ETUSIVU ESITTELY HEVOSET KASVATUS

Vinkremla     ERJ-II, YLA1     VH13-029-0403


   

25.05.2014: ERJ-II
6 + 50 + 20 + 15 + 10 = 101 p.

25.10.2014: YLA1
33 (15+18) - 33 (21+12) - 17 - 11 - 4 = 98 p.

Vinkremla, "Mimmi"
syntynyt 13.05.2013 Ruotsissa
15-vuotias, ikääntyy satunnaisesti
ruotsalainen ratsuponi (68.75%)
tamma, mustankirjava, 134 cm
estepainotus, re: 80 cm
56 ERJ-sijoitusta
kasv. Bernie Sandersson (Ruotsi)
om. dumi (VRL-00218)

Historia

Matkustin hyvän tuttavani Bernie Sanderssonin luo Ruotsiin viikonloppuvierailulle. Berniellä on parinkymmenen hevosen talli, joista suurin osa on toinen toistaan upeampia ruotsalaisia puoliverisiä. Joukkoon mahtuu myös pari ponia. Ja sieltä joukosta löytyi myös iki-ihana Mimmi-poni. Tarkoituksenani ei ollut ostaa tällä pienellä lomareissulla uutta ponia talliin, mutta Mimmi sulatti sydämeni aika nopeasti. Se oli Bernien oma kasvatti, vielä nuori ja raaka, mutta varsin potentiaalinen kaveri pienestä koostaan huolimatta. Niinpä sulattelin asiaa viikonlopun, koeratsastin Mimmin ja toin sen mukanani Saksaan. Enkä ole tätä pikaista ostopäätöstä ja sen tuloksena joukkoomme muuttanutta ponia katunut päivääkään.

Luonne

Mimmi on syötävän suloinen, ystävällinen ja helppo poni. Se on juuri sellainen jokaisen ponitytön unelma, ihana ja herttainen poni, jota saisi halailla ja suukotella vaikka koko päivän. Mimmi rakastaa kaikenlaista huomiota ja rakkautta, ja sen kanssa pärjää ihan jokainen vauvasta vaariin saakka. Mimmi tuli meille viisivuotiaana Ruotsista, ja ensimmäisestä päivästä saakka se on ollut oikea varmaan maailman helpoin poni. Sille käy kaikki, eikä se pistä vastaan missään tilanteessa. Sitä saa harjata tuntitolkulla karsinassa, käytävällä, tarhassa, missä vain. Se nostaa kaviot kiltisti, antaa satuloida nätisti ja ottaa hyvin kuolaimet suuhunsa. Taluttaessa se tulee perässä vaikka irrallaan, ja tarvittaessa se osaa kävellä tarhasta omaan karsinaansa yksikseenkin, kunhan matkan varrella ei ole ruokaa houkuttimena.

Ratsastaessa Mimmi on rauhallinen, hieman eteenpäin tuupattava ja varmajalkainen. Se ei säiky mitään tai ketään, eikä piittaa mistään ylimääräisistä häiriötekijöistä kun keskittyy työntekoon. Kouluratsastuksessa se on aikamoinen tahmatassu, ja vaatii kovasti verryttelyä, mutta siltikään sieltä ei irtoa mitään liitokavion liikkeitä. Se on kuitenkin tasainen suorittaja ja kyyditsee jokaisen turvallisesti selässään. Esteillä se jaksaa innostua huomattavasti enemmän, ja loikkii ketterästi kaikesta yli. Se ei piittaa erikoisesteistä, ja laittaa aina kaiken peliin myös esteradalla. Mimmi kääntyy pennin päällä, ja välillä tuntuu että se voisi hypätä esteet vaikka takaperin. Kapasiteettia siltä ei kuitenkaan löydy hirmuisen korkealle, mutta aivan riittävästi näinkin pieneksi ponipalleroksi.

Maastossa Mimmi on huomattavasti energisempi kuin kotikentällä. Se saattaa heittää jopa muutaman pukin innostuessaan, ja rakastaa eritoten sänkipellolla laukkailua. Myös kisapaikalla Mimmi on hieman normaalia säpäkämpi, joka yleensä on vain etuna kisapaikan vilskeessä. Koppiin Mimmi osaa kävellä ihan itsekseen, ja odottaa siellä nätisti, että kaikki luukut saadaan kiinni. Kuorma-auto oli aluksi hieman jännittävä uusi tuttavuus, mutta parin kerran jälkeen pikkutamma suorastaan juoksi kuorma-autoon kuin vanha tekijä. Matkan aikana Mimmi ei tuhlaa energiaa minkäänlaisiin stressauksiin, vaan pyrkii mahdollisimman paljon täyttämään vatsaansa heinillä.

Sukutaulu

          i.  Bat
          rp 62.5%, 147 cm, rnkrj
 ii.  Rhonnon  rp 75%  iii.  Ringo  dartm
 iie.  Shannon  xx x nf
 ie.  Drop Out  rp 50%  iei.  Catcher  nf
 iee.  Drop It  xx
          e.  Guldkremla
          rp 75%, 132 cm, m
 ei.  Halo  dartm  eii.  Av Ljus
 eie.  Bernadette
 ee.  Young Indeed  rp 50%  eei.  Bhioma  c
 eee.  Inav  xx

Sukuselvitys

Mimmin kohdalla ei ihan heti uskoisi, että suvusta löytyy ponien lisäksi myös täysiveriverta kolmannesta ja neljännestä polvesta isän puolelta. Lisäksi kirjava väri on periytynyt sieltä kolmannesta polvesta saakka, erikoisen väriseltä ruunikonkirjavalta täysiveritammalta nimeltä Drop It. Pienen täykkäriveren lisäksi Mimmin suvussa on paljon dartmoorinponeja, joilta se onkin tainnut periä pienehkön kokonsa ja niin kovin ponimaisen ulkonäkönsä. Lisäksi suvussa on emän puolelta kolmannessa polvessa angloarabia ja connemaraa, ja isän puolelta kolmannessa ja neljännessä polvessa newforestinponia.

Isä Bat on ruunikonkirjava, 147 senttimetriä korkea, huomiotaherättävän ulkomuodon omaava ratsuponiori. Siltä löytyy näyttävä rakenne paksuine ja pitkine jouhineen joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Ori oli luonteeltaan melkoisen energinen ja helposti kuumuva, minkä ansiosta se toisinaan kilparadoilla ylikuumeni ja oli hieman vaikeasti hallittava. Se kuitenkin kilpaili menestyksekkäästi 120cm tasolla ennen siirtymistä eläkkeelle ja siitokseen.

Isänisä Rhonnon, punaruunikko, 139 senttimetriä korkea, on niin ikään upeat jouhet omaava joka tytön unelmaponi. Tämä ratsuponiori on rakenteeltaan sporttinen ja se omaa myös loistavan kilpailupään, tämän vuoksi se onkin ollut varsinainen opetusmestari monelle lupaavalle nuorelle kilparatsastajalle. Sen meriittilistalta löytyy useita sijoituksia niin rataesteiltä 100-120cm tasolta kuin mestaruuskilpailuistakin.
Isänisänisä Ringo, ruunikko, 127 senttimetriä korkea, ei ehkä ole ulkonäöllisesti kovin henkeäsalpaava, mutta sen epäillään olevan syypää varsojensa runsaisiin jouhiin. Ringo on dartmoorinponiori, joka on syntynyt ja kasvanut Briteissä paikallisen pienkasvattajan mailla, jossa ponit laidunsivat hehtaarien kokoisella laitumella laumana. Sieltä ori mutkien kautta päätyi ratsastuskouluun opettelemaan tuntiponin virkaa, mutta osoittautuikin poikkeuksellisen lahjakkaaksi ja hyväliikkeiseksi tapaukseksi. Ringo myytiin yksityiseksi nuorelle harrastajalle jonka kanssa se kilpaili pikkuluokkia esteissä ja koulussa, toimien samalla opetusmestarina myös perheen muille lapsille. Eläkkeelle siirtyessään Ori palasi jalostuskäyttöön kasvattajansa luokse ja esiintyykin useiden samalta alueelta lähtöisin olevien ponien sukutaulussa.
Isänisänemä Shannon on musta, 145 senttimetriä korkea ratsuponitamma, joka on tehnyt leipätyönsä ratsastuskouluponina kilpaillen samalla oppilaiden kanssa koulua helppo B tasolla ja esteitä noin 90cm tasolla. Shannonista olisi varmasti ollut myös kunnon kilpaponiksi, mutta sen loistavan luonteen takia siitä eivät ratsastuskoulun omistajat suostuneet luopumaan ostotarjouksista huolimatta.

Isänemä Drop Out, mustankirjava, 145 senttimetriä korkea, on usean kodin kiertänyt ja niittänyt kyseenalaista mainetta erittäin hankalaluonteisena ratsuponina. Tämä ratsuponitamma vaihtoi omistajaa tiuhaan ja starttaili niin koulua kuin esteitäkin tiuhaan tahtiin vaihtelevalla menestyksellä. Mutkien kautta se kulkeutui ponikokoiselle seniorille ja muutaman kilpavuoden ja kiitettävien kilpailunäyttöjen kera se siirtyi jalostukseen jättäen varsoilleen tulisen luonteen lisäksi sopusuhtaisen ponimaista rakennetta.
Isänemänisä Catcher on punaruunikko, 137 senttimetriä korkea puhdas newforestinponiori ja erittäinkin rotutyypillinen ja näyttelyissä hyvin palkinnoin palkittu. Catcher on tuttu näky monessa sukutaulussa niin ratsuponi- kuin newforest-jalostuksessakin. Sen ura painottui suurimmaksi osaksi näyttelykehiin ja siitospuuhiin, mutta onpa ori startannut myös muutamat estekilpailut 100cm luokissa.
Isänemänemä on ruunikonkirjava, 159 senttimetriä korkea englantilainen täysveritamma Drop It, jonka meriittilistaa ei tarvitse häpeillä. Tämä hieman harvinaisemman värinen rotunsa edustaja on kilpaillut paljon painottuen rataesteille ja sijoittuen tasaiseen tahtiin 120cm tasolla. Drop It on luonteeltaan täysverimäisen sähäkkä mutta kuitenkin tarpeeksi kylmähermoinen menestymään kilparadoilla.

Emä Guldkremla on musta, 132 senttimetriä korkea ratsuponitamma, joka on pieni ja rakenteeltaan erittäin ponimainen lyhyine jalkoineen ja pyöreine vatsoineen. Ponimainen vatsa ei kuitenkaan ole ollut tiellä tamman kilpaillessa juniorien kanssa 90cm tasolla esteillä sekä helpoissa kouluratsastusluokissa. Guldkremla on tasainen ja kiltti luonne, unohtamatta ponimaista itsepäisyyttä ja loputonta ruokahalua.

Emänisä Halo on hieman kinkkisen luonteen omaava tummanruunikko, 127 senttimetriä korkea dartmoorinponiori, jonka sukujuuret juontavat tiensä kauas Iso-Britannian laajoille nummille. Ruotsiin Halo tuotiin sen ollessa 4-vuotias ja lähes käsittelemätön nuori ori. Pikkuhiljaa kovalla työllä siitä saatiin kuin saatiinkin kuoriutumaan salonkikelpoinen poni joka oli pitkän linjan esteratsastajapariskunnan lapsilla ensiponina. Ori oli ponimainen ja itsepäinen, eikä antanut tuumaakaan ilmaiseksi. Se hyppäsi ratana 80cm esteitä ja onnistuikin oman seudun pikkukilpailuista saamaan muutamia ruusukkeita.
Emänisänisä Av Ljus on musta, 125 senttimetriä korkea dartmoorinponiori, joka on kotimaassaan Iso-Britanniassa suosittu isäori ja palkittu näyttelyissä ansainnut lähes kaiken sen mitä poni vain voi ansaita. Sille on hankittu muutamia kilpailutuloksiakin helpoista koulu- ja esteluokista mutta Orin jälkeläisnäytöt ja näyttelypalkinnot riittävä osoittamaan sen olevan ansaitusti yksi alueensa suosituimmista jalostusoreista. Av Ljus periyttää jälkeläisilleen myös hyvää luonnettaan eikä sen käytöksen perusteella uskoisikaan aina kyseessä olevan jalostusorin, se on järkevä ja helppo käsitellä kaikissa tilanteissa.
Emänisänemä Bernadette ruunikko, 127 senttimetriä korkea dartmoorinponitamma, joka asustelee samassa siittolassa Av Ljusin kanssa ja sen pääasiallinen elämäntehtävä on ollut laiduntaminen ja varsominen. Tamma on opetettu perusratsastukseen, mutta todella itsepäisen luonteensa takia se ei ole päässyt kilpailuihin asti. Bernadetten kanssa onkin siis lähinnä maastoiltu ja se on ollut mukana varsojen opetuksessa antamassa niille niin sanotusti henkistä tukea. Tamma on kuitenkin tunnearvollisesti omistajalleen korvaamaton, sillä se on ensimmäisiä siittolan poneja ja yksi tallin kantatammoista.

Emänemä, punarautias ratsuponitamma Young Indeed, 146 senttimetriä korkea, edustaa aivan päinvastaista ponityyppiä kuin vastapuolelta löytyvät dartmoorinponit. Young Indeed on sporttinen kilpaponi jolta vauhti tai ponnistusvoima ei tunnu ikinä loppuvan kesken. Tamma on rakenteeltaan ponimainen mutta kuitenkin todella kevyt ja luonteeltaan melko helposti kuumuva mutta kuitenkin herkkä. Ratsastettavuudeltaan Young Indeed on aivan omaa luokkaansa, mikä lienee ruotsalaisten ammattiratsuttajien ansiota. Se on kilpaillut esteratsastuksessa 110cm tasolla voittaen niin alueellisia kuin kansallisiakin mestaruuksia.
Emänemänisä, kuvankaunis ruunikonkimo connemaraori Bhioma, 148 senttimetriä korkea, on tehnyt vaikuttavan kilpailu-uran kilpaillen niin este-, koulu- kuin näyttelykentilläkin. Ori on kilpaillut esteratsastuksessa 110cm luokissa sijoittuen useasti, sekä kouluratsastuksessa startannut parhaimmillaan vaativaa B:tä, saaden siinäkin hyviä prosentteja. Bhioma on ollut koko elämänsä samoilla omistajilla äiti-tytär-ratsuna ja kumpikin omistajista on kilpaillut sen kanssa. Luonteeltaan ori edustaa tyypillistä connemaraa ollen erittäin helppo käsitellä ja varma harrastuskaveri lajiin kuin lajiin.
Emänemänemä Inav on punarautias, 162 senttimetriä korkea englantilainen täysiveritamma, joka on muutaman laukkastartin juossut melkoisen tavanomaisen näköinen tamma. Sen laukkaura ei ottanut tuulta alleen joten se myytiin Ruotsiin ratsuksi. Se kilpaili parhaimmillaan 120cm luokkia rataesteillä. Tamma on periyttänyt sähäkkää luonnettaan sekä solakkaa ja pitkäjalkaista rakennettaan.

Jälkeläiset

06.11.2013, rp-o. Fifth Bird Goes Tweet (56.25%), i. Ducks Say Quack
13.11.2013, rp-t. Fifth Chanterelle (71.875%), i. Damn Good
23.11.2013, rp-t. Fifth Marjoram (59.375%), i. Salty Salute
05.01.2014, rp-o. Fifth Dropdrift (67.1875%), i. Bastian DNK
20.06.2014, rp-t. Fifth Cows Say Moo (56.25%), i. Ducks Say Quack
02.08.2014, rp-o. Cloud Floccus Fifth (59.375%), i. Raddenfort Conquistador
06.02.2015, rp-o. Fifth Chocoschimmels (71.875%), i. Chocoladekonijntje v.d. Dijk

Kilpailut

29.11.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 4/50
01.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 3/50
03.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 1/40
04.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 6/50
04.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 4/30
04.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 5/30
05.12.2013, ERJ kutsu - 70 cm - 1/40
05.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 1/50
08.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 7/50
08.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 5/30
09.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 1/50
10.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 2/50
10.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 1/39
11.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 5/50
12.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 7/50
14.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 5/50
15.12.2013, ERJ kutsu - 70 cm - 3/10
15.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 1/39
17.12.2013, ERJ kutsu - 60 cm - 4/30
18.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 7/50
18.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 6/50
19.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 4/30
20.12.2013, ERJ kutsu - 60 cm - 3/30
21.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 6/50
21.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 5/29
21.12.2013, ERJ kutsu - 60 cm - 1/13
22.12.2013, ERJ kutsu - 60 cm - 2/13
22.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 3/27
22.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 7/50
22.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 3/30
23.12.2013, ERJ kutsu - 60 cm - 5/30
23.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 4/30
23.12.2013, ERJ kutsu - 60 cm - 4/40
26.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 1/30
27.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 2/28
29.12.2013, ERJ kutsu - 70 cm - 5/50
30.12.2013, ERJ kutsu - 70 cm - 6/50
30.12.2013, ERJ kutsu - 60 cm - 1/38
30.12.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 4/40
01.01.2014, ERJ kutsu - 80 cm - 1/50
02.01.2014, ERJ kutsu - 80 cm - 5/50
02.01.2014, ERJ kutsu - 80 cm - 3/40
02.01.2014, ERJ kutsu - 80 cm - 3/50
07.01.2014, ERJ kutsu - 70 cm - 5/27
09.01.2014, ERJ kutsu - 70 cm - 1/27
13.01.2014, ERJ kutsu - 70 cm - 7/50
14.01.2014, ERJ kutsu - 70 cm - 1/27
14.01.2014, ERJ kutsu - 80 cm - 6/40
15.01.2014, ERJ kutsu - 70 cm - 3/50
15.01.2014, ERJ kutsu - 80 cm - 4/40
17.01.2014, ERJ kutsu - 60 cm - 4/40
20.01.2014, ERJ kutsu - 60 cm - 1/40
25.01.2014, ERJ kutsu - 80 cm - 2/30
26.01.2014, ERJ kutsu - 60 cm - 1/30
27.01.2014, ERJ kutsu - 60 cm - 1/30
28.01.2014, ERJ kutsu - 80 cm - 5/30

Päiväkirja

26.10.2013, koeratsastus
Tänäviikonloppuna vierailin hyvän tuttavani Bernie Sanderssonin luona Ruotsissa. Tarkoituksenani ei ehkä ollut tällä kertaa hevosenosto, mutta Bernien oma kasvatti, pieni ja pyöreä Mimmi-poni sulatti sydämeni oitis. Se näytti pörröiseltä pullaponilta tuuheassa talviturkissaan ja sen ilme oli ehkä ystävällisin mitä olen koskaan nähnyt. Pienehkö poni ei kuitenkaan jäänyt laumassa isompien jalkoihin, vaan hanakasti laittoi vastaan, jos joku meinasi varastaa sen sapuskat. Bernien mainittua Mimmi-ponin olevan myynnissä, olin jo valmis koeratsastukseen. Mielessäni tuumin, että ehkei tästä karvaisesta pallerosta ole estetykiksi, mutta varmasti edes siitostammaksi. Mimmi kuitenkin ylitti odotukseni täysin. Se oli ratsuna todella terhakka menijä, ja esteradalla aivan uskomaton. Se hyppäsi hyvin ja ketterästi, ja oli koko ajan intoa täynnä. Siinä vaiheessa hypin riemusta, koska voisin hyvällä omalla tunnolla tuoda Mimmin tuliaisena kotiin - siitähän tulee loistava esteponi!

13.02.2014, lainaratsuna
Mimmi pääsi tänään lainaratsun hommiin naapurissa sijaitsevalle pienelle ratsastuskoululle. Ratsastuskoulun omistaja soitti tänäaamuna hädissään, että heiltä on nyt tuntihevoset auttamattomasti lopussa, ja aamupäivän tunnit ovat täynnä oppilaita. Kolme tuntihevosta oli kisareissussa oppilaiden kanssa ja kolme muuta hevosta äkillisellä sairaslomalla. Onneksi meidän poneista on moneen lähtöön, niinpä tottakai lainattiin kilteimmät ponimme koululle. Mukana oli myös Mimmi, joka osallistui Helppo C-tasoiselle tunnille ja sai ratsastajakseen 14-vuotiaan tytön. Mimmi hoksasi heti jutun jujun ja otti laiskan tuntiponin roolin, eikä jaksanut kovin energisesti suoriutua tehtävistä. Ravatessa se lönkytteli eteenpäin ja laukatessa se yritti esittää, ettei hän osaa mitään laukkaa edes nostaa. Onneksi topakka ratsastaja sai Mimmiin hieman vauhtia ja meno alkoi sujua aika hyvin. Lopputunnista Mimmi alkoi jo näyttää osaamistaan, kun tuntilaiset tekivät harjoituksia puomien avulla, joista poni jo innostui kovasti. Kokonaisuudessaan Mimmi suoriutui tuntiponin roolista mallikkaasti ja saimme suuren suuret kiitokset avunannosta!

29.03.2014, rauhallista palauttelua
Tuuli taivutteli hentoja pihakoivuja melkein kaksinkerroin repien samalla viimeisetkin lehdet niistä irti. Tarrasin toisella kädellä pipostani kiinni juostessani hakemaan Mimmi-ponia tarhasta. Hevoset hyppelehtivät tarhassa varsin riehakkaasti tuulen takia, mutta onneksi aina yhtä rauhallinen Mimmi vain seisoskeli heinäkasassaan ja kummasteli muiden hevosten riehumista. Nappasin Mimmistä nopeasti kiinni ja talutin sen talliin. Harjasin sen pikaisesti ja heitin sille suitset päähän. Vein sen maneesiin ja hyppäsin korokkeelta sen paljaaseen selkään. Tehtiin rauhallinen, venyttävä verryttelyratsastus eilisen kovan estetreenin takia. Teimme paljon voltteja, kahdeksikkoja ja kolmikaarisia kiemurauria kaikissa askellajeissa puolipitkällä ohjalla, että Mimmi sai venyttää eteen alas. Tamma toimi kuin ajatus, eikä sen ilmekään värähtänyt, vaikka maneesin katto paukkui tuulessa. Lopuksi käytiin vielä kävelemässä lähimetsässä ja sen jälkeen Mimmi pääsi takaisin tarhaan syömään päiväheiniä.

12.08.2014, jälkeläiskuulumisia
Mimmillä on tällä hetkellä viisi jälkeläistä, joista oreja on kolme ja tammoja kaksi. Neljä näistä jälkeläisistä on jo päässyt kisakentille näyttämään kyntensä, ja Mimmi onkin osoittautunut hyväksi periyttäjätammaksi muun muassa estepuolen kykyjen suhteen. Tämä pikkutamma periyttää hyvää ja näppärää hyppyään, joka auttaa pitkälle pienestä koosta huolimatta. Mimmi on periyttänyt vahvasti myös kirjavaa väriä, ja lisäksi useampi sen varsa on kisannut menestyksekkäästi myös muissa lajeissa kuin esteillä, kuten koulussa ja kenttäratsastuksessa. Toistaiseksi Mimmin varsoja ei olla nähty vielä laatuarvosteluissa, mutta senkin aika varmasti tulee. Sen sijaan Mimmistä on tullut isoäiti jo useampaankin otteeseen. Lapsenlapsia sillä on jo yhteensä kolme kappaletta. Tulevaisuudessa Mimmillä teetetään vielä kaksi, tai korkeintaan kolme jälkeläistä.

10.09.2014, karkureissu
Meidän ihana, pieni, suloinen, ystävällinen, rauhallinen ja aina niin kiltti Mimmi-poni oli karannut tänään tarhasta! Eipä meinannut tallityöntekijä uskoa, kun huikkasin, että Mimmin tarha on tyhjä ja poni näyttää viilettävän naapurin pellolla. Siellähän se pikkuinen inkkariponi mennä jolkotteli iloista ravia pikkupukkien kera pitkin kaurapeltoa. Vislasin se perään, jolloin se pysähtyi, nosti päänsä oikein ylös ja katsoi minua, joka seisoin pellon reunalla, tallimme nurkalla. Sitten se hirnahti ja lähti reipasta laukkaa luokseni. Se pysähtyi eteeni, hamusi porkkanat käsistäni ja seurasi perässäni talliin. Mestarikarkureiden mielestä se varmaankin oli varsin naurettava karkureissu, mutta Mimmi oli oikein tyytyväinen pikkupyrähdykseensä. Tarhastaan se oli ilmeisesti lähtenyt lipettiin, kun alalankku oli katkennut aidasta yhdestä kohdasta, ja Mimmi oli jäljistä päätellen ryöminyt pois aitauksesta.

Valmennukset

Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Luottovalmentajamme Diatre Holm piti tänään minulle ja Mimmille estevalmennuksen. Mimmi on vielä nuori poni, jonka kisaura on vasta aluillaan ja pientä hienosäätöä tarvitaan vähän joka asiassa. Alkuverryttelyn jälkeen pientä jumppasarjaa, jonka avulla harjoiteltiin lähestymistä. Mimmin kanssa on pieniä ongelmia päästä esteelle tarpeeksi reippaassa temmossa, ja nyt minijumppasarjalle oli tultava tarpeeksi reippaasti, että vauhti riitti sarjan toiselle osalle. Mimmi oli aika kivalla tuulella ja kuunteli hyvin, vaikka parilla ensimmäisellä kerralla jumppis ei ihan sujunutkaan siten kuten piti. Mimmi-minikoipi hyppäsi pienen hypyn ja ahtoi sarjan väliin yhden ylimääräisen laukan, jolloin koko idea meni hieman plörinäksi. Diatren ohjeilla saatiin kuitenkin säädöt kuntoon tähän ongelmaan. Sen jälkeen harjoiteltiin haastavia teitä ja lähestymisiä. Vinoissa lähestymisissä Mimmillä on tapana hieman epäröidä ja jarrutella, mutta tänään saatiin Diatren neuvoilla ponia rohkaistua ja suoritus sujumaan hyvin. Lopuksi otettiin neljän esteen rataa, joista yksi este oli vinolla lähestymisellä ja kaksi estettä liian lyhyellä tiellä, ns. uusintatiellä. Rata oli lopulta 80-100 cm korkea ja kun saatiin se sujumaan oikein mallikkaasti, lopetettiin siihen. Diatre kehui kovasti miniponia ja antoi meille paljon vinkkejä tuleviin treeneihin.

Estevalmennus, valmentaja: Alaera A.
Dumi saapui valmennukseen kirjavalla ja hyvin pullaponimaiset piirteet omaavalla Mimmillä. Pyysin ratsukkoa alkuverryttelemään kasatessani esterataa. Dumi oli kertonut Mimmin olevan erittäin ketterä pullaponimaista rakennetta huomoimatta joten halusinkin nähdä ponin taidot. Kokosin esteradan huomoiden mahdollisimman tiukkoja käännöksiä ja ahtaiva välejä, joiden suorittamiseen tarvitsisi jo ratsastajan taitojen lisäksi luontaista ketteryyttä ja taitoa. Pyysin ratsukkoa aloittamaan radan kun siltä tuntuisi. Dumi ohjasi Mimmin ensimmäiselle esteelle. Kolmannen esteen jälkeen seurasi tiukka käännös vasemmalle, jossa ei passannut kaartaa liikaa. Mimmi kääntyikin mutkassa odotettua sutjakkaammin ja hyppäsi suuren C:n muodossa olevan kolmoissarjan. Tuijotin ponia lievässä epäuskossa, tammamamma oli ketterimpiä ilmestyksiä mitä olin vähään aikaan kohdannut. Ratsukon suoritettua radan loppuun vaikeutin rataa ja tein siihen enemmän tiukkoja käännöksiä ja hankalia kulmia. Dumi ja Mimmi suorittivat radan virheettä, vaikka tällä kertaa huomasin, että tamma joutui todellakin työskentelemään ja käyttämään lihaksistoaan saadakseen pyydetyn kulman hyppyyn. Valmennuksen loppuvaiheella suoritimme pienen leikkimielisen barrel racing-tyylisen harjoituksen, jonka Mimmi suoritti loistavasti ketteryytensä ansiosta. Poni kääntyisikin, kuten dumi oli maininnut, kolikolla jos sille annettaisiin vain tilaisuus.

Estevalmennus, valmentaja: Alaera A.
Tuttu kirjava tammamamma Mimmi ja dumi ratsastivatkin jo kentällä saapuessani sinne. Ratsukko oli jo omatoimisesti aloittanut alkuverryttelyn ja rupesin itse kokoamaan jumppasarjoja, jolla saataisiin kehitettyä Mimmin lihaksistoa. Asetin kahdeksan kahden puomin jumppasarjaa 30cm korkeudelle ja ensimmäisen ja toisiksi viimeisen sarjan eteen puomit. Pyysin ratsukkoa ravaamaan jumppasarjan. Mimmi ravasi jumppasarjat lennokkaasti, se selvästikin nosteli jalkojaan normaalia enemmän. Pyysin ratsukkoa toistamaan jumppasarjan ravaamalla vielä muutaman kerran. Ratsukon suoritettua sarjan, siirsin puomeja ravipuomeista laukkapuomeiksi. Pyysin ratsukkoa ratsastamaan radan uudestaan. Mimmi työskenteli kuulaisesti ja hyppäsikin jumppasarjat hyvin. Muutaman toiston jälkeen nostin jumppasarjojen korkeudeksi 50cm. Tällä kertaa tamma jotui tosissaan työskentelemään, sillä kaksoissarjojen esteiden välissä oli vian puolitoista laukka-askelta tilaa. Ponin hyppyjen täytyi siis olla ilmavuuden lisäksi jo korkeampia, sillä puomit olivat lähes Mimmin oman koulutustason korkuisia. Valmennuksen loppuvaiheessa suoritimme vielä innarit 50cm muutaman kerran, joka selvästikin oli hyvä lopetus vaativalle valmennukselle. Jätin ratsukon loppuverryttelemään.

Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Tänään pidin valmennuksen Mimmille ja tallityöntekijällemme Emmalle. Ohjeistin ratsukkoa ihan ensimmäiseksi ottamaan reippaasti jokaisen askellajin läpi. Samalla treenattiin hieman Emman kevyttä istuntaa, jossa hänellä oli pieniä ongelmia liiallisen nousun kanssa. Tarkoituksena on vain hieman keventää omaa takapuoltaan, mutta sen ei tarvitse irrota satulasta kuin sentin verran. Verryttelyn jälkeen otettiin kahta ristikkoa pariin otteeseen, jonka jälkeen siirryttiin itse päätehtävään eli kokonaiseen rataan. Ristikot sujuivat hyvin, Mimmi oli sopivan innokkaalla tuulella ja Emma piti sen erinomaisesti ohjan ja pohkeen välissä. Tehtävänä oli tänään kuuden esteen rata, joka sisälsi kahden esteen sarjan kolmella laukalla, kaksi yksittäistä pystyestettä ja kaksi okseria. Aluksi rata oli korkeudeltaan noin 50-60 cm. Emma ja Mimmi suorittivat radan varsin mallikkaasti - Mimmi kuunteli hyvin ratsastajaansa ja Emma luki rataa hyvin ja pysyi hyvin rytmissä. Niinpä nostin esteet 80 cm korkeuteen. Isompien esteiden kanssa Emma jännitti hieman enemmän, mutta pysyi silti kasassa ja sai tehtävän suoritettua hyvin loppuun saakka. Näin hyviin suorituksiin oli hyvä lopettaa tältä päivältä. Annoin Emmalle luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn ja kerroin vielä muutamia vinkkejä tulevia treenejä varten.

Estevalmennus, omistajan kirjoittama
Diatre Holm piti meille tänään jälleen estevalmennuksen. Suunnitelmana oli hypätä rataa, joka sisältää erikoisesteitä. Diatre pyysi verryttelemään Mimmin reippaasti kaikissa askellajeissa, ja verryttelyhypyiksi otettiin muutaman kerran noin 50 senttimetrin kokoista pystyestettä. Mimmi oli reippaalla tuulella, sitä sai jopa hieman pidätellä. Aloitettiin treenit kolmen esteen sarjalla, jossa oli kaksi pystyä ja okseri, korkeutta 60 cm. Ensimmäinen pysty oli lankkueste, toinen pysty aalto ja okseri sateenkaarieste. Hieman Mimmi jarrutteli aivan kuin kysyäkseen minulta, että mennäänkö noista yli, mutta rohkaistessani ponia se hyppäsi reippaasti, epäröimättä. Tehtävään lisättiin vielä muuri, vesimatto-okseri ja kaksi kapeaa puuestettä. Käytiin kaikki esteet läpi 70 sentin korkeudessa. Mimmi toimi kuin ajatus. Lopuksi Diatre nosti kaikki esteet 80-90 cm korkeuteen ja mentiin koko rata läpi kahteen otteeseen. Ensin rauhassa, säädellen ja ajatuksella. Mimmiä ei tarvinnut paljoakaan kuin ohjata, se hoiti loput. Toisella kerralla otettiin reippaammassa, uusintakierros-vauhdissa. Mimmi oli suorastaan tulessa, se kääntyi kuin pennin päällä ja olisi varmaan hypännyt vaikka paikoiltaan. Siihen oli hyvä lopettaa, joten Diatre antoi luvan loppuverryttelyyn ja kehui Mimmiä paljon. Ja olihan se kehunsa ansainnutkin, super super hieno poni!

Webdesign © Milja     Kuvien © Jasmin Karjalainen     Tekstien © Tallin omaisuutta
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE