ensimmäisen kerran. Yritykseksi se jäikin sillä tamma kielsi heti alkuun. Kehotin sinua olemaan hieman napakampi siellä selässä ja näyttää tammalle että yli on mentävä. Tällä kertaa tamma menikin hienosti koko jumppasarjan, ja alkoi selkeästi jo rentoutua. Menitte sarjan vielä muutamaan otteeseen eikä Wickiekään enää välittänyt tuosta kamalasta räikeästä hökötyksestä yhtään mitään. Pyysin kehumaan tammaa jonka jälkeen saitte tapani mukaan tehdä loppuverryttelyt itsenäisesti.

Estevalmennus, valmentaja: Onna
Valmensin tänään Dumia ja hänen ponitammaa Wickietä. Olin rakentanut 6 esteen radan, joka sisälsi tiukkoja kaarteita ja yhden 3 esteen sarjan. Ratsukko sai aloitella ravailemalla voltteja ja kaarevia uria. Wickie oli selvästi täpinöissään ja Dumin piti hieman rauhoitella tammaa. Annoin luvan laukkailla kevyessä istunnassa uraa pitkin ja tulla yhtä pystyä alkuverryttelyiksi. Lähestymiset sujui todella hyvin ja Dumilla oli tamma hanskassa. Wickiellä on hyvä hyppytyyli ja meno näyttää kevyeltä. Ennen kun päästin ratsukon tulemaan koko radan läpi, halusin nähdä miten kolmen esteen sarja sujuu. Esteiden välillä oli yksi laukka-askel. Olin tyytyväinen näkemääni, ratsukon yhteistyö pelasi kadehdittavan hyvin. Kerroin missä järjestyksessä esteet hypätään ja ratsukko sai aloittaa. Yhen tiukan kaarteen jälkeen tulee okseri, johon lähestyminen ratsukolta ei onnistunut ja tuli pudotus. Pyysin ottamaan koko radan vielä uudelleen ja neuvoin Dumia pidättämään kaarteessa enemmän. Tämän jälkeen rata sujui hyvin ja ratsukko sai tehdä itsenäiset loppuverryttelyt. Annoin kotiläksyksi muistaa rauhallisuuden että ne esteet ei karkaa. Hyvin meni!

Estevalmennus, valmentaja: Lissu T.
Verryttelyissä Wickie kulki banaanimutkalla majakkajohteiden ohitse, joten päätimme dumin kanssa treenata erikoisesteitä. Verkkaesteiden puomit ja johteet olivat aivan tavalliset, eikä ponitamma kytännyt niitä lainkaan. Tamman laukkaa saattoi pidentää ja lyhentää miten tykkäsi, ponnistuspaikat osuivat kohdilleen oli tie lyhyt tai pitkä, suora tai vino. Ratsukon yhteistyö näytti hyvältä, samaten tamman liikkeet ja hyppytyyli.
    Erikoisesteiden kohdalla alkoi kyttäis, kieltely, ohijuoksu ja banaanimutkalle taipuminen. Wickie sai käydä tutustumassa jokaiseen erikoisesteeseen (lankkuihin, pirteän keltaiseen porttiin, majakkajohteisiin, lehmäjohteisiin..) erikseen, mutta tamma piti niitä niin epäilyttävinä, että tarvitsi ratsastajaltaan rohkaisua jokaiselle hyppykerralle. Esteet olivat nimestään huolimatta tavan pystyjä ja oksereita. Aloitimme 75cm korkeudesta, jotta Wickie saisi kaikessa rauhassa todeta jännien esteiden olevan vain esteitä eikä poninsyöjähirviöitä. Ponin laukka oli lyhyempää ja tikuttavampaa, esteitä lähestyttiin siksaksilla ja hypyissä oli valtava ilmavara. Saman tien, kun poni oli esteen toisella puolella alkoi karkuunjuoksuspurtti, jonka dumi kuitenkin sai aina lopetettua muutamaan askeleeseen.
    Uusinnat, esteiden hyppääminen yksittäin rataharjoituksen sijaan ja dumin kannustava asenne auttovat Wickien esteiden yli. Jokunen ohijuoksukin tuli - majakkajohteet olivat edelleen aivan kammottavat -, mutta pääpiirteittäin valmennus sujui hyvin. Alkukammoksuntien jälkeen tamma uskalsi rentoutua, hypyistä tuli maltillisempia ja laukka palautui normaaliksi. Esteitä kärsi korottaakin, ja parin esteen korkeus oli viimeisellä hyppykerralla 100cm.

Estevalmennus, valmentaja: Lissu T.
Tutun ratsukon kanssa treenattiin tänään kokonaisella radalla. dumi ja Wickie verryttelivät pienellä viuhkaesteellä, parilla pystyllä ja okserilla. Tamma liikkui ja hyppäsi hyvin, ponin laukkaa pystyi säätelemään miten mieli teki, hypyt lähtivät hyviltä paikoilta oli lähestyminen vino tai suora. Tästä kaksikosta näkee, että töitä on tehty! 70-80cm korkuiset verryttelyesteet sujuivat leikiten, Wickie otti hyppäämisen tosissaan ja dumi sai ennemmin pidätellä kuin hoputtaa ratsuaan.
    Itse valmennusesterata oli yhdeksän esteen (pystyjä, oksereita ja trippeli) mittainen, teknisesti hivenen vaativampi kuin sen tasoiset radat yleensä. Radalla oli tiukkoja mutkia, muutama todella lyhyen lähestymisen hyppy, kolmen laukka-askeleen suhteutettu väli ja muutama valintapaikka; riskillä lyhyt tie ja todella vino hyppy tai pitkä tie, suora lähestyminen ja monta ylimääräistä sekunnin sadasosaa aikaan. Ratsukon lähtiessä 90cm korkuiselle radalle laitoin kllon päälle ja otin aikaa. Rata sujui hyvää vauhtia, hivenen varmistellen, kun dumi ja Wickie pelasivat enemmän varman päälle. Aika oli asettamani enimmäisajan puitteissa, mutta siitä saisi nipistettyä pois. Korotin esteitä 10cm ja ratsukko otti radan uusiksi. Tällä kertaa dumi ohjasi Wickien paljon pienemmille teille, puristi jokaisesta mahdollisesta paikasta askeleen pois, teki tiukat kaarrot ja lyhyet tiet. Varmaliikkeinen, nopeasti reagoiva Wickie oli omiaan tälläiseen sekuntipeliin, poni ei epäröinyt hetkeäkään vaan toimi ratsastajansa kanssa täydellisesti yksiin. Aika parani useammalla sekunnilla, eikä minulla ole mitään moitittavaa. Valmennus jäi lyhyeen, joten tulin ohjaamaan loppuverryttelyennä verkkaestepäätyyn.

Estevalmennus, valmentaja: Miila H
Saapuessani suorititte jo alkuverryttelyjä, joten ryhdyin heti kokoamaan esteitä. Rakensin viiden esteen radan ja pyysin teitä ottamaan verryttelyyn mukaan pitkällä sivulla olevan 50cm korkean pystyesteen. Wickie oli täpinöissään, mutta pysyi hienosti sinulla hanskassa. Kerta toisensa jälkeen tamma yllätti minut hyppäämällä siististi, vaikka välillä vauhtia kertyi liikaakiin. Wickie kuunteli sinua ja selvästi nautti hyppäämisestä. Seuraavaksi pyysin teitä tulemaan kolmen esteen innaria ja neuvoin sinua pitämään vauhdin rauhallisena sekä keskittymään tehtävään. Te keskityitte hyvin kahden ensimmäisen esteen ajan, mutta sitten tuntui, että keskittymisenne lössähti jolloin viimeinen hyppy meni aivan penkin alle. Tästä viisastuneina toinen kerta onnistui todella hyvin ja pidit hienosti paketin kasassa. Seuraavaksi saitte ratsastaa koko radan ja nostin esteet metrisiksi, innarin muutin kolmoissarjaksi jonka askelväli oli kolme. Aloititte taas reippaasti, mutta Wickie oli kuitenkin hyvin avuillasi. Rata oli siisti, olitte rohkeita ja keskittyneitä tehtävään. Tammalla on paljon kapasiteettia ja huomaa selvästi sen nauttivan hyppäämisestä mikä onkin iso plussa. Annoin teille luvan aloittaa itsenäisen loppuverryttelyn ja minä aloin korjaamaan esteitä pois.

Estevalmennus, valmentaja: Miila H
Olin jo aikaisemmin valmentanut sinua ja poniasi Wickietä, joten olitte jonkin verran tuttuja. Rakensin kavaletteja toiselle pitkälle sivulla ja useamman yksittäisen esteen pitkin maneesia. Saitte aloitella aluksi pelkillä maapuomeilla, Wickie näytti silmiini hieman tahmealta, joten pyysin sinua ratsastamaan ponia reippaasti eteen. Kun puomityöskentely sujui, saitte siirtyä isompiin esteisiin unohtamatta kokoamiani kavalettiesteitä. Wickie heräsi heti päästessään tositoimiin, tammaan tuli tarpeeksi intoa ja se näyttikin taas parhaat puolensa. Olin saanut sijoitettua esteet niin, että oli pari tiukkaa mutkaakin, joista te selviydyitte mallikkaasti. Tamman hypyt olivat siistejä, suunniteltuja ja kevyitä. Saitte hypätä suunnittelemani radan vielä pari kertaa. Molemmat suoritukset olivat oikein mallikaita, yhteistyönne toimii hienosti ja te molemmat tiedätte mitä tehdä. Ei teistä oikein löydy moittimisen aihetta, upea pari. Jätin pyynnöstäsi kavaletit paikoilleen, mutta korjasin muut esteet pois. Jäitte loppuverryttelemään maneesiin minun lähtiessä kotiin.

Estevalmennus, valmentaja: narri
Tällä kertaa laitoin dumin hyppäämään vesimattoja ja muureja poninsa Wickien kanssa. Tamma silmäili esteitä epäluuloisesti, mutta verryttelyt sujuivat siitä huolimatta hyvin. Poni ei yrittänyt kummempaa, vaikka vähän testailikin, oliko sen pakko tehdä hommia. dumi ratsasti tamman kuitenkin kärsivällisesti avuille, jotta pääsisimme tehtäviin käsiksi. Kehotin heti alkuun ratsastajaa pitämään katseen taivaassa, pohkeet kiinni ja tuntuman kunnollisena, jottei Wickie jäisi yksin kun se oli selvästi epävarma erikoisesteistä. Alkuun muurille tulikin kielto, vesimaton tamma ylitti jättiloikalla. Sanoin dumille, että tarvittaessa rohkaisisi hieman raipallakin, jotta Wickie ylittäisi muurin ja ymmärtäisi, ettei siinä ollut mitään vaarallista. Tamma pääsikin muurin yli hyvin ja sen kerran ylitettyään hyppäsi hyvin myös muurin yli. Toistoilla Wickie lopetti myös liioittelun ja hyppäsi siististi, kunhan dumi tuki sitä hypyissä.

Webdesign © Milja     Kuvien © VRL-01080     Tekstien © Tallin omaisuutta
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE