ETUSIVU ESITTELY HEVOSET KASVATUS

Fifth Pompeo     KRJ-I, YLA1, RPL-I     VH13-029-0397


 

15.08.2014: KRJ-I
23 (8+7+8) - 40 - 25 - 10 - 8 = 106 p.

25.11.2014: RPL-I
7 (3+4) + 11 + 15 + 14 + 2 + 7 + 4,5 = 60,5 p.

25.12.2014: YLA1
34 (17+17) - 28 (21+7) - 17 - 13 - 6 = 98 p.

Fifth Pompeo, "Popo"
syntynyt 03.10.2013 Saksassa
7-vuotias, ikääntyy satunnaisesti
saksalainen ratsuponi (68.75%)
tamma, ruunivoikko, 146 cm
koulupainotus, ko: Helppo A
47 KRJ-sijoitusta
kasv. Fifth Bridge Ponies (Saksa)
om. dumi (VRL-00218)

 

Historia

Popo on aina ollut varsin vahvaluontoinen ponitamma. Jo pikkuvarsana se kiusasi jokaista vastaantulevaa, niin ihmisiä kuin hevosiakin. Vartuttuaan hieman Popon luonne ei paljoakaan muuttunut ja sen kanssa käytiinkin varsin kova koulu, että saatiin tämä kiusankappale joten kuten kuosiin ratsukoulutusta varten. Kun poni oli sovitettu satulaan, pääsi se jo nopeasti näyttämään upeita kykyjään kouluradoille. Potentiaaliahan ei tästä ponista puuttunut, ja se tekikin hienon uran kouluratsastuksen parissa. Popo saavutti 47 sijoitusta, joista voittoja tuli 7 kappaletta ja Cup-sijoituksia 2 kappaletta. Kisauran jälkeen Popo siirtyi siitostamman hommiin ja vielä tänäkin päivänä koetetaan päästä tämän pässinpään itsepäiseen ja ilkikuriseen sielunelämään sisälle.

Luonne

Mitä voisi odottaa varsasta, jonka isä ja emä ovat molemmat ihania kultakimpaleita, kilttejä ja rauhallisia mammanmussukoita? Ei ainakaan maailman itsepäisintä ja vahvaluontoisinta varsaa! Mutta sellainen sieltä tuli. Popo on oikea rämäpää. Jo pikkuvarsana se kiusasi niin muita varsoja kuin aikuisiakin hevosia. Se ei pelännyt eikä edelleen pelkää yhtään mitään tai ketään, eikä viis veisaa muiden hevosten uhitteluista. Popo onkin paras tarhata ihan yksinään, koska se saa aina riidan aikaiseksi jokaisen hevosen kanssa omalla kovapäisyydellään. Myös ihmisten kanssa Popo kokeilee rajojaan jatkuvasti. Se ei tahdo tai se tahtoo liikaa, ja se tekee mitä oma pää sanoo.

Käsitellessä Popolla on aina jotain mielessä. Välillä se käyttäytyy kuin pikkuvarsa, ja unohtaa kaikki mahdolliset asiat mitä sille on hyvästä käytöksestä opetettu. Se alkaa kuopia maata, näykkiä ilmaa, uhitella potkuilla tai vain yksinkertaisesti poistua omakätisesti paikalta. Popon kanssa tarvitsee sen oikean asenteen. Kiukulla ja kovilla otteilla sen kanssa ei pitkälle pärjää, vaan tarvitaan kärsivällisyyttä ja ripaus huumorintajuakin. Yleensä Popo antaa ihan hyvin putsata kaviot, harjata kaikin puolin ja satuloida. Taluttaessa se usein puskee tai kiskoo omaan suuntaansa, ja niinpä myös tarhaan viedessä on paras laittaa suitset päähän tai ketju suuhun. Popo kävelee hienosti traileriin vaikka ihan yksikseen. Trailerissa se matkustaa hieman hermostuneena, mutta kuorma-autossa se kulkee rauhassa.

Ratsastaessa Popo on sopivan reipas ja letkeä. Se on todella mukava ratsastettava, mutta tarvitsee reippaan verryttelyn että pysyy kasassa ja vetreänä. Turhan pitkänä se ei taivu kunnolla ja alkaa luistaa hommista. Koulukiemurat ovat Popolle hyvin mieleisiä, ja se jaksaa keskittyä niihin täysillä. Joskus väsähtäessään saattaa herkästi heittää muutaman pukin hankalan tehtävän yhteydessä. Popolla on hyvä, reipas ja eteenpäinpyrkivä askel, ja etenkin ravilisäykset ovat kouluradalla sen ehdoton bravuuri. Esteillä Popo on myös aika hyvä, mutta kuumuu yli äyräiden ja loppu onkin pelkkää pukkisarjaa ja kiitolaukkaa joka suuntaan.

Kisapaikalla Popo käyttäytyy huomattavasti paremmin kuin kotona, koska uusi paikka on jännittävä ja mielenkiintoinen, eikä konnuuksiin ehdi keskittyä. Verryttelyssä se on usein hieman nyrpeä, jos vieraita hevosia pyörii sen ympärillä jatkuvasti, mutta viimeistään radalle päästessä se pystyy keskittymään suoritukseen, kun häiriötekijät jäävät kauemmas.


 

Sukutaulu

          i.  Damn Good
          rp 75%, 145 cm, vkk
          KRJ-I, YLA1
 ii.  Cerridwyn  wB  iii.  Cledwyn
 iie.  Yahaern
 ie.  Rhiannon Mix  rp 50%  iei.  Imman  ox
 iee.  Felicity  c
          e.  Pompom
          rp 62.5%, 144 cm, rn
          KRJ-I, YLA1
 ei.  Remulus  nf  eii.  Romulus
 eie.  Purnama
 ee.  GBDA Bonnie  wpb 25%  eei.  Farrah  ox
 eee.  Big Broos  wpb 50% *
* eeei. xx / eeee. wC

Sukuselvitys

Isä Damn Good on upea saksalainen ratsuponiori. Tämä hyväluonteinen komistus on korkeudeltaan 145 senttimetriä ja väriltään kaunis voikko. Menneisyydessään nuorena poikana Damn Good on kiertänyt useita eri koteja. Sittemmin sillä on kisattu aktiivisesti KRJ:n kouluratsastuskisoissa 49 sijoituksen verran. Lisäksi se on palkittu upeilla ykköspalkinnoilla KRJ:n ja YLA:n laatuarvosteluista. Damn Goodilla on tällä hetkellä seitsemän toinen toistaan upeampaa jälkeläistä, joille tämä isukki on periyttänyt paljon upeaa voikkoväriään ja tietenkin myös liikettä kouluradoille.

Isänisä Cerridwyn on voikko welsh B-sektion ori, säkäkorkeudeltaan 134 senttimetriä. Luonteeltaan tämä äärettömän suloinen poniori on aina yhtä positiivinen ja herttainen sekä ehdottoman kiltti herrasmies. Sillä on kisattu menestyneesti kouluratsastuksessa helppo A-tasolla, ja se onkin hurmannut tuomareita näppärillä, reippailla ja letkeillä liikkeillään. Lisäksi se onhaalinut hienoja palkintoja näyttelykentiltä hyvän ja rodunomaisen rakenteensa ansiosta. Nykyään Cerridwyn on jo siirtynyt eläkkeelle ja on edelleen vielä satunnaisesti jalostuskäytössä. Varsasaldo sillä on jo huikea 280 kappaletta, ja jälkeläisilleen se on periyttänytkin etenkin voikkoa väriä ja hyvää luonnetta sekä jonkin verran myös hyvää koululiikettä.
Isänisänisä Cledwyn oli voikonvärinen, 133 senttimeträ korkea welsh B-sektion ori. Sillä kisattiin aktiivisesti ja hyvällä menestyksellä kouluratsastuksessa helppo A-tasolla. Cledwyn oli tunnettu hyvin ilmavista ja suurista liikkeistään ja hyvästä kokoamiskyvystään. Luonteeltaan tämä supersuosittu jalostusori oli rohkea ja energinen, mutta ystävällinen ja lempeä oripoika. Se oli todella suosittu jalostuksessa, ja periyttikin suurelle osalle yli neljästä sadasta jälkeläisestään paljon hyvää liikettään ja herttaista luonnetta.
Isänisänemä Yahaern on ruunikonkimo, 136 senttimetriä korkea welsh B-sektion tamma, joka on asunut koko elämänsä suurella ratsastuskoululla tuntiponina. Se on todella kiltti ja rauhallinen, kaikkien ratsu, ja suosittu etenkin alkeistunneilla. Vanhemmalla iällä sillä on teetetty kaksi varsaa, joista molemmista on kasvanut kovemman luokan kisaponeja. Nykyään Yahaern viettää ansaittuja eläkepäiviä.

Isänemä Rhiannon Mix on ruunikonpäistärikkö, 145 senttimetriä korkea ratsuponitamma. Sillä on kisattu monipuolisesti kouluratsastuksessa Helppo B:n tasolla ja esteratsastuksessa 100 cm-tasolla. Lisäksi se on toiminut ratsastuskoulun tuntiponina ja vammaisratsuna. Tämä monitoimiponi on luonteeltaan pomminvarma, superkiltti ja rauhallinen. Nykyään vanhuudenpäivillään Rhiannon on siitoskäytössä ja sillä on teetetty kolme jälkeläistä, joista jokaisesta on kasvanut kovan luokan kisaponeja etenkin koulukentille.
Isänemänisä Imman on ruunikonkimo, 150 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori. Sillä on kisattu aktiivisesti ja monipuolisesti kouluratsastusta, esteitä ja lännenratsastusta. Jokaisessa lajissa ori on menestynyt kohtalaisesti reippaan ja nöyrän luonteensa vuoksi. Nuorena sitä käytettiin jonkin verran siitokseen, mutta se ruunattiin sitten vanhemmalla iällä. Jälkeläisiä sille siunaantui kuusi kappaletta, joille kaikille se periytti ennenkaikkea monipuolisuutta moneen lajiin.
Isänemänemä Felicity on ruunikonpäistärikkö, 147 senttimetriä korkea connemaratamma, jolla on kisattu hyvällä menestyksellä helppoa A:ta useallakin ratsastajalla. Tämä reipas, mutta todella herkkä tamma on ollut niin opetusratsuna kuin tavoitteellisessa kisakäytössäkin. Kisauran jälkeen sillä tehtiin kolme varsaa, joista jokaisesta kasvoi potentiaalinen kisaratsu. Nykyään se viettää eläkepäiviään jo 25 vuoden iässä.

Emä Pompom on aivan ihana ruunikko saksalainen ratsuponitamma. Tämä 144 senttimetriä korkea tamma on luonteeltaan avoin, rehellinen ja aina yhtä ystävällinen. Se on todella laadukas tamma myös kouluratsastuksessa, ja nuorena se onkin kisannut KRJ:n kouluratsastuskisoissa 46 sijoitusta. Lisäksi se on palkittu upeilla ykköspalkinnoilla KRJ:n ja YLA:n laatuarvosteluista. Pompomilla on tällä hetkellä kolme jälkeläistä, jotka ovat menestyneet hienosti kouluratsastussaralla emänsä jalanjäljissä.

Emänisä Remulus on tummanpunaruunikko, 146 senttimetriä korkea newforestinponiori. Luonteeltaan tämä hyvärakenteinen ja komea oriherra on fiksu ja reipasmielinen kaveri, jolla ei ole koskaan huono päivä. Remuluksella on erinomaiset liikkeet ja valtavan suuri työmotivaatio. Sillä on kisattu aktiivisesti kouluratsastuksessa Helppo A- ja Vaativa B-luokissa, ja mainetta sekä kunniaa on tullut peräti kansainväliseltäkin tasolta junioriratsastajien kanssa. Kisauransa jälkeen Remulus kantakirjattiin ja nyt se on ollut tarjolla jalostukseen jo useamman kauden ajan. Tämä loistokkaan uran tehnyt näpsäkkä kouluponi onkin ollut hyvin suosittu ponijalostuksessa ja periyttänytkin hyvää liikettä sekä eritoten hyvää luonnettaan. Remuluksella on tällä hetkellä jo yli sata jälkeläistä ja se on siirtynyt täysipäiväisesti ansaitulle siitoseläkkeelle.
Emänisänisä Romulus oli mustanruunikko, 145 senttimetriä korkea newforestinponiori, jolla kisattiin kouluratsastuksessa Helppoa A:ta hyvällä menestyksellä. Romulus oli luonteeltaan voimakastahtoinen ja päättäväinen, mutta ystävällinen. Se oli tarjolla jalostukseen muutaman kauden ajan, mutta alhaisen suosion vuoksi se ruunattiin 13-vuotiaana. Jälkeläisiä sille kertyi kaiken kaikkiaan viisitoista kappaletta, joista suurimmalle osalle se periytti hyvää ja tasaista liikettä, mutta myös hieman haastavampaa luonnetta. Romulus lopetettiin 20-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi.
Emänisänemä Purnama oli rautiaankimo, 146 senttimetriä korkea newforestinponitamma, jolla kisattiin nuorena jonkin verran kouluratsastuksessa, mutta myöhemmin se siirtyi siitostamman hommiin. Purnama oli todella kaunis ja lempeäluonteinen tamma, jolla teetettiin kaiken kaikkiaan kymmenen varsaa. Tamma periytti paljon hyvää luonnettaan ja myös suorituskykyä. Purnama menehtyi 26-vuotiaana luonnollisesti laitumelle.

Emänemä GBDA Bonnie on tummanpunaruunikko, 140 senttimetriä korkea welsh part bred-tamma. Se on niittänyt paljon mainetta ja kunniaa näyttelykentiltä, mutta kisannut myös kouluratsastuksessa Helpon A:n tasolla. Luonteeltaan tämä ykköspalkinnon rakenteen omistava tamma on erittäin ystävällinen ja hyväsydäminen poni, joka ei tee pahaa kärpäsellekään. Nyt Bonnie on jo lopettanut kisauransa ja siirtynyt siitoskäyttöön. Toistaiseksi sillä on teetetty kolme jälkeläistä, joista jokaisesta on kasvamassa erinomaisia kisaponeja etenkin kouluratsastuksen saralle. Bonnie on periyttänyt eritoten hyvää luonnettaan vahvasti jokaiselle varsalleen.
Emänemänisä Farrah oli mustankimo, 148 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori, joka keräsi suuria pokaaleita näyttelykentiltä. Sillä oli upeat liikkeet ja kaunis rakenne, jota kukaan ei voinut vastustaa. Luonteeltaan se kuitenkin oli todella äkkipikainen ja sähäkkä, mutta siitä huolimatta sitä käytettiin todella paljon jalostuksessa. Jälkeläisiä sille kertyikin liki kaksisataa kappaletta. Haastavan luonteensa sijasta Farrah periyttikin todella vahvasti hyvää ja eleganttia rakennettaan. Tämä aikansa yksi tunnetuimmista arabioreista lopetettiin sydänvian vuoksi 23-vuotiaana.
Emänemänemä Big Broos oli tummanpunaruunikko, 141 senttimetriä korkea welsh part bred-tamma. Luonteeltaan se oli iloinen ja hyväsydäminen. Lisäksi se oli todella näyttävä tamma, ja pärjäsikin hyvin kouluradoilla, peräti Vaativa B-luokissa asti. Jalkarikon vuoksi se kuitenkin siirtyi siitostammaksi jo 13-vuotiaana. Sillä teetettiin neljä jälkeläistä, joista jokaisesta kasvoi osaavia kouluratsuja. Big Broos kuoli vanhuuteen 27-vuotiaana.

Jälkeläiset

03.01.2014, rp-o. Fifth Phampilos (59.375%), i. Trick the Blonde
02.07.2014, rp-o. Fifth Jaybird (81.25%%), i. Painswick Bobbie
27.10.2014, rp-o. Pompeiji Fifth (62.5%), i. Pure Gold

Kilpailut

07.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
08.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
09.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
10.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
13.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
13.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
14.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/50
15.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/40
18.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
19.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
20.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/30
20.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/40
20.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
21.10.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/40
22.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
23.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/30
24.10.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 1/40
26.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
27.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
27.10.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/40
28.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
28.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
30.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/50
01.11.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/40
04.11.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/40
04.11.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/40
09.11.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/40
26.11.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/30
27.11.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/30
29.11.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
06.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
07.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
07.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/50
08.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
09.12.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 2/30
09.12.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
10.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/30
11.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/40
11.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
12.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
13.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
13.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
16.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/30
16.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/30
17.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
28.02.2014, KRJ-Cup kutsu - Helppo B - 5/475
31.03.2014, KRJ-Cup kutsu - Helppo B - 24/411

Päiväkirja

03.10.2013, syntymä
Tänään saapui ilouutinen! Olin itse hevosenostoreissulla toisella puolen Saksan maata, kun puhelin pirahti ja tallimestari ilmoitti uuden tulokkaan saapuneen. Voi sitä iloa ja riemua! Tallimestari oli huomannut Pirkko-mamman olevan hieman levoton ja hermostunut pyöriessään pihattotarhassa aamulla. Se oli kuikuillut vatsaansa, kuopinut maata ja lopulta alkanut käydä useasti makuulle. Tallimestari oli arvannut mitä tuleman pitää, ja oli osannut varautua siihen, että pian tapahtuu. Eikä aikaakaan, kun parin tunnin kuluttua maailmaan syntyi terve ja reipas ruunivoikko tammavarsa. Pirkko oli ollut hyvin väsynyt synnytyksen jälkeen, joten tallimestari oli pyytänyt eläinlääkärin katsomaan sitä varmuuden vuoksi. Onneksi emällä ei kuitenkaan loppujen lopuksi ollut mitään hätää, ja eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen se jo reippaili uuden varsan kanssa tarhassa. Sain työntekijältä vielä hieman myöhemmin tarkan analyysin uudesta varsasta tekstiviestitse, joka meni kutakuinkin näin: "Ruunivoikko, yksi sukka, puolikas piirto, pitkät jalat, ISO PÄÄ, kiukkuinen ja pelottava varsa! Tule äkkiä kotiin, me ei pärjätä tämän kanssa. Se on kolmen tunnin ikäinen ja se puri jo minua!"

07.10.2013, ensimmäiset kisat
Huh, mikä päivä takana! Popon kanssa käytiin ensimmäisissä kisoissa. Nuori neiti oli varsin nätisti kuljetuksen ajan, mutta kisapaikalla se riehaantui. Se huusi, nakkeli niskojaan ja välillä myös takapäätään, ja oli ärhäkkä, eikä päästänyt muita hevosia kahta metriä lähemmäs. Voi, mikä katastrofi. Onneksi verryttelyyn päästyämme se malttoi jo keskittyä työntekoon, vaikka kuikuilikin muita hevosia kiukkuisena. Mietin jo koko startin perumista, mutta päätin silti lähteä kokeilemaan, koska jostainhan se on aloitettava. Luokkana oli Helppo A ja Popo tuntui koko radan ajan varsin kivalta, ja malttoi käyttäytyäkkin hyvin, kun muut hevoset jäivät hieman kauemmas. Niinpä kaikkien yllätykseksi pamahdimme kakkossijalle ja kotiinviemisiksi saatiin sininen ruusuke, jee! Suorituksen jälkeen Popo malttoi jo ottaa ihan lunkisti, eikä heristellyt koko ajan nyrkkejään muille hevosille.

03.01.2014, ensimmäinen varsa
Popon ensimmäinen jälkeläinen syntyi tänään. Tamma antoi aamulla jo merkkejä tulevasta tapahtumasta, ja osasimmekin olla siihen varautuneita. Eipä meitä tosin siinä hommassa edes tarvittu; synnytys sujui kuin vanhalta tekijältä. Tuloksena oli upea, tuplavoikko eli cremello orivarsa. Varsa nousi reippaasti ylös ja samoin myös Popo jaksoi pienen lepäilyn jälkeen alkaa huoltamaan pienokaistaan. Kaikki sujui siis hienosti ja sekä emä että varsa olivat kunnossa. Parin tunnin kuluttua pikkuinen orivarsa jo hyppelehti elämäniloisesti pihattotarhassa emän seuratessa ylihuolehtivaisesti perässä ja koettaessa saada pienen villikon rauhoittumaan. Pikkuinen oli heti varsinainen sydäntensulattaja ja saikin koko talliporukan kerääntymään aidalle ihastelemaan sitä. Se osoittautui heti ensihetkillä rohkeaksi ja reippaaksi kullannupuksi. Tuore varsa sai nimekseen Fifth Phampilos ja sen isä on upea ratsuponiori Trick the Blonde.

02.04.2014, kisauran päättyminen ja tulevaisuuden suunnitelmia
Popon kisaura on nyt loppunut. Tamma keräsi hienot 47 kpl KRJ-sijoituksia, joista 2 kpl Cup-sijoituksia. Seuraavaksi Popon kanssa aletaan keskittymään laatuarvosteluihin. Ensimmäisenä listalla on lajilaatuarvostelu eli KRJ:n laatis. Toki menee vielä aikaa, ennen kuin saadaan tamma täydelliseen laatiskuntoon. KRJ:n laatiksen lisäksi tullaan osallistumaan myös RPL:n ja YLA:n laatiksiin. Lähitulevaisuudessa on myös varsasuunnitelmia, kunhan vain löydetään sopiva oripoika Popolle. Popo ei siis suinkaan jää laakereilleen lepäilemään vaan jatkaa edelleen ahkeraa treenausta ja valmistautumista laatuarvosteluja varten.
    Seuraavat pari viikkoa tamma saa kuitenkin nauttia ansaitusta lomasta laitumella muiden tammojen kanssa. Se saa olla ihan kaikessa rauhassa pellossa, rentoutua ja ennen kaikkea syödä vatsansa täyteen.

08.06.2014, esteitä!
Tänään hypeltiin vähän esteitä Popon kanssa kotikentällä. Jo alkuverryttelyssä hypätessämme maahankaivettuja ristikoita Popo kävi ylikierroksilla ja puhalti ja pörisi innosta. Sain käyttää kaikki taitoni pitääkseni tamman ohjan ja pohkeen välissä, niin ettei se liidellyt kohti taivaita ja koettanut ryöstäytyä ominpäin esteelle. Otettiin ihan helppoja ja turvallisia tehtäviä; yhtä kahden okseriesteen sarjaa ja pääty-ympyrällä kahta pystyestettä, korkeudet pysyi siinä 50-70 senttimetrin välillä. Popo alkoi pikku hiljaa hieman rauhoittua ja rentoutua ja päästiin jopa oikein keskittymään esteisiin, eikä vain siihen ylenpalttiseen porheltamiseen. Saatiinkin lopulta hienoja hyppyjä ja maltillisia suorituksia. Hyppelyiden jälkeen käytiin vielä pitkällä loppuhölkällä metsässä ja lopulta oltiin molemmat ihan tyytyväisiä päivän suoritukseen.

Valmennukset

19.10.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Lissu T.
Verryttelyissä haettiin laajoja kaaria, tarkkoja kulmien ratsastusta ja rentoa, vetreää ponia. Täyskaarrot, lävistäjät, ympyrät, voltit ja pohkeenväistöt sujuivat hyvällä vireellä ja rutiinilla. dumi ratsasti pääasiassa istunnallaan tehden tammalleen joka askeleella selväksi, että oltiin töissä eikä huviretkellä. Letkeän oloisen Popon askeleet paranivatkin koko ajan, kun sitä oikeasti työstettiin ja ratsastettiin. Verryttelyjä oli mahtava seurata ja ohjeistaa, kun ratsukko teki kaiken suurella hartaudella. Minkään liikkeen kanssa ei oikaistu tai löysäilty, dumi vaati tammaltaan keskittymistä ja aktiivista liikettä. Loistavaa!
    Itse treeniaiheena oli laukanvaihto käynnin kautta. Teroitin dumille, että käyntiosuus on sitten laukka – käynti – välittömästi laukkaan, Popo ei saisi jäädä haaveilemaan ja kävelemään. Hyvin verrytelty, työlle syttynyt Popo ei edes yrittänyt maisemamatkailua, vaan kuunteli ratsastajansa jokaista apua. Laukka pyöri hyvin, siirtymä käyntiin oli pehmeä, laukka vaihtui saman tien aivan yhtä pehmeästi. Ratsukko teki tehtävää vuorotellen pitkillä sivuilla, vuorotellen keskihalkaisijalla, aina vähintään kolme vaihtoa suuntaansa. Ratsukon yhteistyössä tai laukanvaihtotehtävässä ei ollut moitteen sijaa, ja erityisesti haluan kehua dumin asennetta ja pehmeää kättä.

05.11.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Lissu T.
Dumin ja Popon kanssa työstettiin tänään vastalaukkoja, joten kehotin hakemaan ponille hyvää, pyörivää ja tasatahtista laukkaa jo verryttelyissä. Ihastuttavan rento ponineiti vaati tällä kertaa pitkän alkuverryttelyn ja ratsastajansa kiukustumisen, ettei Popo vain haahuillut ympäriinsä pitkänä kuin VR:n valitusjono. Tamman takaosa huiteli ties missä, eikä kokoamisesta meinannut alkuun tulla mitään. Laitoin ratsukon tekemään paljon siirtymisiä, pysähdyksiä, peruutuksia ja suunnanvaihtoja, joilla Popoa heräteltiin ja herkistettiin. Pikku hiljaa takaosa alkoi olla siellä missä pitikin ja siirtymiset tapahtuivat heti eivätkä kolme askelta apujen jälkeen. Ravista tuli tahdikkaampaa ja laukasta hyvin pyörivää, joten aloittelimme vastalaukkaharjoitukset.
    Aloitimme vastalaukat loivasti kaarevalla uralla pitkillä sivuilla. Ensimmäisellä kerralla Popo nosti myötälaukan, toisella kerralla vastalaukka vaihtui lennosta myötälaukkaan. dumi piti asetuksen pienenä ja ohjastuntumansa napakkana alusta loppuun, samaten pohkeet olivat paikoillaan tukemassa Popoa. Kolmannella yrityksellä dumi antoi hivenen terävämmät avut saaden tammansa nostamaan ja ylläpitämään vastalaukan. Vastalaukka kaarevalla uralla lähti sujumaan, joten otin ratsukon keskiympyrälle. Ponin hyvän lihaksiston ja tasapainon vuoksi vastalaukat sujuivat yhtä hyvin kuin myötälaukkakin, heti kun tamma malttoi pitää vastalaukan yllä. Hienosäätöä, ei tämä muuta vaadi, hyvää työtä jälleen kerran.

17.11.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Onna
Tänään suuntasin valmentamaan ponitammaa Popoa ja Dumia. Ratsukko verrytteli maneesissa reippaassa ravissa ja jäin seuraamaan heidän työskentelyä. Kerroin Dumille tämän päivän tehtävistä, joissa keskitymme käyntiin ja raviin. Aloititte työskentelemään käynnissä tehden pohkeenväistöä pituushalkaisijalla. Pohkeenväistöissä Popo oli hieman liian virkeä eikä jaksanut edetä hitaasti. Pyysin Dumia ratsastamaan tammaa enemmän kokoon, jonka seurauksena väistöt alkoivat onnistua. Siirryimme ravityöskentelyyn, jossa otimme aluksi saman tehtävän työn alle. Ravissa selvästi Popo oli parempi ratsastaa ja jaksoi keskittyä hyvin. Väistöt onnistuivat todella hyvin. Seuraavaksi siirryitte ravista pysähdys siirtymiin. Popo liikkui vetreästi eteenpäin hyvässä peräänannossa. Pysähdyksissä tamma ei olisi millään jaksanut kauaa olla, joten Dumi joutui useasti pysäyttämään ponin uudestaan. Kun pysähdyksestä siirryttiin Dumin luvalla raviin, oli aika vaihtaa askellajiksi laukka. Ratsukko sai työskennellä rennossa laukassa tehden ympyröitä. Dumin istunta oli koko valmennuksen ajan tiivis ja avut olivat selkeät. Loistavaa työskentelyä!

29.11.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Onna
Valmensin tänään Dumia ja hänen ratsuponiaan Popoa. Kun saavuin maneesiin, ratsukko oli jo verrytellyt hyvän aikaa, joten pääsimme heti aloittamaan. Käynnissä teitte etu- ja takaosakäännöksiä. Pientä keskittymisvaikeutta oli tammalla näkyvissä, mutta Dumi sai sitkeästi ja napakasti käännökset onnistumaan. Ravityöskentelyssä tehtäväksi olin suunnitellut sulkutaivutukset uran sisäpuolella, jotta maneesin reunustaa ei voi käyttää tukena. Ratsukko onnistui tehtävässä hyvin, taivutus sekä ravin tahti oli hyvä. Dumilla oli tiivis istunta harjoitusravissa, vaikka jouduin välillä kantapäistä huomauttamaan. Popo alkoi hieman väsyä ja muuttui vähän kärsimättömäksi. Annoin ratsukolle luvan kävellä pari kierrosta pitkin ohjin. Ennen laukkatyöskentelyä ravailitte rentoa ravia uraa pitkin. Laukkatyöskentelyn suorititte hieman uran sisäpuolella koottua laukkaa ja taivutus hieman ulospäin. Tamma vänkäsi hetken Dumin apuja vastaan, mutta myöntyi kuuntelemaan hetken vastusteltuaan. Tamma oli sen verran väsynyt jo ja laukka muuttui hieman ponnettomaksi. Pyysin Dumia tiristämään loputkin mehut, jotta saataisiin pari askelta vielä koottua kaunista laukkaa. Kauaa ei Dumin tarvinnut patistaa poniaan kun se räväytti lennokasta laukkaa. Annoin luvan siirtää Popon ravin kautta käyntiin. Valmennus oli hyvin onnistunut ja olin tyytyväinen ratsukon panostukseen. Dumi jäi kävelemään maneesiin kun lähdin itse kotiin.

07.12.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Noka
Popon kanssa keskityttiin tänään laukkatyöskentelyyn. Tamma oli jäänyt verryttelyn jäljiltä vielä hitaaksi, joten ratsukko pääsi alkuun jumppaamaan siirtymisillä. Ravi-pysähdys-käynti-laukka-pysähdys-ravi -toistot saivatkin ponin hereille ja pääsimme itse valmennuksen teemaan.
    Pyysin ratsukon keskiympyrälle, jossa lähdimme kokoamaan Popon laukkaa. Napakka sisäpohje piti huolen, että poni taipuu ja ulkopohje piti laukkaa yllä. Popo tykkäsi selkeästi liikkua matalammassa muodossa. Halusin kuitenkin tuoda ponin pois sen mukavuusalueelta ja vaadin korkeampaa muotoa. Tässä kohtaa tamma vastasi yrittämällä lähteä puskemaan kättä vasten ja kun ei saanut lupaa, potkaisi kärkkäästi takapäällä. Neuvoin ratsastajaa rentouttamaan olkapäät ja ulkokäden ja näin Popokin vaikutti tyytyväisemmältä. Kun poni kulki ympyrällä toivotusti, päästin ratsukon koko uralle. Popo tuli kuitenkin pitää koottuna. Kulmissa ratsastaja sai pyytää tammaa eteen ja suoralla uralla piti taasen rauhoitella. suurinpiirtein puolentoista kierroksen jälkeen tuntui löytyvän toivottu yhteinen sävel ja tämän jälkeen parivaljakon menoa olikin ilo katsella.

08.12.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Noka
Jatkoimme tänään treenaamista koottuna, korkeammassa muodossa liikkuen. Ratsukko sai jälleen verrytellä vapaasti ja viime kerrasta oli ilmeisesti otettu oppia, koska Popo saatiin pian liikkumaan halutussa muodossa. Siirryimme keskiympyrälle, jossa pyysin ratsastamaan aina puoli ympyrää väistäen takapäätä ulos. Toisella puolikkaalla tuli ratsastaa normaalisti ympyrän mukaan. Käynnissä ei ollut ongelmia, joten ratsukko sai siirtyä raviin.
    Ravissa Popolle meinasi tulla kiire ja väistössä tamma yritti juosta alta pois. Ratsastaja osasi kuitenkin istuntaa syvemmällä rauhoitella ponia ja seuraava yritys sujui jo huomattavasti paremmin. Seuraavaksi siirryttiin suoralle uralle ja ratsukko sai tehtäväkseen tehdä täyskaartoja. Kaarreosa tuli ratsastaa normaalisti sisäpohkeen ympäri taipuen ja uralle palattiin pohkeenväistöllä. Tehtävä aloitettiin suoraan ravissa ja Popo liikkui ryhdikkäänä. Lisäsimme vähän haastetta kokeilemalla samaa laukassa. Näin tehtävään tuli mukaan laukanvaihto uralla väistön jälkeen. Poni liikkui todella hienosti ja laukanvaihdot uralla olivat hallitun näköisiä. Hienoa!

12.12.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Alaera A.
Tervehdin dumia ja Popoa saapuessani kentälle. Pyysin dumia aloittamaan reippaan alkuverryttelyn, että Popon saisi mahdollisimman hyvin kuulolle. Pyysin ratsukkoa tekemään erilaisia voltteja ensin ravissa ja pyydettäessä laukassa oikealle sekä vasemmalle puolelle. Muutaman voltin jälkeen sanoin dumille, ettei Popoa tarviste varsinaisesti väistättää vaan pyytää sitä myötäämään rehellisesti sisään, ulos tai suoristumaan. Dumi suoritti voltin ohjeeni mukaan muutaman kerran, jonka jälkeen poni ohjasi takapäänsä dumin haluaman linjan taakse. Ponin askellus oli muuttunut huomattavasti ja se astui voimakkaammin alle saadakseen työnnettyä itseään dumin haluamaan suuntaan. Tässä vaiheessa pyysin dumia kehumaan ponia hyvästä työstä. Valmennuksen loppupuolella pyysin dumia suorittamaan voltit tällä kertaa laukassa. Nopeampi askellaji selvästikin vaikeutti ratsukon tehtävää, sillä ensimmäisellä yrittämällä poni ei meinaannut saada pyydettyä asiaa tehtyä. Toisella yrittämällä se kuitenkin onnistui ja ratsukko kulki oikein näyttävässä laukassa. Etu- ja takaosa työskenteli reippaasti ja poni oli hyvässä muodossa. Sen askellus oli reipasta ja letkeää ja kaulakin oli kauniilla kaarella. Kiitin ratsukkoa valmennuksesta ja jätin ratsukon loppuverryttelemään.

14.12.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Alaera A.
Tällä kertaa Popoa valmentaessani halusin keskittyä eteen-alas-harjoitukseen. Ratsukko suoritti reippaat alkuverryttelyt ravivoltein sekä pohkeenväistöin. Muutaman sulku- ja avotaivutuksenkin sain nähdä. Muistutin dumia, ettei eteen-alas-harjoituksessa ollut tarkoitus saada ponia viistättämään turpaansa maassa, vaan että sen kaula saataisiin pidennettyä. Valmennuksen päätarkoituksena olisi saada dumi ratsastamaan pitkää muotoa mahdollisimman pitkään, sillä olisihan se myöhempää ajatellen varsin kätevää, varsinkin lihaksia ajatellen. Pyysin ratsukkoa toteuttamaan eteen-alas-harjoituksen ensin käynnissä ja sitten nopeammissa askellajeissa. Dumi pyysi Popoa tempoisaan käyntiin ja pian ratsukko alkoikin pian olla aika lähellä pitkää muotoa. Monen harjoituksen jälkeen tulosta alkoi vihdoin näkyä. Popon käynti oli temmokasta, mutta samalla äärimmäisen rentoa. Sen silmät lupsuttivat tangossa ja korvat olivat tuskin heilahtaneetkaan muodon saatua. Kehuin ratsukkoa hienosta työstä ja pyysin heitä siirtymään raviin. Popo nosti kauniin ravin sen enempää miettimättä pitkän pärskähdyksen saattelemana. Valmennuksen loppuvaiheilla ratuskko laukkasikin täydellisessä pitkässä muodossa.

Webdesign © Milja     Kuvien © turjake     Tekstien © Tallin omaisuutta
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE