ETUSIVU ESITTELY HEVOSET KASVATUS

Pretty Pretty Please     KRJ-I     VH13-029-0396


     
15.02.2014: KRJ-II

25.12.2014: KRJ-I
6,5 (6+7) - 40 - 19 - 20 - 15 - 0 = 100,5 p.

Pretty Pretty Please, "Pippin"
syntynyt 14.02.2013 Saksassa
18-vuotias, ikääntyy satunnaisesti
saksalainen ratsuponi (46.875%)
tamma, punarautias, 146 cm
koulupainotus, ko: Helppo A
43 KRJ-sijoitusta
kasv. Sophia Peterhagen (Saksa)
om. dumi (VRL-00218)

Historia

Pippin tuli meille seitsemänvuotiaana ratsastuskoulusta, jonne se oli muuttanut nuorena. Tämä herkkähermoinen ja ärhäkkä ponineiti ei kuitenkaan sopeutunut useammankaan vuoden jälkeen ratsastuskoulun hektiseen elämään, ja alkoi muuttua jo hieman vaaralliseksi tuntiratsastajia kohtaan. Niinpä Pippin ostettiin pilkkahinnalla meille. Tarkoituksena oli koulia tamma kuntoon ja myydä eteenpäin harrasteratsuksi, mutta ponista kuoriutui aikamoinen liikehirmu, eikä siitä enää maltettukaan luopua. Alkuaikoina Pippin oli kovin vihainen poni. Se uhitteli kaikille, jotka kulkivat sen karsinan ohi, saattoi hyppiä siellä pystyyn ja potkia seiniä, jos talliin tuli enemmän väkeä kerralla. Niinpä Pippin pääsi hermolomalle pihattoon, jossa se sai kaksi kuukautta vain olla ja löhötä omassa rauhassa, eikä sen tarvinnut sietää ihmisiä kuin ruokintojen ajan. Pippin rentoutui ja rauhoittui aivan silmissä, eikä sen tarvinnut enää kiehua raivosta ihmisten keskellä.

Luonne

Muutamia asioita Pippinille on jäänyt tavaksi entisestä elämästään kiukkuisena ratsastuskoulun tuntiponina. Se koettaa pomotella kaikkia, mutta palautuu nopeasti ruotuu, kun ymmärtää kuka käskee. Karsinassa hoitaessa Pippin on vähän ärhäkkä, ja saattaa napata takinhihasta kiinni. Niinpä hoitotoimenpiteet onnistuu parhaiten käytävällä, jossa Pippin käyttäytyy aivan erilailla. Se on kiltti ja rauhallinen, eikä kiukuttele. Satulaa selkään laittaessa se saattaa hieman vilautella hampaitaan, mutta ei ainakaan toistaiseksi ole meinannutkaan purra ketään. Taluttaessa se käyttää kyllä tilaisuuden hyväkseen, jos lähellä on ruokaa, mutta tiukassa otteessa se pysyy nuhteessa. On Pippinille jotain positiivistakin jäänyt tuntiponin hommista. Nimittäin selkäännoustessa se seisoo kuin tatti niin kauan, että saa luvan lähteä liikkelle.

Ratsastaessa Pippin voi aluksi tuntua automaattiponilta. Se toimii hienosti aloittelijoillakin selästä käsiin, se köpöttelee rauhassa eteenpäin kaikki askellajit läpi. Mutta saadakseen ne hienot liikkeet ja hyvän ryhdin esiin, on osattava tehdäkin jotain siellä selässä. Pippinillä on suuret, eritoten korkeat ja ylöspäin nousevat liikkeet, joissa voi olla joskus todella hankala istua. Osaa se onneksi venyttää liikettä myös eteenpäin, ja etenkin ravilisäyksissä sitä eteenpäinvievää askelta löytyy. Välillä Pippin kuitenkin kuumuu jonkin verran kouluväännöissä, jolloin se helposti vetää itsensä liikaa pakettiin ja alkaa liikkua jäykästi eteenpäin. Saman se tekee esteillä, kun se innostuu, se alkaa laukata pientä pomppivaa jänislaukkaa ja hyppää lähestulkoon tasajalkaa esteiden yli. Maastossa Pippin poistuu paikalta välittömästi, jos se joutuu kulkemaan yksin tai porukan ensimmäisenä. Porukan hännillä se seuraa muita nätisti, eikä säiky pelottavia kiviä ja postilaatikoita tien varressa.

Traileriin ja kuorma-autoon Pippin lastautuu ihan kohtuullisen nätisti. Yksin matkustaessaan se on hieman hermoheikompi, mutta kaverin kanssa se kulkee pitkiäkin matkoja hyvin. Kisapaikat ovat Pippinille joskus liikaa. Suuresta väkimäärästä se alkaa ahdistua ja saattaa alkaa hyppiä pystyyn tai potkia. Toimivaksi keinoksi on kuitenkin todettu pysyä hieman kauempana katsomoista ja ihmishälinästä. Jokainen kisareissu kuitenkin sujuu paremmin ja paremmin, joten ehkä vielä jonain päivänä Pippin pystyy olemaan myös siellä ihmispaljouden keskellä. Verryttelyssä ja radalla se kuitenkin keskittyy hommaan parhaansa mukaan, eikä tuomaripääty tai jännittävät kouluaidat paljoakaan sitä hetkauta.

Sukutaulu

          i.  Neverstone
          rp 50%, 148 cm, tprt
 ii.  No Bless  x  iii.  Benediction  xx
 iie.  Yagi  ox
 ie.  Evergreen  nf  iei.  Go Hill
 iee.  Marine
          e.  Pretty Much
          rp 43.75%, 146 cm, trn
 ei.  Sawna  rp 87.5%  eii.  Gelyniaethus  wB
 eie.  Bhearna  rp 75% *
 ee.  Watch My Back   xx  eei.  Doublelion
 eee.  Watch Out
* eiei. nf, eiee. rp 50%, eieei. c, eieee. ox

Sukuselvitys

Isä Neverstone on tummanpunarautias saksalainen ratsuponiori. Tämä 148 senttimetriä korkea punainen paholainen kisasi nuoruudessaan aktiivisesti kouluratsastuksessa peräti Vaativan B:n luokissa. Luonteeltaan se on aina ollut ilkeä ja äkäinen, mutta kouluradalla sen liikkeet eivät jääneet keltään huomaamatta. Myös ratsuna Neverstone oli vaikea, mutta kun kaikki säädökset saatiin kohdalleen, siitä tuli upea ilmestys suurine ja pehmeine liikkeineen. Neverstone on kaikinpuolin haastava poniori, eikä sen vuoksi ole ollut kovin suosittu jalostuskäytössä. Jälkeläisiä sillä on noin kaksikymmentä, joista suurimmalle osalle se on periyttänyt niin negatiivistä luonnetta kuin hyvää liikettäkin.

Isänisä No Bless on tummanrautias, 153 senttimetriä korkea angloarabiori. Nuorena tämä komistus kisasi aktiivisesti etenkin kenttäratsastuksen parissa. Se hyppäsi erinomaisesti ja kouluradoillekin sillä riitti liikettä tarpeeksi, eikä se pelännyt mitään tai ketään, joten maastoesteetkin sujui ongelmitta. Lisäksi No Bless on erittäin hyvärakenteinen ja luonteeltaan tulinen ja herkkä, mutta ystävällinen. Se on ollut aika suosittu jalostuksessa etenkin angloarabien keskuudessa, mutta jonkin verran myös ratsuponeilla. Jälkeläisiä sillä on tällä hetkellä jo viisikymmentä, joista suurimmalle osalle se on periyttänyt potentiaalia etenkin kenttä- ja kouluradoille.
Isänisänisä Benediction on punarautias, 165 senttimetriä korkea englantilainen täysiveriori. Tämä tulenpunainen ori on luonteeltaan tulta ja tappuraa. Nuorena sillä kisattiin laukkaurheilun parissa jonkin verran, mutta suurta menestystä se ei saavuttanut. Myöhemmin se koetti onneaan vielä kenttäratsastuksen parissa, ja yllättävää kyllä, etenkin kouluradoilla sen liikkeet olivat aivan priimaa. Benedictionia on käytetty muutamia kertoja jalostukseen, ja jälkeläisiä sillä on kahdeksan kappaletta.
Isänisänemä Yagi on ruunikonkimo, 151 senttimetriä korkea arabialainen täysiveritamma, joka palkittiin jo nuorena varsana hyvin palkinnoin rotunäyttelyistä. Luonteeltaan Yagi on erittäin rauhallinen, ystävällinen, lempeä ja eritoten viisas tamma. Sittemmin Yagi on ollut aktiivisesti siitostamman hommissa, ja varsoja sillä on tehty kolmetoista.

Isänemä Evergreen on musta, 141 senttimetriä korkea newforestinponitamma. Se on palkittu rotunäyttelyistä useasti ykköspalkinnoilla, ja sen lisäksi sillä on kisattu kouluratsastuksen parissa. Evergreeniä on siunattu hyvän rakenteen lisäksi erinomaisilla liikkeillä, joiden rinnalla muut ponit jäävät nopeasti kakkosiksi. Luonteeltaan tamma on aika temperamenttinen, mutta ratsuna ollut helppo. Jälkeläisiä sillä on teetetty kolme, joista jokainen on päässyt kisakentille asti.
Isänemänisä Go Hill on mustanruunikko, 137 senttimetriä korkea newforestinponiori. Go Hill on yksi aikansa suosituimpia jalostusoreja newforestinponien keskuudessa, ja jälkeläisiä sillä onkin yli kaksi sataa kappaletta. Suuren suosion se saavutti erinomaisilla näyttelypalkinnoillaan ja koulukentiltä saadulla hyvällä menestyksellä. Luonteeltaan Go Hill oli aika temperamenttinen ja herkkäluonteinen.
Isäemänemä Marine on tummanpunarautias, 142 senttimetriä korkea newforestinponitamma. Tämä hyväluonteinen ja kiltti tamma on kisannut nuorempana kouluratsastuksessa Helppo B- ja A-luokissa kohtuullisella menestyksellä. Sittemmin Marine siirtyi ratsastuskouluun tuntiponin hommiin, joista se suoriutuikin loistavasti erinomaisen luonteensa ansiosta. Tammalla on teetetty kolme varsaa, joista kaksi on päässyt kisaurallaan aika pitkälle etenkin kouluradoilla.

Emä Pretty Much on upea, tummanrautias, 146 senttimetriä korkea saksalainen ratsuponitamma. Tämä erittäin kaunis ja näyttävä ponitamma on pärjännyt erinomaisesti kouluratsastuskentillä. Pretty Much on aika haastava ratsu, se ei anna mitään ilmaiseksi ja vaatii rauhallisen ratsastajan. Oikealla ratsastajalla se yltää hienoihin suorituksiin ja on pärjännyt peräti Vaativa B-tason kisaradoilla. Tammaa näkee edelleen kisakentille jonkin verran, mutta on jo siirtymässä osa-aikaeläkkeelle. Nuorena sillä on teetetty kaksi varsaa, joista molemmat ovat päässeet hyvälle alulle kisaurallaan.

Emänisä Sawna on ruunivoikko, 141 senttimetriä korkea ratsuponiori. Tämä temperamenttinen ja haastavaluonteinen oriherra on pärjännyt erinomaisen hyvin kouluratsastuskentillä. Sawnalla on suuret, tahdikkaat liikkeet, jotka vetävät vertoja jopa puoliverisille. Se on haastava ratsu, mutta palkitsee hyvän ratsastajan pistämällä kaikkensa peliin. Sawna on ollut hyvin suosittu ratsuponijalostuksessa, ja varsoja sillä onkin jo neljäkymmentä.
Emänisänisä Gelyniaethus on voikko, 126 senttimetriä korkea welsh B-sektion ori. Se on kiertänyt näyttelyissä ympäri Brittien saaria hyvällä menestyksellä, josta johtuen se on ollut aika suosittu jalostuksessa useammallakin eri rodulla. Lisäksi Gelyniaethusia on tavattu este- ja koulukentillä jonkin verran. Etenkin kouluratsastuksessa se on pärjännyt hyvin Helppo A-luokissa. Jälkeläisiä sille on kertynyt jo yli viisikymmentä kappaletta.
Emänisänemä Bhearna on tummanpunaruunikko, 145 senttimetriä korkea ratsuponitamma. Luonteeltaan tämä tamma on erittäin kiltti, mutta reipas ja kova suorittaja. Se on tehnyt hienon ja pitkän uran kenttäratsastuksen parissa, saavuttaen muun muassa Saksan ponimestaruuden kolmesti. Vanhemmalla iällä Bhearnalla on teetetty jo kolme varsaa, joista jokainen on osoittautunut kyvykkääksi jollain saralla.

Emänemä Watch My Back on punarautias, 158 senttimetriä korkea englantilainen täysiveritamma. Tämä pitkäjalkainen ja sirorunkoinen tamma on kisannut aktiivisesti kenttäratsastuksen parissa. Se on menestynyt helpoissa luokissa aika hyvin, ja se onkin luonteeltaan kovaluonteinen taistelija ja suorittaja, mutta silti ystävällinen ja herttainen tamma. Watch My Backillä on tehty kaksi ratsuponivarsaa, joista molemmat ovat perineet emänsä työnarkomaaniluonteen.
Emänemänisä Doublelion on tummanpunarautias, 168 senttimetriä korkea englantilainen täysiveriori. Luonteeltaan Doublelion on kärsimätön ja kovaluonteinen, mutta laukkaradoilla se on osoittautunut kestäväksi taistelijaksi, ja menestynytkin aika hyvin urallaan. Myöhemmällä iällä sitä nähtiin myös estekentillä, josta ei kuitenkaan tullut erityistä menestystä. Doublelionia on käytetty nuorena jonkin verran jalostukseen, ja sillä on kolmekymmentä varsaa.
Emänemänemä Watch Out on tummanpunaruunikko, 163 senttimetriä korkea englantilainen täysiveritamma. Tämä hyvin rauhallinen ja hyväluonteinen tamma pärjäsi aika hyvin laukkaradoilla kolmivuotiskaudellaan, mutta pienen loukkaantumisen jälkeen meno ei enää sujunutkaan entiseen malliin. Sittemmin Watch Out on toiminut siitostamman hommissa lähestulkoon koko elämänsä, ja varsoja sillä onkin jo yhdeksän kappaletta.

Jälkeläiset

23.11.2013, rp-o. Fifth Bobo Bear (45.31%) KRJ-I, i. Concordio
13.01.2014, rp-t. Fifth Pretty Deadly (51.563%), i. I Would Find My Way
06.06.2014, rp-o. Fifth Good As Gold (60.9375%), i. Damn Good
05.11.2014, rp-o. Fifth Ivanka (54.6875%), i. Ponnydalens Isac

Kilpailut

25.11.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/30
26.11.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 7/50
28.11.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/50
28.11.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/50
29.11.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/50
30.11.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 7/50
01.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 7/50
01.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/40
02.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/50
07.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/30
07.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/50
07.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
09.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
09.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/50
10.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/30
10.12.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/40
12.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
13.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
14.12.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/40
14.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
15.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/30
15.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/30
15.12.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/40
15.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
15.12.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
16.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/30
16.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
16.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
17.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
17.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
17.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/30
18.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/50
19.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
19.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/40
19.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
19.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
22.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/30
24.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/30
26.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/30
27.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/30
28.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
30.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/30
30.12.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/30

Päiväkirja

02.11.2013, maastolenkki
Satuloin Pippinin ja talutin sen ulos tallista. Kello oli kahdeksan aamulla, ilma oli tyyni ja aamuaurinko lämmitti mukavasti. Nousin Pippinin selkään ja odotin, että tallityöntekijämme Anna ehtii mukaan Coby-ponin kanssa. Suuntasimme lähimetsässä kiertäville hiekkapoluille Annan ja Cobyn kulkiessa etunenässä. Pippin oli hieman jännittynyt ja pälyili kovasti ympärilleen. Coby oli matkassa juurikin siksi, että se on rauhallisuuden tyyssija ja sen avulla Pippinkin voisi rentoutua.
    Kuljimme pitkän pätkän ihan vain käyntiä, ja lopulta Pippin malttoi rauhoittua ja rentoutua. Sen turpa oli Cobyn hännässä aivan kuin se olisi pitänyt turvallisesti kaverista kiinni. Aina yhtä rauhallisesti ja rakastavasti käyttäytyvä Coby otti asian iisisti. Päästiin jopa ravailemaan ja laukkailemaankin hieman. Pippin rauhoittui ihan silmissä päästessään vauhtiin, eikä ehtinyt enää kyttäillä ja jännittää. Tämä maastoreissu olikin varsin onnistunut ja kaikki palasivat kotiin hyvillä mielin.

23.11.2013, Bobon syntymä
Tänä aamuna, tasan kello viisi, syntyi uusi ponipallero maailmaan, nimittäin Pippinin ensimmäinen varsa oristamme Concordiosta. Vastasyntynyt varsa oli tasaisen tummanruunikon värinen ori ilman merkkejä. Se nousi reippaasti ylös, ja sekä emä että varsa olivat terveen ja pirteän oloisia. Parin tunnin kuluttua pieni uusi perhe pääsi isoon tarhaan ulkoilemaan, ja voi sitä riemua, kun pikkukaveri pääsi ottamaan ensimmäiset juoksuaskeleet tarhassa. Pian se jo pukitti riehakkaasti ympäri aitausta, eikä emä meinannut pysyä menossa mukana. Aika nopeasti se kuitenkin piiloutui mammansa taakse aamuruokailulle ja -levolle. Iltapäivällä parivaljakko pääsi talliin lepäämään, ja illalla ne siirrettiin pihattotarhaan asumaan. Parin viikon kuluttua ne pääsevät muiden mammojen ja varsojen kanssa yhteislaitumelle.

31.12.2013, kisauran loppu ja tulevaisuuden suunnitelmia
Pippinin kisaura on nyt virallisesti takana päin. Tamma on saavuttanut hienon määrän sijoituksia kouluradoilta, yhteensä 43 kappaletta. Se on näyttänyt olevansa erittäin laadukas poni ja tuonut kotiin toinen toistaan hienompia ruusukkeita. Nyt Pippin pääsee viettämään ansaittuja eläkepäiviä ja se siirtyy täysipäiväisiin siitostamman hommiin. Ei Pippin kuitenkaan laakereille jää lepäämään, vaan tulevaisuudessa on vielä paljon suunnitelmia, kuten koulu-, ratsuponi- ja yleislaatuarvostelut sekä KRJ-Cup-kilpailut. Ihan ensimmäiseksi Pippin pääsi lomalle talvilaitumelle muiden siitostammojen kanssa rentoutumaan. Kuitenkin ennen laitumelle lähtöä Pippin astutettiin omalla orillamme Concordiolla. Nyt Pippin on palannut lomalta pihattoon odottamaan varsan syntyä. Laskettu aika on aivan näillä näppäimillä ja kunhan kaikki sujuu hyvin, saamme varmasti pian ihastella uutta pienokaista.

22.06.2014, estehyppelyt
Rakensin kentälle pienen esteradan tallityöntekijän kävellessä Pippinin kanssa alkukäyntejä. Rata sisälsi kaksi yksittäistä ristikkoa, pystyn ja okserin sarjan kolmella laukalla, yksittäisen okserin ja yksittäisen muurin. Kapusin sitten Pippinin selkään ja verryttelin sen nopeasti käynnissä ja ravissa. Hypättiin pikkuinen maahan kaivettu ristikko pariin otteeseen. Pippin tuli esteelle ihan hyvin, mutta jännittyneesti. Hypättiin sitten kaikki radan osat erikseen, noin 50 senttimetrin korkeudessa. Sarja meni nätisti, mutta hieman häseltäen. Yksittäinen okseri sen sijaan meni oikein hienosti, kun taas muurille tuli täysi stoppi. Pippin puhalsi jännityksestä, joten annoin sen tutustua muuriin ja otettiin sitten uudelleen. Tikittävää laukkaa tultiin muurille ja yli mentiin varmaan metrin ilmavaralla. Nostettiin sitten estekorkeuksia noin 70-80 senttimetriin ja mentiin rata vielä pariin otteeseen läpi. Sain Pippinistä esiin ihan rauhallisenkin esteratsun, vaikka jokainen hyppy oli ponille aika jännittävä juttu. Kokonaisuudessaan hyppelyt sujuivat kuitenkin ihan kohtalaisen hyvin.

01.09.2014, ilman satulaa sänkipellolla
Hyppäsin korokkeelta Pippinin paljaaseen selkään tallin pihassa ja ohjasin tamman tallin takana olevalle pellolle. Pelto oli juuri sopivasti viime viikolla puitu. Käveltiin ensin ihan rauhassa muutama rinki suurella pellolla. Pippin oli aika terävänä ja hieman tuijotti syviä ojia, jotka kulkivat pellon ympäri. Ravailtiin sitten rennosti tehden suurta kahdeksikkoa. Taivutin Pippiniä reilusti ja annoin sen ravailla löysähköllä ohjalla. Se kulki nätisti ja rennosti, vaikka välillä ottikin muutaman pienen sivuloikan, kun pusikossa rasahti. Sitten päästiinkin laukkailemaan, ja Pippin suorastaan ryösti laukkaan, kun annoin luvan. Se päästeli muutaman ringin ilosta pinkeänä tukka putkella. Pidin harjasta kiinni ja koetin pysyä kyydissä mukana samalla ohjatessani hieman kulkureittiä. Kun aloin hidastaa innokasta neitokaista, sain vastalauseeksi muutaman kiukkuisen pikkupukin, joihin en ollut varautunut. Niinpä luiskahdin Pippinin paljaasta selästä sen kaulalle ja siitä takapuolelleni maahan. Tamma katsoi minua varsin hämmentyneenä ja jäi seisomaan nätisti viereeni. Kiipesin takaisin ponin kyytiin ja ravailtiin vielä loppuverryttelyt.

Valmennukset

29.11.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Onna
Tänään valmennettavani oli ratsuponitamma Pippin ja hänen omistaja Dumi. Tamma oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten seurailin ratsukon verryttelyä tarkkana. Dumi kertoi tammastaan ennen kuin aloitimme työskentelyn. Dumilla oli hyvä istunta ja pehmeät avut. Annoin ratsukolle tehtäväksi taivutukset suoralla uralla, ne onnistuivat hyvin vaikka välillä Pippin taipui hieman liikaa. Dumi kuitenkin huomasi liiallisen taipumisen ilman, että ehdin siitä huomauttaa. Tammalla oli näyttävät ylöspäin suuntautuvat liikkeet ja Dumi istui harjoitusravissa tiiviisti häiritsemättä ponia. Taivutuksien jälkeen siirryttiin laukanvaihtoihin ravin kautta. Huomasin, että Pippinillä alkoi kierrokset nousta jolloin sen askellus muuttui jännittyneeksi. Kehotin Dumia rentoutumaan ja olemaan selässä rauhallinen, jolloin tammakin pääsi rauhoittumaan ja askellus oli taas rentoa. Laukanvaihdot ravin kautta olivat aluksi tahmeita ja pientä haparointia oli ilmassa. Dumi keskittyi selviin apuihin, jolloin vaihdot alkoivat näyttää hyviltä ja sulavilta. Olin tyytyväinen ratsukkoon, joten annoin luvan loppuverryttelyihin. Neuvoin Dumia olemaan rauhallinen tamman selässä ja keskittymään siisteihin ja selviin apuihin.

07.12.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Onna
Tulin tänään valmentamaan ponitammaa Pippiniä ja Dumia. Olin suunnitellut paljon siirtymiä ja tempon vaihtelua. Kun ratsukko oli verrytellyt tarpeeksi, he saivat aloittaa ravi-käynti-ravi siirtymillä. Siirtymät olivat sulavia ja Dumin avut olivat selkeitä. Pyysin ratsukon isolle pääty-ympyrälle, jolla he saivat jatkaa samaa tehtävää. Dumi hieman yliratsasti poniaan, jolloin sen kierrokset nousivat ja poni oli vähän liiaksi ”paketissa”. Kehotin Dumia rentoutumaan, päästämään jalat rennoiksi ja yrittää olla häiritsemättä tammaa. Kesti hetken ennen kuin Pippin rentoutui ja kulki nätisti peräänannossa. Tehtävää tehtiin hetki toiseen kierrokseen, mikä oli huomattavasti helpompi suunta ponille. Laukkatyöskentely suoritettiin suoralla uralla, tehden lyhyille sivuille isohko voltti. Laukassa sait vaihdella tempoa oman mielen mukaan. Pippin laukkasi rennosti peräänannossa ja kuunteli pidätteitä hyvin. Välillä lyhyille sivuille tehtävät voltit olivat enemmän soikean muotoisia kuin pyöreitä, joten neuvoin Dumia käyttämään napakammin sisäpohjetta. Olin tyytyväinen ratsukon työskentelyyn. Annoin heille luvan kävellä ja suorittaa itsenäiset loppuverryttelyt.

19.12.2013, kouluvalmennus, omistajan kirjoittama
Luottovalmentajani Otto Schlumpf otti tänään syyniinsä minut ja Pippinin. Pippin oli alusta alkaen aika jännittynyt, mutta kuunteli silti apuja hyvin. Alkuverryttelyksi Otto pyysi ottamaan paljon siirtymisiä ja kaikenlaisia kiemurauria, että saataisiin tamma hyvin verryteltyä ja lisäksi rentoutumaan. Pippin teki työtä käskettyä, joskin aluksi jäykästi ja jännittyneesti, mutta alkoi aika nopeasti vertyä ja rentoutua. Valmennuksen ideana oli tänään vastalaukat erilaisilla teillä. Verryttelyn jälkeen Otto pyysi ensin loivia kiemurauria uralla laukassa, ja pikku hiljaa kiemuraa suurennettiin ja vastalaukkatyöskentelyä tuli enemmän. Kun harjoitus vaikeutui, Pippin meinasi useasti pudottaa raville ja siitä tulikin tahtirikkeitä. Tahtirikkeistä Otto on hyvin tarkka, eikä harjoitusta vaikeutettukaan ollenkaan ennen kuin ne saatiin pois. Pippiniä alkoi jo hieman kiukuttaa, kun vaikeasti tehtävästä ei päässyt luistamaan, josta johtuen se heitti jopa pari pientä pukkiakin. Onneksi lopulta saatiin tehtävät sujumaan Oton huippuneuvoilla, ja siihen oli hyvä lopettaa. Otto antoi paljon vinkkejä tulevaisuutta varten ja lupasi tulla pian uudelleen.

23.12.2013, kouluvalmennus, omistajan kirjoittama
Otto Schlumpf tuli jälleen koutsamaan meitä Pippinin kanssa. Tällä kertaa Otto ei halunnut tehdä liian vaikeita juttuja tamman kanssa, vaan hiottiin niitä helppoja liikkeitä. Aloitettiin pohkeenväistöillä käynnissä ja ravissa. Pohkeenväistöt sujuu Pippiniltä aika hyvin, ja Oton tämänpäiväisillä neuvoilla saatiin siitä vielä kaikki loputkin irti. Käynnissä oli hieman hankalampaa, mutta lopulta väistöt sujui molemmissa askellajissa varsin mallikkaasti. Sitten harjoiteltiin lisäyksiä jokaisessa askellajissa. Käynnissä Pippin oli vähän levoton, ja koitti nostaa raville useasti, mutta saatiin sieltä hyviäkin lisäyksiä. Ravissa Pippin loisti taas. Se vallan liiteli eteenpäin, eikä Otolla ollut paljoakaan neuvottavaa tässä asiassa. Laukkalisäyksetkin sujui ihan kivasti. Otto painotti pitämään tamman kasassa myös laukassa, ettei se vain ala rynniä eteenpäin vaan lisäisi oikeasti. Hieman piti hakea, mutta niin vain sujui laukkalisäyksetkin. Siihen oli hyvä lopettaa, Otto kehui kovasti yritteliästä tammaa ja kärsivällistä ratsastajaa.

26.12.2013, kouluvalmennus, omistajan kirjoittama
Oltiin tänään Otto Schlumpfin luona Pippinin kanssa valmentautumassa. Tamma oli aluksi aika jännittynyt vieraassa paikassa, mutta rentoutui nopeasti kun päästiin tekemään alkuverryttelyä. Oton ohjeiden mukaan tehtiin aluksi eteen-alas-harjoituksia ja sitten kokoamisasteen muutoksia. Pippin kulki varsin hienosti, alkujännityksen jälkeen sitä ei enää jännittänyt ja se kuunteli apuja erinomaisesti. Verryttelyn jälkeen jatkettiin matalahkossa muodossa, rennosti raviväistöjen ja nelikaaristen kiemuraurien tekemistä. Otto kehui kovasti tammaa, joka pysyi hienosti ryhdissä matalassakin muodossa. Ravijuttujen jälkeen otettiin vielä laukkaa. Laukassa tehtiin temponvaihteluita, välillä päästeltiin superpitkällä kentällä laukkaa lähes kaasu pohjassa, ja välillä koottiin laukka ihan piruettilaukan asteelle. Loppuverryttelyissä Pippin tuntui ihan mielettömältä. Se oli rento ja letkeä, mutta ryhdikäs ja erinomaisesti avuilla.

Webdesign © Milja     Kuvien © VRL-00218     Tekstien © Tallin omaisuutta
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE