ETUSIVU ESITTELY HEVOSET KASVATUS

Red Riding Hood     KRJ-I, YLA2     VH13-029-0315


     

15.11.2013: KRJ-II

25.8.2014: YLA2
28 (14+14) - 33 (21+12) - 17 - 10 - 4 = 92 p.

25.02.2015: KRJ-I
7 (7+7) - 40 - 17 - 25 - 15 - 0 = 104 p.

Red Riding Hood, "Ritva"
syntynyt 01.12.2012 Saksassa
19-vuotias, ikääntyy satunnaisesti
saksalainen ratsuponi (50%)
tamma, rautiaankimo, 141 cm
koulupainotus, ko: Helppo A
40 KRJ-sijoitusta
kasv. Cassandra Waalkes (Saksa)
om. dumi (VRL-00218)

Historia

Ritva on kotoisin pienestä saksalaisesta ratsastuskoulusta. Se syntyi kaksosvarsana, mutta toinen varsa menehtyi synnytyksessä. Aluksi myös Ritva oli ollut todella heikolla hapella, mutta eläinlääkärin avustuksella pieni, heiveröinen tamma saatiin tolpilleen ja hyvällä huolenpidolla se pysyi elämässä kiinni. Se voimistui nopeasti ja jo parin viikon ikäisenä se pysyi muiden varsojen perässä. Ritvasta kasvoi alkuvaikeuksien jälkeen reipas nuorukainen. Se on aina ollut hieman arka, mutta ystävällinen ponitamma.

Rakentaessani Fifth Bridge Poniesia pystyyn syksyllä 2013, löysin vanhan tuttavani laittaman myynti-ilmoituksen kyvykkäästä kimosta 5-vuotiaasta ratsuponitammasta, joka ei herkkyytensä vuoksi soveltunut ratsastuskoulukäyttöön. Siltä istumalta lähdin katsomaan tätä kuvankaunista ponia, joka osoittautui varsin täydelliseksi paketiksi. Niinpä päätin ostaa tämän kultakimpaleen meille, enkä ole tuota ostopäätöstä katunut päivääkään.

Ritvan kanssa kaikki on sujunut aina kohtuullisen hyvin ja se on kyllä ollut varsinainen kymmenen pisteen tamma; kisoissa se toi ruusukkeita kotiin tiuhaan tahtiin ja se on osoittautunut myös erinomaiseksi periyttäjätammaksi. Olisiko parempaa voinut edes toivoa?

Luonne

Alusta alkaen Ritva on ollut vähän arka ja säikky, mutta pohjimmiltaan todella kiltti poni. Sen kanssa on mukava harrastaa, se on ystävällinen ja lempeä ponipallero, mutta ei kuitenkaan ihan lasten käsiteltävissä arkuutensa vuoksi. Sen kanssa pitää kaikki tehdä ihan rauhassa, ja valtava mesoaminen ja älämöinti saa sen hermostumaan, jolloin se alkaa helposti panikoimaan, ja saattaa kiskoa itsensä irti tai rynniä päälle. Oikealla käsittelyllä tällaista ei kuitenkaan pääse tapahtumaan, ja myös kengittäjä ja eläinlääkäri osaavat käsitellä Ritvaa kuin kukkaa kämmenellä.

Ratsastaessa Ritva on mukavan tasainen, mutta aika herkkä ja tietyissä tilanteissa myös säikky. Kotitallilla Ritva on oikein hyvä ratsastettava, ja toimii pienimmilläkin avuilla ongelmitta. Sen sydän sykkii koulukiemuroille, ja se laittaa aina parastaan ratsastajan sitä pyytäessä. Ritvalla on mukavan lennokas ja verkkainen askel, ja tarvittaessa myös vauhtia riittää. Vahvan takapään ansiosta se myös kokoaa itseään yllättävän hyvin. Esteillä Ritva on aika arka, eikä mielellään ylitä varsinkaan erikoisesteitä. Maastoon Ritvan kanssa on ihan turha yrittääkään yksin säikyn luonteen vuoksi, mutta isommassa porukassa se kulkee oikein tasaisesti joukon mukana.

Kisapaikalla Ritva on aina aluksi aika hermoheikko tapaus. Uusi paikka jännittää sitä kovasti, jolloin se usein steppailee ympäriinsä ja säikkyy pieniäkin kahinoita ja rasahduksia. Onneksi ongelma hoituu sillä, että saapuu paikalle tarpeeksi ajoissa ja varaa paljon aikaa verryttelyyn, että Ritva saa rauhassa tutkailla ympärilleen ja tottua ympäristöön ennen radalle menoa. Pieni jännitys yleensä myös lisää Ritvan näyttävyyttä, josta on hyötyä kouluradalla.

Sukutaulu

          i.  Sithem
          ox, 146 cm, rtkm
 ii.  Shafiq  iii.  Nasser
 iie.  Safiyyad
 ie.  Shahrazad  iei.  Ala-Akilah
 iee.  Shariha
          e.  Rosy Marie
          c, 140 cm, rnvkk
 ei.  Robin Hood  eii.  Bowhunter
 eie.  Cassiopeia
 ee.  Lewella  eei.  Golden Ruby
 eee.  Celesty

Sukuselvitys

Isä Sithem on rautiaankimo, 146 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori. Tämä mahdottoman komea ja hyväluonteinen ori on palkittu usein ykköspalkinnoin eri näyttelyistä ja laatuarvosteluista. Lisäksi se on kotona kunnostautunut niin kouluratsastuksen, esteiden kuin lännenratsastuksenkin parissa. Sithem sopii lastenkin ratsuksi rauhallisen ja fiksun luonteensa ansiosta. Se on ollut jalostuskäytössä vain kolmen kauden ajan, ja silloinkin rajoitetusti. Jälkeläisiä sillä on nyt kolmekymmentä kappaletta, ja se on periyttänyt hyvin vahvasti hyvää luonnettaan ja monipuolisia taitojaan.

Isänisä Shafiq oli musta, 149 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori, joka tuli suureen suosioon hyvän näyttelymenestyksensä ansiosta. Se palkittiin useasti maansa parhaana orina upean rakenteensa ansiosta. Luonteeltaan Shafiq oli itsepäinen ja aika haastava, mutta onneksi se periytti suurimmaksi osaksi vain hyvää rakennetta, eikä niinkään luonnettaan. Jälkeläisiä sille kertyi noin kahdeksankymmentä kappaletta, ja niistä useampi kymmen on jatkanut isänsä jalanjäljissä näyttelykentillä hienoin tuloksin. Shafiq nukkui ikiuneen 23-vuotiaana.
Isänisänisä Nasser oli musta, 147 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori. Se palkittiin jo nuorena upeasta rakenteestaan, ja sittemmin se pääsi näyttämään kykyjään myös lännenratsastuksen parissa. Nasser oli varsinainen työmyyrä, ja pärjäsi hyvin kestävyyttä ja vahvuutta vaativisa lännenratsastusluokissa. Luonteeltaan se oli varsin mukava ja rauhallinen oriherra, ja vanhemmalla iällä se oli aika suosittu jalostuksessa. Jälkeläisiä sille syntyi neljäkymmentä. Nasser nukkui ikiuneen 27-vuotiaana.
Isänisänemä Safiyyad oli rautiaankimo, 154 senttimetriä korkea arabialainen täysiveritamma. Luonteeltaan se oli hieman itsepäinen tamma, mutta pohjimmiltaan oikea kultakimpale. Sillä kisattiin harrastuksena hieman lännenratsastuksessa helpoissa luokissa ihan kohtalaisella menestyksellä. Safiyyadilla teetettiin kuusi varsaa, joille jokaiselle se periytti hieman temperamenttistä luonnettaan. Tamma nukkui ikiuneen 22-vuotiaana.

Isänemä Shahrazad oli ruunikonkimo, 147 senttimetriä korkea arabialainen täysiveritamma. Koko ikänsä se asui samalla maalaistallilla, ja toimi harraste- ja kisaratsuna. Sillä kisattiin koulussa helppoa A:ta ja esteillä 80 cm vaihtelevalla menestyksellä. Myöhemmin sillä teetettiin neljä varsaa, joista jokaisesta kasvoi hyvin menestyneitä ratsu- ja näyttelyhevosia. Shahrazad lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi 25-vuotiaana.
Isänemänisä Ala-Akilah oli rautiaankimo, 149 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori. Se oli erinomainen kisahevonen, ja menestyikin hyvin useammassa lajissa. Tämä kiltti ja hyvätapainen oriherra kisasi esteillä 100 cm, koulussa helppo B ja kenttäratsastuksessa sekä lännenratsastuksessa helppoja luokkia. Ala-Akilah palkittiin myös näyttelyissä ja siitä tuli todella suosittu arabijalostuksessa rakenteensa ja monipuolisuutensa ansiosta. Jälkeläisiä sille syntyi noin seitsemänkymmentä. Ori nukkui ikiuneen 28-vuotiaana.
Isänemänemä Shariha oli musta, 150 senttimetriä korkea arabialainen täysiveritamma. Se palkittiin jo nuorena useissa näyttelyissä. Sillä oli hyvä rakenne ja oikein mukava luonne, ja se toimikin koko elämänsä siitostammana. Shariha periytti kaikkia hyviä piirteitään kaikille kuudelle hienolle varsalleen. Tamma kuitenkin menehtyi viimeiseen varsomiseen 17-vuotiaana.

Emä Rosy Marie on ruunivoikko, 140 senttimetriä korkea connemaratamma. Tämä kaunis ja reipas tamma toimi usealla juniorilla poniluokissa ratsuna. Rosy Marie on ystävällinen ja helppo poni, jonka kanssa pärjäävät kaikki myös kisakentillä. Kouluratsastuksessa se haali paljon menestystä helppo A-tasolla kovassakin seurassa. Vanhemmalla iällään sillä on tehty jo kaksi varsaa, joista molemmat ovat jatkaneet emänsä jalanjäljissä koulukentillä erinomaisella menestyksellä. Rosy Marie on periyttänyt myös erinomaista luonnetta.

Emänisä Robin Hood oli ruunivoikko, 145 senttimetriä korkea connemaraori, jolla kisattiin aktiivisesti kouluratsastuksessa ja käytiin myös näyttelykentillä. Kouluratsastuksessa se niitti paljon menestystä Helppo A ja Vaativa B-tasolla, ja näyttelyissä se palkittiin useasti hyvillä palkinnoilla. Robin Hood oli hyvin suosittu connemarajalostuksessa, ja jätti useita kymmeniä hienoja varsoja. Robin Hood menehtyi pahaan ähkyyn jo 19-vuotiaana.
Emänisänisä Bowhunter oli ruunivoikko, 143 senttimetriä korkea connemaraori. Sillä kisattiin esteillä 80 senttimetrin luokissa, koulussa helppoa A:ta sekä kenttäratsastuksessa helppoja luokkia. Tämä monitoimiponi oli erinomainen ratsu ja myös luonteeltaan oikea enkeli. Bowhunter oli myös aika suosittu connemarajalostuksessa monipuolisuutensa ja arvostetun värinsä vuoksi. Ori nukkui ikiuneen 23-vuotiaana.
Emänisänemä Cassiopeia oli mustankimo, 144 senttimetriä korkea connemaratamma. Se palkittiin jo nuorena näyttelyissä parhaana tammana, ja myös luonteeltaan se oli helppo ja rauhallinen. Cassiopeialla ratsastettiin vain satunnaisesti, koska se toimi siitostammana suurimman osan elämästään. Tamma nukkui ikiuneen 24-vuotiaana jättäen jälkeensä yhdeksän kaunista varsaa.

Emänemä Lewella on tummanruunikko, 148 senttimetriä korkea connemaratamma. Sillä tehtiin jo hyvin nuorena muutama varsa, ja vasta sen jälkeen se pääsi näyttämään kykynsä koulukentillä. Se osoittautui varsinaiseksi koulutykiksi, sillä oli suuri ja näyttävä askel ja korkea ryhti. Niinpä se toikin kotiin toinen toistaan kirkkaampia pokaaleja arvokisoistakin asti Vaativa B-tasolta. Nykyään Lewella viettää eläkepäiviään ratsastuskoululla satunnaisena tuntiponina.
Emänemänisä Golden Ruby oli ruunivoikonpäistärikkö, 146 senttimetriä korkea connemaraori. Sillä kisattiin erinomaisella menestyksellä kouluratsastuksessa Vaativa B-luokissa. Se oli erinomainen työmyyrä vailla vertaansa, mutta luonteeltaan aika haastava ja vahva. Oikean ratsastajan kanssa se kuitenkin toi kotiin lukuisia ykkössijoja ja kultamitaleja. Ruby oli hyvin suosittu jalostuksessa, mutta se jouduttiin lopettamaan jo 18-vuotiaana pahan loukkaantumisen vuoksi.
Emänemänemä Celesty oli mustanruunikko, 147 senttimetriä korkea connemaratamma. Se oli reipas, rohkea ja herttainen pieni ponineiti, jolla kisattiin vaihtelevasti niin esteillä kuin koulussakin helpoissa luokissa. Celesty myös opetti lukuisia aloittelijoita ratsastuksen saloihin. Tamma loukkaantui lievästi 15-vuotiaana, minkä jälkeen sillä tehtiin kolme varsaa. Se kuitenkin jouduttiin lopettamaan 20-vuotiaana vanhan vamman pahennuttua.

Jälkeläiset

19.09.2013, rp-o. Fifth Demons Run (62.5%), i. Damn Good
26.09.2013, rp-t. Fifth Firefly (53.13%) KRJ-I, i. Hitfire van Vauper
16.11.2013, rp-t. Fifth Sleeping Beauty (46.875%), i. Concordio
08.01.2014, rp-t. Fifth Ugly Duckling (25%) KRJ-I, i. Chaliente Junior
30.07.2014, rp-o. Big Bad Wolf Fifth (50%), i. Chim Jimméy
10.10.2014, rp-t. Fifth Rapunzel (43.75%), i. Carridans Gooey
10.01.2015, rp-t. Fifth Snow White (43.75%), i. Carridans Gooey

Kilpailut

10.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 4/30
11.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/30
12.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/50
13.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 2/30
16.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
17.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 2/30
17.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
17.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
19.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/30
21.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 1/30
22.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 2/30
23.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 6/50
24.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
24.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
25.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/50
25.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
25.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/30
25.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
26.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 4/30
26.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/30
27.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 1/30
27.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
29.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 4/30
02.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
02.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
03.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
03.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
04.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/50
04.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
05.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/50
05.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
05.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/40
07.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
08.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
10.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
11.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
13.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
17.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
18.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
23.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40

Päiväkirja

1.8.2013, uusi koti
Lähdimme aamulla hakemaan uutta ponia kotiin. Onneksi ajomatka oli vain tunnin per suunta. Perille päästyämme Ritva oli laitettu karsinaan valmiiksi. Se oli puunattu puhtaaksi ja kaikki sen mukaan tulevat tavarat oli pakattu valmiiksi. Pakkasimme tavarat autoon ja allekirjoitettiin paperit, jonka jälkeen otettiin poni karsinasta. Ratsastuskoulun hoitajat tulivat hyvästelemään ponin ja antoivat vielä mukaan pussillisen porkkanoita lahjaksi uuteen kotiin. Kuorma-auton lastaussillalla Ritva pälyili hieman epäluuloisena, mutta pienen rohkaisun jälkeen uskaltautui vieraaseen kuormuriin sisälle. Suljimme ovet ja lähdimme matkaan. Matka sujui rauhassa, ja Ritva oli nätisti kuormurissa. Kotiin päästyämme se alkoi pyöriä tallin pihassa epäluuloisena, ja kiertelimme tallin pihassa ja annoin ponin rauhassa pälyillä ympärilleen. Sitä jännitti kovasti, mutta tarhaan päästyään se alkoi jo rauhoittua ja sai heti hyvän ystävän naapuritarhan Pirkko-ponista. Annoimme Ritvan olla rauhassa tarhassa loppupäivän, ja illalla talliin viedessä se oli jo melkein oma itsensä.

4.9.2013, ratsutus
Tallillamme vierailulla oleva saksalainen kouluvalmentaja Otto Schlumpf kiipesi tänään Ritvan selkään. Otto on todella taitava ratsastaja herkälle hevoselle, ja Ritvahan on herkkääkin herkempi. Onneksemme Otto on sopivan kokoinen ratsastamaan myös meidän ponejamme. Aluksi Ritva hieman vastusteli apuja, ja oli hyvin jännittynyt ja liikkui jäykästi. Selvästi ponia ihmetytti selässä oleva miesratsastaja, mutta taitavana ratsastajana Otto löysi nopeasti oikeat napit tamman kanssa ja se rauhoittui ihan silmissä. Otto työsti Ritvan kanssa ihan alkeita, pääpainona saada se liikkumaan rennosti jokaisen askellajin läpi. Ritvasta kuoriutui nopeasti ihan uskomaton poni. Se liikkui sulavasti joka askellajissa, venytti askelta eteenpäin ja nousi korkeaan muotoon. Lopussa Otto kokosi ponia paljon, ja sieltä irtosi jopa piaffen alkeita! Eihän Ritva koskaan tule taipumaan kunnon piaffeen, mutta kokoamiskykyä todella löytyy. Lopuksi Otto kävi vielä kaikki askellajit läpi antaen ponin venyttää eteen alas ja se todella venytti. Aivan uskomaton parivaljakko!

19.9.2013, ensimmäinen varsa
Tänään tapahtui jotain todella hienoa! Nimittäin Ritvan esikoisvarsa syntyi. Laskettu aika oli jo lähellä, ja Ritvalle oli laitettu kaikki valmiiksi pihattoon. Kukaan ei kuitenkaan osannut odottaa varsaa aivan vielä, koska mitään merkkejä tamma ei ollut meille antanut. Mutta tänä aamuna sen vierestä kömpi suloinen, voikko orivarsa. Olin käynyt vielä yöllä katsomassa Ritvan tilanteen, mutta sen kummemmin en ollut jäänyt sitä seuraamaan, koska tamma oli kovin rauhallisin mielin pihattokopissa torkkumassa. Tarkastin sekä varsan että tamman aamulla, ja molemmat olivat täysin kunnossa. Pikku-oripoika hyppeli jo iloisena ympäri tarhaa emän vahtiessa sitä silmä tarkkana. Parivaljakko asustaa pari viikkoa pihatossa; tuore oripoika saa opetella hevoselämän saloja ja Ritva tutustua äitiyteen. Parin viikon päästä pikkuperhe pääsee muiden tammojen ja varsojen kanssa laitumelle. Nimekseen varsa sai Fifth Demons Run, ja vieroituksen jälkeen se lähtee uuteen kotiin Istriaan.

04.03.2014, ratsailla Oona
Ritva oli heti alusta asti reippaalla tuulella ja ravasi verryttelyssä menevää tahtia. Jouduin pidättelemään hieman tamman menoa ja samalla testasin menivätkö pidätteet läpi. Verryttelin ponia suurilla kiemuroilla ja ympyröillä, joilla oli parisen yksittäistä puomia. Laukat otettiin suoralla uralla, menemällä reipasta laukkaa pari kierrosta kentän ympäri. Verryttelyjen jälkeen aloitettiin hyppääminen alkuun parilla pienellä ristikolla. Ritva katsoi estettä hyvin epäluuloisesti, mutta hyppäsi sen kuitenkin mukisematta. Pienellä aalto esteellä tamma kuitenkin kiemurteli pahemman kerran, mutta hyppäsi sen lopulta puhtaasti. Tosin este hypättiin tasajalka hypyllä ja ainakin puolen metrin ilma varalla. Esteitä nostettiin pystyiksi, joilla oli korkeuttaa reilut kuusikymmentä senttiä. Ritva laukkasi esteille innokkaasti ja hyppäsi jokaisesta yli puhtaasti. Rataa hypättiin vielä loppuun ja se sujuikin tammalta suhteellisen hyvin. Ensimmäinen este tippui, sillä päästin ponin hieman liian pitkäksi, jonka takia este hypättiin aivan liian kaukaa. Toinen este oli alussa hypätty aalto, josta hypättiin jälleen yli ilma varalla. Loput radan esteistä olivat tavallisia, ilman erikoisuuksia. Sarjan väliin Ritva sai hyvin kaksi laukkaa ja pienestä trippelistä hypättiin vauhdilla. Parit pukitkin innostuksesta saatiin, mutta tamman perännousut olivat sen verran pieniä, ettei se vauhdissa tuntunut lainkaan.

04.03.2014, Oonan kanssa esteitä, part 2
Tuttu tamma taas alla, mutta vauhtia löytyi yhtä paljon kuin aikaisemminkin. Ritva ravasi reipasta ja pitkää ravia kenttää ympäri, työntäen takaa voimakkaasti. Jouduin tekemään useamman voltin, ennen kuin sain tammaan kontrollin, josta pystyi aloittamaan kavaletti tehtävät. Tulin ravissa neljän puoli kavaletien sarjaa, jonka jälkeen nostin laukan ja tylin päädyssä ympyrällä laukkapuomit. Ritva nosteli jalkansa hyvin yli kavaleteista ja nosti myös laukat pienestä pohkeen hipaisusta. Eteen pyrkimystä ainakin löytyi ja urakalla. Kavaletit nosteltiin pystyiksi ja matka pidennettiin yhden laukan sarja väliksi. Sarjaa hypättiin molempiin suuntiin, sillä tällöin tasaokseri päästiin hyppäämään niin ennen pystyä, kuin pystyn jälkeen. Ritva hyppäsi kepeästi esteistä yli ja hieman rauhottui, jolloin muitakin esteitä oli helpompi hypätä. Muuri estettä saatiin yrittää useampaan kertaan, sillä tamman mielestä muurilaatikossa asusteli kasa mörköjä. Parin kertaan kaulallakin makailin, mutta kertaakaan en hiekkaa sentään suuhuni saanut. Lopulta esteestä päästiin yli ja taputin tammaa puhtaasta ylityksestä. Mitään muuta erikoisempia ei hypitty.

23.05.2014, kuin kala vedessä
Vesi roiskui ympäriinsä ponitamman kauhoessa sitä etujaloillaan. Sitten se joi, pärski ja kauhoi lisää. Kannustin sitä rohkaisemaan itsensä, ja lopulta se otti muutaman askeleen syvemmälle veteen. Olimme tulleet hevosten uittopaikalle, jossa oli kaksi uittoallasta - toinen oli kahluuallas, jossa vesi oli alle metrin ja toinen oli noin kaksi metriä syvä uittoallas. Ritva uskaltautui askel askeleelta kahluualtaaseen, eikä aikaakaan kun se suorastaan juoksi altaassa aivan onnessaan. Vesi taisi ollakin ihan kiva juttu, vaikka se aluksi jännitti. Kahlailujen jälkeen otettiin vielä kerta uittoaltaassa, että tamma pääsisi oikein uimaan. Aluksi poni vaikutti uppoavan kuin kivi pohjaan, mutta parin metrin jälkeen se hoksasi, että nythän pitää uida, ja uintitahti olikin sen jälkeen varsin reipas. Uiskentelujen jälkeen taluttelin Ritvaa vielä parikymmentä minuuttia, ettei lihakset jumiudu. Se pärski varsin tyytyväisen oloisena ja selvästi innoissaan uudesta, erilaisesta jutusta. Sen jälkeen vein Ritvan kuorma-autoon lepäilemään ja otin seuraavan uintiponin tilalle.

30.07.2014, uusi varsa
Valkoinen tamma pyöri pihatossaan levottomana. Se kävi makuulle, nousi, joi, kävi uudelleen makuulle ja nousi jälleen. Se oli hikinen ja levoton. Vihdoin se kävi kunnolla makaamaan, ja kauan odotettu synnytys käynnistyi vihdoin. Oli tätä jo odotettukin yli kaksi viikkoa lasketun ajan. Kokenut synnyttäjä selvisi tilanteesta itsekseen ja kaikki kävi nopeasti. Pian maassa makasi pikkuinen käärö, jolle Ritva hörisi hiljaa. Käärö vastasi epämääräisellä vikinällä, ja katseli varsin pöllämystyneenä ympärilleen. Ritva nousi rauhassa ylös ja hoivasi pientä nyyttiään, joka alkoi pikku hiljaa kavuta omille jaloilleen. Vain pari minuuttia sillä meni, kun se jo seisoi tomerana kaikilla kintuillaan. Annoin parivaljakon olla rauhassa hetken, ja menin sitten tarkistamaan, että molemmilla on kaikki kunnossa. Pieni, ruunikko merkitön orivarsa nuuhki kättäni ja luottavaisin mielin antoi minun tulla lähelle. Katsoin, että imeminen alkaa sujua ja että kaikki muukin oli kunnossa. Jätin sitten parivaljakon rauhaan ja seurailin tuoreen äidin onnea ja uuden varsan intoa hieman kauempaa.

Valmennukset

Kouluvalmennus, omistajan kirjoittama
Arvostettu saksalainen kouluratsastaja Ariel Zimmermann saapui tänään tallillemme valmentamaan meitä. Ariel on todella tiukka ja vaativa, eikä turhaan kehu ratsukkoa, jos siihen ei ole syytä. Alkuverryttelyssä teimme loivaa kiemurauraa ja paljon pieniä voltteja niin ravissa kuin laukassakin. Sen jälkeen Ariel käski vaatia Ritvalta kootumpaa muotoa ja enemmän energiaa eteenpäin. Tein työtä käskettyä, mutta siitäpä Ritva veti herneen nenään. Häntä alkoi viuhua ja minipukkejakin tuli, mutta niin vain pikkutamma keräsi itseään ja alkoi askeltaa varsin mallikkaalisti. Harjoiteltiin ihan vain tuota kokoamista niin käynnissä, ravissa kuin laukassakin. Laukka oli ehkäpä se helpoin askellaji meille molemmille. Siinä muoto pysyi hyvin, ja Ritva polki todella hienosti alleen ja oli oikein pörhäkkänä. Ravissakin kokoaminen oli hyvää, mutta huomattavasti vaikeampaa Ritvalle, ja takaosan työskentely meinasi jäädä vähän vajavaiseksi. Käynti oli se vaativin juttu, koska siinä tempo oli niin rauhallista, ettei kokoamiseen saanut erityistä potkua. Parhaansa Ritva kuitenkin teki, ja saimme Arielilta ansaitut kehut ja neuvot jatkoon.

Kouluvalmennus, omistajan kirjoittama
Tallillemme saapui tänään pidetty saksalainen kouluvalmentaja Otto Schlumpf, jonka valmennukseen osallistuimme Ritvan kanssa. Otto kehui heti alkuverryttelyssä Ritvan erinomaisen vahvaa takapäätä ja hyvää kokoamiskykyä. Harjoittelimme tänään pohkeenväistöjä ja vastalaukkoja. Ritva oli oikein hyvässä terässä, ja kuunteli mukavasti pyyntöjäni. Ravipohkeenväistöissä se aluksi vastusteli vasempaan suuntaan, mutta Oton neuvoessa myötäämään parin sentin verran aina joka toisella askeleella vasemmasta ohjasta, Ritvakin alkoi myöntyä asiaan. Kun väistöt sujuivat hyvin molempiin suuntiin, aloitettiin laukkatyöskentely. Ensin tehtiin pientä kaarretta pitkillä sivuilla vastalaukassa, ja aina kun sujui hyvin, suurennettiin kaarretta. Molempiin suuntiin tuli aluksi isoja rikkoja, kun Ritva pudotti raville tai omatoimisesti vaihtoi laukkaa, mikä ei ollut tarkoituksena. Pienten hienosäätöjen jälkeen vastalaukatkin alkoi sujua. Otto kehotti tukemaan todella vahvasti ulkoavuilla, ja sehän toimi. Ritva oli todella hyvä ja mukava myös omaan käteen, eikä vaikeasta tehtävästä huolimatta alkanut painaa ohjalle. Kaikenkaikkiaan valmennus oli todella kehittävä meille molemmille.

Kouluvalmennus, omistajan kirjoittama
Kouluvalmentaja Otto Schlumpf piti meille tänään kisoihin valmistautuvan valmennuksen. Ritva oli oikein terävänä jo alkuverryttelyssä, venyi kivasti eteen alas ja suorastaan tanssahteli eteenpäin kun kokosin enemmän. Teimme rentouttavia ja vetreyttäviä harjoituksia, kuten pohkeenväistöjä, avotaivutuksia ja vastalaukkoja. Ritva oli hyvin yhteistyöhaluinen tänään ja suoriutui pohkeenväistöistä tosi hienosti niin käynnissä kuin ravissakin. Otto kehui kovasti sen pitkää sivuttaista askelta, joka oli elastinen ja letkeä. Avotaivutuksia teimme ravissa ja laukassa. Laukka-avot suoriutuivat huomattavasti paremmin, ravissa Ritva yritti kovasti tarjota edelleen pohkeenväistöä. Viimeisenä harjoituksena otettiin vastalaukkoja, jotka tuottivat hieman vaikeuksia, kun Ritva yhä edelleen olisi halunnut vaihtaa laukan oikeaksi. Otto kehotti jatkossa harjoittelemaan superpaljon tasapainoharjoituksia, että Ritva saa pidettyä myös vastalaukan yllä. Kokonaisuudesta saimme kuitenkin taas kovasti kehuja.

Kouluvalmennus, valmentaja: turjake
Olin taas kerran valmentamassa dumia ja odottelin häntä kentän laidassa. Parin minutin päästä näin kun pieni kimo poni saapui ratsastajan kanssa. Verkkasit ravissa ja laukassa ja juuri kun meidän piti aloitella kuului kauhea melu taivaalta ja vettä alkoi tippua. Ritva tottakai pelästyi ja sai samalla varmasti sydänkohtauksen ja hyppäsi sinne ja tänne ja katteli suurilla silmillään missä se petoeläin on. dumi roikkui selässä ilman jalustimia ja yritti saada ponia seisomaan paikoilleen joten menin auttamaan ratsukkoa. Tamma rauhoittui nopeasti ja päätimme että siirrytään maneesiin, vaikka melu onkin korkeampi siellä mutta tamma vaikutti rauhallisemmallta siellä. Jatkoit sitten maneesissa ravaamista ja laukkaamista. Ritva liikkui hyvin ja kokoajan hyvässä muodossa. Takajalat olivat myöskin hyvin alla ja tamma kantoi itteensä hyvin. Tunnista oli jäljellä enään noin kaksikymmentä minuuttia joten saitte tehdä väistöjä käynnissä eka vasemmalle ja sitten oikella pitussuuntaaleikkaa. Ritva teki oikein hienosti väistöt molempiin suuntiin. Ravissa sitten oli vähän ongelmia mutta pienen avun kanssa onnistuitte oikein hyvin. Enempää emme ehtineet (ukkosen vuoksi) joten taputit paljon tammaa ja lähdit kävelemään ulos.

Kouluvalmennus, valmentaja: turjake
Saavuin takaisin Fifth Bridge Poniesiin parin päivän jälkeen valmentamana Ritvaa uudelleen, tälläkertaa sää oli hyvin aurinkoinen ja kuuma joten olit tuonnu vettä ponille myöskin kentälle. Ravi ja laukka verkkojen jälkeen teitte pari pysähdystä ravista ja laukasta jotka onnistuivat jo ekalla kerralla oikein hyvin. Tamma kuunteli apujasi hyvin ja liikkui myös oikein kivasti. Pysähdyksien lisäksi sait tehdä ravilisäyksen toiselle pitkälle sivulle. Ritva ei aluksi halunnu lisätä tempoa mutta muutaman potkasun jälkeen lähti tamma kuin liitokavio eteenpäin. Pakko sanoa että tällä tammalla on kyllä oikein nätti ravi. Pari väistöä saitte myöskin tehtyä ja sujuivat yhtä hyvin kuin viime kerralla. Laukassa tamma alkoi ennustamaan ympyrällä jonka takia sait tehdä kahdeksikkoa ja vaihtaa laukan aina siinnä sekä ympyrällä. Laukka oli hyvin pyörivää ja reipasta. Lopuksi sait vetää kunnolla laukkaa kentän ympäri jonka jälkeen siirtää raviin.

Kouluvalmennus, valmentaja: Penelopeia
Ritva-poni liikkui todella miellyttävästi kun Dumi sitä alkutunnista taivutteli. Aluksi tehtävänä olivat yksinkertaiset voltit, ravisiirtymiset sekä pysähdykset, jotta ponineiti taipuisi joka suuntaan sitten hankalimmissa tehtävissä. Ratsukon yhteistyö pelasi kympillä ihan alkumetreistä asti, eikä moitittavaa ilmennyt vaikka kuinka sitä etsin. Alkulämpät sujuivatkin varsin rennoissa ja mukavissa meiningeissä, sillä sitä touhua oli erittäin miellyttävää katsoa. Kun siirryimme hiukan vaativampiin tehtäviin, Ritvan herkkyys tuli selväksi. Ratsastaja joutui tosissaan keskittymään niihin pieniin ja huomaamattomiin apuihin yrittäessään tehdä kimonsa kanssa lisäyksiä keskihalkaisijalla. Ritva taipui nätisti liikkeeseen kun ratsastaja vain antoi oikeat avut, ja kulki hienossa peräänannossa. Päivän laukkatehtävänä oli sellainen ihmetys kuin vastalaukka kiemuraura-tyylillä, ja se sujuikin Ritvalta oikein erityishienosti. Tamma innostui kovasti kun päästiin laukkaamaan, mutta Dumi piti ratsunsa hallinnassa ja sai näin aikaiseksi temmokkaan ja idyllisen kokonaisuuden. Lopputunnista he kokeilivat myös pohkeenväistöä, ja muita yksinkertaisempia tehtäviä. Pistimme valmennuksen purkkiin hyvissä ajoin, mutta ratsukko olikin suoriutunut huomattavan erinomaisesti. Pointsit siitä teille!

Webdesign © Milja     Kuvien © VRL-00218     Tekstien © Tallin omaisuutta
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE