ETUSIVU ESITTELY HEVOSET KASVATUS

TALLIN JA PIHAPIIRIN ESITTELY


 

Fifth Bridge Ponies sijaitsee Saksassa, Berliinin kupeessa Potsdamissa. Tallimme on peräisin 1600-luvulta, mutta vuoden 2010 alussa se remontoitiin kauttaaltaan. Meillä on omaa laidunmaata kolmekymmentä hehtaaria, ja metsää löytyy viitisentoista hehtaaria, jonne on rakennettu pururata ja pieni maastoesterata. Luvallisesti saamme myös käyttää naapureiden ja kaupungin maita ratsastukseen.

TALLIT JA PIHATOT

Tallimme on vanha kivinavetta, jota on remontoitu muun muassa nostamalla kattoa, lisäämällä ikkunoita, uusimalla perustuksia ja laajentamalla.
Tallissa on omat puolensa tammoille ja oreille. Tammapuolella on 38 karsinaa + 2 varsomiskarsinaa, ja oripuolella 32. Yhteensä karsinoita on 72. Karsinoiden lisäksi molemmilta puolilta löytyy kaksi pesupoksia, varustehuone ja rehuvarasto. Aulasta löytyy tallinomistajan toimisto sekä taukotila tallityöntekijöille.
Tallin ja pihattojen seinien, karsinoiden ja muiden kalusteiden päävärinä on pyritty käyttämään ruskean ja kermanvaalean eri sävyjä. Molempien tallien ulko-oven vierestä on suora kulku heinälatoon, josta heinät saa helposti kärrättyä talliin. Tammapuolen toinen ovi vie suoraan maneesiin. Kaikki karsinat ovat kooltaan 3x4 m ja varsomiskarsinat 4,5x5 m. Tallin jokaisesta karsinasta löytyy käytävän puolellekin avautuva ruokakaukalo, juoma-automaatti, suolakiviteline sekä säädettävä koukku heinäverkolle.
Karsinoissa on liukuovet sekä kalteroitu ikkuna. Kuivikkeina käytämme hyvälaatuista turvetta. Käytävää päällystää vaaleanruskea kumimatto, samaten karsinoiden pohjaa pehmittää turpeen lisäksi kuminen alusta.

Tallin pihapiiriin on vastikään rakennettu suuri pihattopuoli, joka sisältää kolme kahden hevosen paripihattoa ja kolme suurempaa, kymmenen hevosen pihattoa sekä lisäksi viisi yhden hevosen pihattoyksiötä. Paripihattoihin majoitetaan yleensä varsovat ja vastavarsoneet tammat sekä ratsukoulutuksessa olevat nuoret ponit. Kymmenen hevosen pihatoissa asuvat eläkkeellä olevat tammat sekä nuoret ori- ja tammavarsat. Pihattoyksiöissä asuvat eläkkeellä olevat orit kukin omassa lohkossaan turvallisesti. Kooltaan paripihattokarsinat ovat 6,5x8 m, kymmenen hevosen pihattohallit 10x15 m, pihattoyksiöiden karsinat 4x4 m. Pihattokarsinoiden lisäksi pihattoon kuuluu tietenkin myös suuri tarha, johon hevoset pääsevät kulkemaan vapaasti karsinastaan.

Kaikenkaikkiaan tiloihimme pystytään majoittamaan tarkalleen ottaen huimat 113 hevosta.TARHAT JA LAITUMET

Tallin pihasta löytyy jokaiselle hevoselle oma tarhansa. Tarhat ja pihatot on aidattu turvallisesti kolmella poikkilaudalla, jotka on maalattu valkoiksi, ja aidanpainajia varten aitaan on kiinnitetty kolmelle kohtaa sähkölanka. Tammojen tarhat ovat kooltaan 20x30 m ja tammat tarhaavat niissä yleensä pareittain. Orit tarhaavat yksin 10x15 m kokoisissa tarhoissaan.
Laitumet avautuvat tilan takaa. Toinen pelto on kuutisen hehtaaria ja toinen nelisen hehtaaria, ja pellot erottaa pieni kaistale metsää. Pienempi pelto lohkotaan oriiden käyttöön. Jokainen aikuinen ori saa oman aitauksensa, jotta kahakoilta vältyttäisiin. Nuoret orit pääsevät yhteislaitumelle riehumaan ja leikkimään. Suurempi pelto jaetaan kahteen osaan. Toisessa laiduntavat kantavat ja varsoneet tammat, ja toisessa kisakäytössä olevat tammat. Kisakäytössä olevat hevoset otetaan yöksi sisälle, jotta ne jaksavat kovaa treeniä ja kisoja.


 

MANEESI JA KENTTÄ

Maneesi on rakennettu vuonna 2005. Kooltaan maneesi on 40x80 m. Maneesin sisäseinillä on toinen toistaan suurempia peilejä, joista on helppo ja kätevä tarkkailla omaa istuntaa ja samalla myös hevosta. Toisessa päädyssä on nk. hevosen kokovartalopeili. Maneesin pohja on kumirouhetta, joka ei pölyä ja on sopivan pehmeä hevosen jaloille. Pitkillä sivuilla on suuret katsomot.
Kenttä on 50x100 m, ja pohjaltaan myöskin kumirouhetta. Sekä maneesista että kentältä löytyy omat estekalustonsa niin pieniin hyppelyihin kuin suuriin kisoihinkin.

MAASTOT

Maastoteitä on paljon. Löytyy kovempaa ja pehmeämpää, laukkasuoria ja kiipeilymäkiä, peltoa ja niittyä ratsastukseen sekä järvi uittamista varten. Maastot on kylteillä ohjatut, eli eksyminen on vaikeaa. Maastoihin on rakennettu myös yksi maastoesterata, jolla on kaksi reittivaihtoehtoa. Toinen on nuoria, vasta-aloittelevia hevosia varten, eli esteet ovat matalampia ja helpompia. Toinen rata on konkareille, ja sisältää vesihautoja sun muita vaativia esteitä.

KARTANO

Tallipihalta löytyy suuri, kellanvärinen kaksikerroksinen kartano. Kartano on rakennettu 1800-luvulla vanhan 1600-luvulla tehdyn kartanon päälle, ja 2000-luvun alussa se uudisremontoitiin kunnolla. Kartanossa asuu tallinomistaja miehensä kanssa. Kesäisin otamme talliimme kesätyöntekijöitä, jotka myös majoittuvat kartanoon. Talvella meillä on vakituiset täysi-ikäiset työntekijät jotka auttavat tallitöissä ja hevosten liikutuksissa.

AIKATAULU TALLIKAUDELLA

06.00: aamuruokinta talliin
07.00: hevosten vienti tarhaan
08.00: karsinoiden siivous
11.00: aamupäiväruokinta tarhaan
12.00: hevosten liikutus alkaa
15.00: iltapäiväruokinta tarhaan
19.00: hevoset talliin
20.00: iltaruokinta talliin
23.00: yöheinät talliin

AIKATAULU LAIDUNKAUDELLA

06.00: aamuruokinta tallissa yöpyville hevosille
07.00: tallissa yöpyvien hevosten vienti laitumelle
ja laitumella yöpyvien hevosten tarkistus
08.00: karsinoiden siivous
10.00: hevosten liikutus alkaa
14.00: päiväruokinta laitumelle kaikille hevosille
20.00: tallissa yöpyvät hevoset talliin
21.00: iltaruokinta tallissa yöpyville hevosille
24.00: yöheinät talliin
Laidunkaudella tallissa yöpyvät vain kisakäytössä olevat hevoset. Nuoret, eläkeläiset, varsovat tammat ja jalostuskäytössä olevat orit viettävät laidunkauden ulkona yötäpäivää.


 

Webdesign © Milja     Kuvien © Schep_B (lisenssi, 1. ja 5. kuva) & Thowra_uk (lisenssi, 2. ja 6. kuva)
& Serena (lisenssi, 3. kuva) & Carine06 (lisenssi, 4. kuva) & dumi (pohjapiirros)     Tekstien © Tallin omaisuutta
VIRTUAALITALLI - A SIM GAME STABLE