ETUSIVU ESITTELY HEVOSET KASVATUS

Ducks Say Quack     ERJ-II, YLA1     VH13-029-0394


 

25.02.2014: ERJ-II
9 + 51 + 21 + 9,8 + 10 = 100,8 p.

25.10.2014: YLA1
38 (18+20) - 29 (21+8) - 17 - 12 - 4 = 100 p.
Parhaat tekstipisteet! (38/40)
Ducks Say Quack, "Tim"
syntynyt 12.08.2013 Saksassa
16-vuotias, ikääntyy satunnaisesti
saksalainen ratsuponi (43.75%), ori
tummanpunarautias, 147 cm
estepainotus, re: 110 cm
53 ERJ-sijoitusta
kasv. Annmarie Dench (Saksa)
om. dumi (VRL-00218)

     

Historia

Tim syntyi maaseudulla yksityisen kasvattajan talliin. Pikkuisesta pirpanasta asti se oli herkkämielinen ja suorastaan dramaattinen varsa, jonka kanssa kasvattaja oli välillä helisemässä toden teolla. Hän myi Timin heti vieroituksen jälkeen pilkkahintaan eräälle ratsuttajalla, joka tykästyi siihen kovasti. Hän löysi Timin kanssa nopeasti ne oikeat napit ja yhteiselo alkoi sujua hyvin. Ratsuttaja joutui kuitenkin heikon rahatilanteensa vuoksi laittamaan Timin myyntiin. Silloin löysin tämän pikkukoltiaisen myynti-ilmoituksen netistä ja päätin tehdä nuorukaisesta tarjouksen.

Niinpä Tim muutti meille kaksivuotiaana pojankoltiaisena, ja oli alusta alkaen kovin persoonallinen kaveri. Sukua katsoessa osasin jo valmistautua tällaiseen persoonaan, mutta en odottanut ihan näin kovapäistä kaveria. Ratsukoulutuksen suhteen Timin kanssa kokeiltiin useampaakin eri ratsuttajaa, että löydettiin osaava, hellä ja ymmärtäväinen kouluttaja. Pienten vaikeuksien kautta saatiin Tim kuitenkin koulutettua ja aikalailla jokaisesta tempauksesta ja ongelmasta ollaan selvitty varsin hyvin.

Luonne

Tim on hyvin herkkä, ja se hermostuu heti kovasta metelistä, eikä sille saa missään tilanteessa alkaa huutamaan. Herkkyyden lisäksi Tim on aika kovatahtoinen, eikä aina tyydy kohtaloonsa vaan yrittää saada tahtoaan läpi viimeiseen pisteeseen saakka. Tästä räjähdysalttiista luonteesta huolimatta Tim pysyy ammattilaisten käsittelyssä oikein mukavana ja potentiaalisena kisakaverina, kunhan muistaa ne oikeat pelisäännöt.

Hoitotoimenpiteet pitää ehdottomasti suorittaa käytävällä. Karsina on Timin omaa aluetta, eikä sinne sovi mennä yhdenkään ylimääräisen ihmisen. Karsinasta on tehty sille oma rauhoitettu alue, jossa sen ei tarvitse stressailla asioista. Käytävällä Tim seisoo oikein hyvin kiinni ollessaan, ja sen saa helposti hoidettua kaikilla tavoin. Se antaa harjata joka puolelta ja satulointikin onnistuu ongelmitta. Myös kengittäjän ja eläinlääkärin toimenpiteet on Timin kanssa ihan simppeleitä, kunhan paikalla on tutut kenkääjät ja lääkärit. Taluttaessa Tim on vähän häseltäjä, ja naru tuleekin pitää kireällä, ettei se pääse touhailemaan omiaan. Muita hevosia kohtaan Tim on kovin äksy, ja tarhaakin aina poikkeuksetta yksin. Toisen hevosen kanssa kahakassa se kyllä puree vaikka palan irti jos niikseen tulee, eikä säästele potkuissa. Traileriin ja kuorma-autoon Tim kävelee reippaasti ja kiltisti, mutta kuljetuskaverin suhteen pitää olla tarkka, ettei oripoika aiheuta turhaa tappelua matkan aikana. Sopivan matkustuskaverin kanssa Tim kulkee rauhassa ja huoletta.

Ratsastaessa Tim on todella herkkä, mutta erinomainen hyppääjä ja suorittaja. Sen työmotivaatio on uskomattoman suuri, kunhan se saa pidettyä herkät hermonsa kurissa. Kouluratsastus on siinä rajalla, ja liian haastavat kiemurat saavat sen nakkelemaan niskojaan ja usein myös takapäätään. Kovin hermostuessaan se saattaa hypätä jopa pystyyn ja aloittaa pukkishow:n. Esteillä Tim kuumenee entisestään, mutta kunhan ne oikeat säädöt löytyy, se toimii mainiosti. Tim hyppää todella hyvällä tyylillä, eikä pelkää mitään erikoisesteitä. Välillä se saattaa kiehahtaa radalla yli äyräiden, mutta liika pidätteleminen vain pahentaa tilannetta. Kunhan menon saa pidettyä turvallisena, on fiksumpaa jatkaa kuin jäädä paikoilleen "rauhoittumaan". Maastossa Tim on yllättävänkin mukava, ja malttaa jopa rentoutua kävelylenkeillä. Porukassa se on hieman mahdoton, jos ei saa kulkea joukon ensimmäisenä.

Kisapaikalla Tim on valpas ja varovainen. Uudessa paikassa se on aika säpsy, ja alkaa helposti sinkoilla narun päässä, jos näkee jotain liian jännittävää jossain. Ratsastaessa se on kuitenkin aika normaali, eikä ratsastettavuudeltaan eroa paljoakaan muuten kuin säikkymisillään. Jo verryttelyssä se kuitenkin malttaa keskittyä siihen maailman parhaaseen asiaan, siis hyppäämiseen. Radalle päästessään sitä ei paljoakaan kiinnosta ulkopuolinen elämä, vaan se keskittyy täysillä radan suorittamiseen.

Sukutaulu

            i.  Duck Days
            x, 155 cm, tprt
 ii.  Fit In Dance  xx  iii.  Fit And Feel
 iie.  Street Dance
 ie.  Lenella  ox  iei.  Lenylord
 iee.  Alynnis
            e.  Chaviva
            rp 87.5%, 142 cm, prtkm
 ei.  Full Blooded  nf  eii.  Full Thorough
 eie.  Add Up Abby
 ee.  Chalila  rp 75%  eei.  Chaleoux  wB
 eee.  Kneel to Me 
 rp 50% (xx x c)

Sukuselvitys

Isä Duck Days on komea tummanpunarautias, 155 senttimetriä korkea angloarabiori, jonka kanssa on ilo touhuilla mitä vain. Ori hyppää lahjakkaasti ja vääntää jopa vaativia koululuokkiakin korvat hörössä suhteellisen vaivattomasti. Saksassa asusteleva ori on kilpaillut menestyen esteratsastuksen parissa ja jäi nyt muutama vuosi takaperin vain jalostusorin hommiin. Neitokaisia onkin riittänyt ja tähän mennessä orilla on kirjoilla 101 elävää jälkeläistä.

Isänisä Fit In Dance oli tummanrautias täysiveriori, joka oli astetta lämpöisempi kaveri. Oman ihmisensä kanssa se pysyi hanskassa ja käyttäytyi lähes moitteetta, mutta hieman oudompien käsittelyssä siitä muuntautui pieni monsteri. Jonkinasteisesta luonneviastaan huolimatta orin kanssa kierrettiin kenttäkisoja ahkeraan ja etenkin maasto-osuudet se veti kunnialla. Rakenteellisesti tämä 162 cm korkea ori oli A-laatua, mutta luonne karkotti tammojen omistajia ja jälkeläisiä orille on kirjattu vain 9 kappaletta.
Isänisänisä Fit And Feel oli musta, 169 senttimetriä korkea englantilainen täysiveriori, joka nuorena starttasi muutamissa laukkakisoissa. Vauhti ei suvustaan huolimatta riittänyt, vaan se vaihtoi sitten alaa kenttäratsastukseen, josta sitten erikoistui rataesteille jossain vaiheessa. Vaihtelevan ja suhteellisen menestyksen täyteisen kilpauran päätteeksi ori myytiin Englannista Ranskaan, jossa se on jättänyt laajasti jälkensä jalostuspuolella. Kantakirjaan ori hyväksyttiin toiselle palkinnolle aikoinaan.
Isänisänemä Street Dance oli punaruunikko, 162 senttimetriä korkea englantilainen täysiveritamma, joka toimi suhteellisen lyhyen elämänsä jalostuskäytössä. Suvusta löytyy toinen toistaan upeampia otuksia ja muutamien starttiensa perusteella tämäkin tyttö osasi ja halusi juosta. Tamma eli kasvattajallaan koko elämänsä saaden 6 varsaa, joista yksi menehtyi heti synnyttyään. Jälkeläiset ovat perineet emältään tasaista luonnetta ja kestävyyttä lajiin kuin lajiin, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta - Fit In Dancea.

Isänemä Lenella on punaruunikko arabialainen täysiveritamma, joka hyppäsi kasvattajansa tyttären kanssa rataesteitä aina 100 cm saakka varsin hyvällä menestyksellä jopa. Kantakirjaankin tät neito on hyväksytty toiselle palkinnolla, joten eipä mikään mutanttikaan ole kyseessä. Tamman täytettyä 11 vuotta, siirtyi se kisakentiltä pois lopullisesti ja keskittyi siitostammana olemiseen. Jälkeläisiä tällä 152 cm korkealla tammalla on 6 kappaletta.
Isänemänisä Lenylord, ruunikko arabialainen täysiveriori, oli energinen ja toisinaan hieman kuumahkokin tapaus. Kaikesta huolimatta sitä pystyi käsittelemään, mikäli sen ei antanut pompotella. Ratsuna se toimi kuin ihmisen mieli. Ori kilpaili niin rata- kuin maastoestekisoissakin menestyen hienosti. Pokaaleja pursusi satulahuoneessa paljon ja astutuskyselytkin kertovat totuuttaan orin hienoudesta. Korkeutta Lenylla oli 148 cm ja väritykseltään se oli lähes musta, vaikka virallinen väri olikin mustanruunikko.
Isänemänemä Alynnis, ruunikko, 151 senttimetriä korkea arabialainen täysiveritamma, oli erään saksalaisen kasvattajan tuotos, joka myytiin Suomeen Taina Lahtiselle. Suomessa tamma pääsi kiertämään muutamissa näyttelyissä napsien hyviä sijoja sekä kantakirjaan tamma hyväksyttiin toisella palkinnolla. Rautiaankimo tamma sai elämänsä aikana 11 jälkeläistä ja vietti Tainan omistuksessa koko elämästä.

Emä Chaviva on 142 cm korkea ratsuponitamma, joka on hypännyt ympäri Eurooppaa jopa 120 cm ratoja ja napsinut voittoja lukemattomia kertoja. Tim on Vivan toinen varsa ja lisää on luultavastikin tulossa, sillä varsoja on kyselty jopa Amerikoista asti. Punarautiaankimo tamma on rakenteellisestikin mahtava pakkaus ja Saksassa se on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle! Luonteensa puolesta Viva on lempeä ja rehellinen eikä se pelkää tehdä töitä tai tarttua haasteisiin.

Emänisä Full Blooded, aka Bloodi, on suomalaissyntyinen, ruunikko newforestinponiori, joka myytiin suoraan kasvattajalta vuoden ikäisenä eräälle saksalaiselle poni-ihmiselle. Saksassa orista taottiin kunnon estetykki ja se menestyikin nuorempana rataesteillä hienosti eikä koulukuviotkaan aivan huonosti sujuneet. Kantakirjasta ori löytyy toistella palkinnolla. Jalostuksessa Bloodi on ollut kysyttyä tavaraa jo tähän mennessä ja jälkeläisiä on kirjattu peräti 156 kappaletta! Tummanruunikko ori omaa korkeutta 143 cm.
Emänisänisä Full Thorough oli ruunikko, 138 senttimetriä korkea newforestinponiori, joka syntyi Lontoon laitamille ja jo viisi vuotiaana oli kiertänyt lukemattomat kodit. Orilla oli hieno luonne, mutta tästä huolimatta se ei tuntunut paikkaansa löytävän. Orin täyttäessä kahdeksan vuotta ja käydessään sen hetkisen omistajansa kanssa viimeisissä koulukilpailuissa, bongasi eräs Anna Fredrikson orin ja osti sen. Annan kanssa ori viimein sai aikaan syvän luottamuksen ja ori elikin naisen omistuksessa 27-vuotiaaksi asti astuen lukuisia tammoja ja päästen kantakirjaan vielä hieman tavallista vanhempana (9-vuotiaana) toiselle palkinnolle.
Emänisänemä Add Up Abby oli 146 cm korkea, tummanrautias newforest-neitokainen, jolta massaa löytyi melko paljon. Eihän neiti lihava ollut, mutta sitäkin rotevampi ja lihaksikkaampi. Näyttelykehissä tamman kanssa ei liioin menestytty, mutta kantakirjaan se pääsi kuitenkin käyttökokeiden jälkeen kolmannelle palkinnolle. Käyttöponina Besti olikin omiaan, tasainen, kuuliainen, rohkea ja ennen kaikkea miellyttämisen haluinen. Roteva tamma kilpaili aika pitkälti rata- ja maastoesteiden parissa menestyen varsin mukavasti. Jälkeläisiä tammalla teetettiin kolme kappaletta, joista yksi syntyi valitettavasti kuolleena.

Emänemä Chalila oli rautiaankimo ratsuponitamma, joka syntyi Saksassa. Säkäkorkeutta tammalta löytyi 149 cm. Vaikka se oli suurehko, oli se varsin siro ja hyppäsikin ketterästi rataesteiden ylitse harja hulmuten. Vaikka menestystä niitettiin niin esteillä kuin näyttelykehistäkin, jäi tamman varsottelu vähälle sen menehdyttyä toista varsaansa varsoessaan vain 12-vuotiaana.
Emänemänisä Chaleoux oli mustankimo, 119 cm korkea welsh mountainori, joka hurmasi kaikki virkeällä olemuksellaan ja mahtavalla luonteellaan. Ori oli sopivan ennakkoluuloinen, mutta luotettavan ihmisen kanssa se meni läpi vaikka kivestä, mikäli ihminen niin pyysi. Nöyrä ja luotettava ori astui lukemattomia tammoja ympäri Euroopan ja onkin jättänyt jälkeensä hienoja varsoja useisiin rotuihin.
Emänemänemä Kneel to Me oli tummanruunikko, 148 senttimetriä korkea senttimetriä korkea ratsuponitamma, jonka isä oli 162 cm korkea täysiverinen ja emänä puolestaan oli lempeä ja rauhallisen tasainen connemara. Miksaus toimi ja Kneelistä tuli reipas ja rohkea, ja kaiken lisäksi helppo käsitellä niin selästä kuin maastakin. Esteillä mentiin ylitse huimien ilmaverojen kera ja kouluradoilla tanssahdeltiin kauniisti ja varmasti. Menestynyt tamma varsoi elämänsä aikana neljä kertaa, kaksi selvisi aikuisikään saakka hengissä.

Jälkeläiset

06.11.2013, rp-o. Fifth Bird Goes Tweet (56.25%), e. Vinkremla
14.11.2013, rp-t. Fifth Fish Go Blub (53.125%), e. Inneka
03.12.2013, rp-o. Fifth Frog Goes Croak (50%), e. Dickinson
20.06.2014, rp-t. Fifth Cows Say Moo (56.25%), e. Vinkremla
24.06.2014, rp-t. Fifth Duckup (50%), e. Dickinson
20.10.2014, rp-t. Fifth Duckface (75%), e. Inneka

Kilpailut

01.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/40
03.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 2/40
06.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 2/40
07.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/40
08.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/40
10.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/40
10.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 6/40
21.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/30
22.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/30
22.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/29
24.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 5/30
25.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 1/30
25.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 6/50
26.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 2/50
27.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 5/30
27.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 3/30
27.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 3/30
28.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/30
28.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 6/50
28.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 5/30
28.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/30
29.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/30
29.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/30
30.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 5/40
30.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 2/50
31.11.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 3/30
31.11.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 5/30
01.12.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 2/30
01.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 3/30
02.11.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 6/50
03.11.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/50
03.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 2/30
03.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 2/30
04.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/30
04.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 5/30
04.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 3/30
04.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 2/30
05.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 1/40
05.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/30
05.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/30
07.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 2/30
08.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/30
09.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/30
10.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/30
11.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 5/30
11.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 2/30
12.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 2/30
12.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 1/30
13.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 2/30
13.12.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 1/30
20.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/30
22.12.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/30
31.12.2013, ERJ-Cup kutsu - 100 cm - 17/174

Päiväkirja

19.10.2013, muutto uuteen kotiin
Tänään meille saapui uusi, upea ja kuvankaunis ratsuponiori "Tim". Lähdimme aamulla kahdeksan aikoihin koeratsastamaan oripoikaa ja varmuuden vuoksi lähdimme kuorma-autolla, siltä varalta että jos se olisi niin hyvä kuin odotin, saisimme ottaa sen heti mukaamme. Myyntitallilla Tim seisoi tomerana karsinassa. Se puhalteli ja tutkaili meitä kaltereiden takaa korvat hörössä. Myyjä kertoi heti, että karsinaan ei sovi mennä, koska siellä se on aika ärhäkkä. Niinpä otimme Timin käytävälle, harjasimme, satuloimme ja lähdimme koeratsastamaan. Ratsastin orhilla kentällä puolisen tuntia. Kävin kaikki askellajit läpi ja hyppäsin muutaman esteen. Tim oli kuuma ja aika kovapäinen, se meni eikä vain meinannut. Mutta potentiaalia siinä oli. Se hyppäsi uskomattoman hyvällä tyylillä. Niinpä teimme kaupat tästä kultakimpaleesta. Lastattiin oripoika kuorma-autoon ja allekirjoitettiin paperit. Kotona olimme viiden aikoihin illalla, ja päästimme Timin ensin tarhaan rauhoittumaan. Se kävi hieman kierroksilla kuljetuksessa, mutta nopeasti muuttui levolliseksi, kun sai tutustua naapuritarhan oripoikiin ja hieman ruokaakin se sai nenänsä eteen.

08.11.2013, maastoesteitä
Tänään käytiin Timin kanssa hyppäämässä maastoesteitä lähimetsään rakennetulla radallamme. Tim oli pörhäkkänä jo pelkästä maastoon lähtemisestä, ja esteillä se suorastaan räjähti. Mutta tällä kertaa vain positiivisella tavalla! Ehkäpä koulutus on tuottanut tulosta, ja Tim malttoi hetkittäin kuunnella todella hyvin ja odottaa käskyjä. Tapansa mukaan se loikki esteiden yli kuin aropupu, eivätkä vaikeammatkaan esteet tuottaneet sille päänvaivaa. Aluksi otimme ihan vain tukkiesteitä erikokoisina, ja kun se sujui, kokeiltiin tietenkin vesihautaa. Tim oli innosta piukeana vedessä, vaikka aluksi sitä pitikin hieman rohkaista menemään sinne. Vedessä se kauhoi riehakkaana etusillaan ja koetti jopa käydä piehtaroimaan, mutta komensin napakasti ja jatkoimme harjoituksia. Tulimme pari kertaa risuestettä, joka laskeutui veteen ja pikkutukkia, joka hypättiin vedestä. Vesiharjoitukset olivat Timille herkkua! Kotiinpäin kävellessä Tim oli kerrankin selvästi väsynyt, kun oli saanut purkaa kaikki energiansa. Hieno poika!

28.04.2014, ratsutusta
Satuloin Timin aamupäivällä ja talutin sen maneesiin. Maneesissa odotti ratsuttajamme Kevin Schumerlick, joka nousi samantien Timin selkään. Kevin tunnusteli Timiä ensin käynnissä ympyröillä ja tehden samalla pysähdyksiä ja peruutuksia. Tim oli hieman hermostunut, järsi kuolainta ja pyöritteli korviaan. Kevin pyysi Timiä raviin, jolloin ori syöksähti eteenpäin ja ravasi hermostunutta, korkeaa ravia ympyrällä. Kevin rauhoitteli sitä pitkään ja lopulta vartin kuluttua Tim malttoi rentoutua. Välillä se koetti juosta alta pois, eikä oikein kuunnellut ratsuttajaa. Puolen tunnin ratsastuksen jälkeen Kevin löysi vihdoin ne oikeat säädöt, ja sai Timistä lopulta irti ihan mieletöntä liikettä ravissa ja korkean kootun muodon laukassa. Ja Tim oli rento, kuuliainen ja rauhallinen. Kaksikon yhteistyö oli kaunista katseltavaa. Sain Keviniltä paljon ohjeita ja vinkkejä Timin kanssa toimimiseen, ja kiitin ratsuttajaa kovasti hienosta työstä.

02.01.2014, kuulumisia kisa- ja jalostussuunnalta
Timin huikea kisaura on nyt takanapäin. Oripoika on saavuttanut 50 erj-sijoituksen rajan ja kisannut monet hienot kisat hyvällä menestyksellä. Emme voi olla kuin ylpeitä tästä pojasta! Nyt se pääsee ansaitulle viikon vapaalle laitumelle, ja sen jälkeen se aloittaa uuden uran siitosoriin hommissa. Tulevaisuudessa sitä odottavat lukuisat tammavieraat ja tietenkin myös laatuarvostelut! Tulevan kauden tammat on jo katsottu omasta tallista ja onhan Timiä kosiskeltu jo muidenkin ratsuponikasvattajien toimesta.
    Onhan Timillä toki jo kolme jälkeläistä, jo kisakentillä nähdyt Fifth Bird Goes Tweet ja Fifth Fish Go Blub sekä uunituore nuorukainen Fifth Frog Goes Croak. Tim on periyttänyt vahvasti kaunista, raudikkoa väriään ja varsin säpäkkää luonnettaan. Aika näyttää, mitä näistä potentiaalisista nuorukaisista vielä kasvaa ja millaiseksi periyttäjäksi Tim osoittautuukaan.

28.04.2014, kuvaussessio ja vähän muutakin sessiota
Hain Timin tänään talliin iltapäiväheinien jälkeen. Puunasin sen viimeisen päälle; harjasin joka puolelta pitkään ja tarkasti, kiillotin kiillotushanskalla, pesin valkoiset sukat ja merkit puhtaiksi, trimmasin vuohiskarvat pois, selvitin hännän ja leikkasin sen tasaiseksi, siistin ja kiillotin ratsutukan ja lopuksi suihkutin joka puolelle hieman karvankiillostuainetta. Puin orille aamulla putsaamani suitset päälle ja otin pitkän nahkaisen ketjuriimunnarun, jonka kiinnitin suitsiin. Talutin Timin juuri puidulle sänkipellolle, jonne kuvaaja seurasi meitä. Keli oli aurinkoinen ja mukavan lämmin, mutta aika tuulinen. Aluksi otimme ihan normaaleja rakenne- ja pääkuvia orimainosta varten. Tim oli vähän levoton, nypläsi takkiani ja olisi mielummin luultavasti pistänyt ranttaliksi kuin seissyt nätisti paikoillaan. Saatiin rakennekuvat otettua ja oli tarkoitus ottaa vielä yhteisiä söpöily-poseerauskuvia. Siinä vaiheessa tuuli heitti jostain heinäpaalin muovit ilmaan, jota Tim säikähti toden teolla, hyppäsi pystyyn ja jatkoi siitä hermostunutta pukkilaukkaa. Roikuin narussa kiinni ja koetin rauhoitella oria. Sepä ei kuitenkaan ihan helposti rauhoittunut, ja raahasi minua perässään parikymmentä metriä. Rämähdin naamalleni sänkipeltoon ja vihdoin Tim pysähtyi. Se puhalteli kovasti ja tuli nuuhkimaan päätäni ihmeissään minun maatessani maassa. Kuvaaja nauroi katketakseen könytessäni ylös pellosta yltäpäältä varsin mutaisena. Siinä rytäkässä Timkin oli saanut kauniit valkoiset sukkansa mutaiseksi. Otettiin kuitenkin vielä ne söpöilykuvatkin, olivatpahan ainakin vähän enemmän meidän näköisiämme, kun emme me nyt normaalistikaan kovin pynttäytyneitä ole!

Valmennukset

Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Tätini Katrina Enqvist saapui tänään vierailulle Saksaan, ja tottakai meidän piti päästä Timin kanssa hänen valvovan silmänsä alle. Katrina on Suomessa tunnettu estevalmentaja ja kilpaillut kansainvälisellä tasolla. Ihan alusta alkaen Katrina katsoi, että Tim on hyvin kuulolla. Hän huomasi, että nyt on kyseessä todella kuumaverinen kaveri, mutta hänen sanojensa mukaan sen ei saisi haitata menoa milläänlailla. Alkuverryttelyksi tehtiin kahdeksikkoa, jossa oli paljon erilaisia puomitehtäviä. Ensin ravissa ja sitten laukassa. Laukkaosuudella Tim alkoi tapansa mukaan kuumua ja takapää alkoi lentää, mutta pidättäessä ohjista, alkoi nousta etupää. Katrina käski pitää tasaisen, mutta napakan tuntuman ohjista, istunnan pitäisi olla rento ja rauhallinen, ja kropan pysyä menossa mukana. Tunnin aiheena oli antaa Timille paljon hommaa, ja se tehtiinkin kolmikaarisen kiemurauran muodossa. Jokaisella kiemurauran sivulla oli pieni pystyeste, ja kiemurat eivät saaneet levitä käsistä, joten tiukkoja mutkiakin tuli, unohtamatta laukanvaihtoja ja ehdottoman suoria teitä. Niistä Katrina oli tarkka. Aluksi Tim yritti oikoa, ehkä minäkin hieman yritin, mutta Katrina ei antanut almoa. Tehtävä osoittautui aika haastavaksi, mutta todella hyväksi. Tim joutui käyttämään kovasti aivojaan, ja muutaman kerran se tuskastui ja alkoi nakella pukkeja, mutta Katrinan ohjeiden mukaan niissä oli vain pysyttävä kyydissä ja pystyttävä jatkamaan matkaa kuin niitä ei olisikaan. Lopulta saatiin harjoitus aika hyvin purkkiin, Katrina oli tyytyväinen ja minäkin olin. Tähän oli hyvä lopettaa tältä päivältä. Tim oli peräti hieman väsähtänyt, ja annoin loppuverrytelyiksi sen ravailla hetken ympäri maneesia pitkin ohjin.

Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Katrina piti meille jälleen estevalmennuksen. Tänään harjoiteltaisiin rentoutta, rauhallisuutta, tasaisia ja varmoja suorituksia, ja koitettaisiin saada oripoika pysymään pöksyissään. Alkuverryttelyksi tehtiin pieniä puomitehtäviä ympyrällä. Tim oli peräti aika rauhallinen, kuunteli tosi hyvin ja tuntui tosi hyvältä. Verryttelyn jälkeen aloitettiin muutamilla yksittäisillä pystyesteillä, joista pikkuhiljaa muodostettiin pitempi rata. Tapansa mukaan Tim kuumeni ja alkoi poukkoilla. Se ei olisi malttanut odottaa esteillä pääsemistä, mutta mepä Katrinan kanssa emme antaneet sen mennä, ennen kuin se olisi rauhassa. Katrina ohjeisti kääntämään aina voltille, jos se lähtee rynnimään esteelle holtittomasti. Otimme lähes kymmeniä uusia lähestymisiä, mutta pikkuhiljaa Timin päähän alkoi mennä se mitä haettiin. Se malttoi kuunnella ja odottaa, se malttoi jopa pysähtyä kesken esteradan ja seistä paikallaan! Huikeaa! Lopuksi otettiin koko rata kunnolla, esteiden korkeus oli 100 senttimetriä, ja nyt suorituksen pitäisi olla puhdas ja virheetön. Ja sitä se olikin. Tim hyppäsi kuin tykinkuula, mutta kuunteli jokaista apua tarkasti, hidasti pyydettäessä, malttoi ja odotti, eikä heittänyt yhden ainuttakaan pukkia. Tähän oli hyvä lopettaa. Katrina antoi paljon kehuja, eikä turhasta. Tim oli aivan mahtava. Tästä on hyvä jatkaa!

Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Yksi luottovalmentajistamme, hollantilainen Diatre Holm saapui tänään pitämään meille valmennuksia. Timin kanssa halusin ehdottomasti hänen valmennettavakseen, koska Diatrella on paljon kokemusta etenkin täysiverisistä esteratsuista, joilta Tim on perinyt kuumaverisen luonteensa. Diatrella olikin hienoja neuvoja jo alusta alkaen Timin suhteen. Tim piti saada ensin ihan rennoksi ja rauhalliseksi, mutta ei veteläksi. Aloitettiin puomiharjoituksilla, joissa käytiin kaikki askellajit läpi. Sellainen saa yleensä Timin jo kierroksille, mutta Diatren neuvojen avulla orhi pysyi aika rauhallisena. Timille tuli antaa tilaa, eikä sitä saanut vetää tiukkaan pakettiin. Sen piti päästä toteuttamaan itseään, ettei se ala käymään ylikierroksilla. Piti ymmärtää, millainen on kuuman täysiverisen ajatuksenkulku, vaikka Tim olikin poni. Jollain tapaa päästiinkin Timin kanssa todella hyvin samoille aaltopituuksille. Harjoiteltiin puomien jälkeen pientä rataa, joka ei tulisi onnistumaan, jos Tim ryntäilisi mielipuolisesti. Sain kuin sainkin Timin pysymään tosi kivana, ja päästiin rata useaan kertaan läpi. Diatre kehui kovasti muutosta, mikä ponin kanssa tapahtui peräti puolen tunnin aikana. Tim oli hyvä, napakka ja nopea, mutta se oli tyytyväisen näköinen, eikä silmät pyörien ja hiki valuen yrittänyt poukkoilla joka suuntaan. Ihan mahtavaa!

Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Tänään oltiin Timin kanssa jälleen Diatre Holmin valmennuksessa. Tällä kertaa treenattiin lähestymisiä, suoria ja vinoja teitä. Alkuverryttelyksi otettiin muutamia hyppyjä pitkällä sivulla. Timillä kiehahti heti alussa, kuten aina(!!), mutta aika nopeasti se jo malttoi olla ja rauhoittua. Aloitettiin lähestymisten harjoitteleminen keskellä maneesia olevasta esteestä. Lyhyeltä sivulta piti kääntyä estettä kohti, ratsastaa täysin suora tie estettä kohti ja jatkaa matkaa suorana maneesin toista lyhyttä sivua. Tässä Tim oli aika haka. Se ei ole koskaan ollut vino kumpaankaan suuntaan, ja pysyi täysin suorana lähestyessään estettä. Kun tämä sujui, oli esteelle tultava hieman vinoa tietä, ja hypättävä este vinosta kulmasta. Tim oli ensimmäisellä kerralla hieman hämmentynyt, epäröi hieman hyppyä, mutta rohkaisusta hyppäsi kiltisti. Joka kerta oli tultava hieman enemmän vinossa, ja lopulta tultiin kyllä tosi vinoa tietä. Mutta harjoitus oli mielettömän hyvä etenkin tiukkoja uusintateitä ajatellen, koska joskus joutuu tekemään roiseja hyppyjä pärjätäkseen ajassa. Tim oli harjoituksessa todella kiva. Jotenkin itsekin saan varmuutta Diatren opissa, ja saan Timin kuuntelemaan paremmin aina hänen valmennuksessaan.

Estevalmennus, valmentaja: turjake
Ronnien jälkeen dumi hyppäsi rautiaan orin selkään jonka tunnistin olevan Timi-poni, joka sattuu olemaan Fisun isä. Kuitenkin kävelit pari kierrosta ja siirryit raviin silläaikaa kun minä lisäsin pari puomia ja vähensin pari estettä. Tim kävi jo ylikierroksilla ennen hyppäämistä joten saitte aloittaa ihan vain puomeilla ja pienillä pystyesteillä että Tim rauhoittuisi edes pikkasen - koska eihän me haluta että dumi tippuisi ferrariponin selästä. Timin ravi oli hyvin korkea kun hän ravasi puomien yli ekallakerralla ja näytti oikein macho orilta. Parin kierroksen jälkeen näytti herra kuitenkin rennommalta joten saitte tulle esteillä rauhallisesti. Tim kuitenkin päätti että minä en missään pullaponilaukassa tuu joten hän lähti kuin tykki eteenpäin joka tottakai tuli sinulle yllätyksenä. Onneksi pysyit selässä, ori kuitenkin ei tahtonu pysähtyä millään joten pistin teiät laukkaamaan pari kierrosta molempiin suuntiin. Kun sait Timin takaisin kontrolliin ja ori pysyi samassa tempossa saitte tulla esteille ja Timi hyppäsi oikein mallikkaasti esteiden yli. Saitte tulla parikierttosta uudestaan ja lopuksi esteet olivat 100cm. Ponista näkyi että alkoi jo väsyttää vaikka Timi alkoi käydä taas kierroksilla. Päätimme että tähän lopetetaan joten verkkasit kunnolla ravissa jonka jälkeen lähdit maastoon kaverin kanssa.

Webdesign © Milja     Kuvien © VRL-00218     Tekstien © Tallin omaisuutta
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE