ETUSIVU ESITTELY HEVOSET KASVATUS

Inneka     †     ERJ-I, RPL-I, YLA1     VH13-029-0313


Ei lähtöäs todeksi uskoa vois,
niin äkisti lähdit sä luotamme pois.
Vain muistot ja rakkaus jäljellä on,
vain kaipaus suuri ja sammumaton.


s. 01.07.2013 - k. 10.01.2015

Eevi oli tallimme kulmakivi. Se oli tallin ensimmäinen poni, ensimmäisen kasvatin emä ja ensimmäinen, joka nappasi upeat ykköspalkinnot laatuarvosteluista. Se oli poni, jonka muistamme ikuisesti ja jonka ansiosta tämä kaikki on lähtenyt käyntiin. Ilman Eeviä emme olisi nyt tässä. Eevi jouduttiin lopettamaan äkillisesti pahentuneiden jalkavaivojen vuoksi kunnioitettavassa 24 vuoden iässä. Emme tule koskaan unohtamaan tätä kuvankaunista tallimme silmäterää.

Hyvää viimeistä matkaa, rakas Inneka. ♥

Niin kaunis on hiljaisuus,
ja kauniimpaa on kaipaus,
kun muistoissa hetken olla saa,
silmän isku on ikuisuus.
Niin kaunis on hiljaisuus,
siellä jossain säilyy salaisuus,
sielu on surusta suunniltaan,
kun ei rakkainta nähdä saa.

 

25.11.2013: RPL-I
(3x2) + 12 + 15 + 15 + 0.5 + 7 + 5 = 60.5 p.

20.02.2014: YLA1
32 (16+16) + 32 (21+11) + 17 + 11.5 + 3 = 95.5 p.

30.03.2014: ERJ-I
6 + 50 + 22 + 17 + 10 = 105 p.

Inneka, "Eevi"
syntynyt 01.07.2013 Saksassa
24-vuotias, ikääntyy satunnaisesti
saksalainen ratsuponi (62.5%)
tamma, punaruunikko, 139 cm
estepainotus, re: 100 cm
60 ERJ-sijoitusta
kasv. Ambroise Brünhild (Saksa)
om. dumi (VRL-00218)

Historia

Eevi syntyi 1.7.2013 pienellä Brünhildin ratsutilalla. Se syntyi viikon etuajassa, mutta oli täysin terve ja synnytyskin oli sujunut ongelmattomasti. Näin Eevin ensimmäisen kerran, kun se oli kahden vuorokauden ikäinen vallaton varsa. Sen kasvattaja Ambroise Brünhild on hyvä ystäväni, jonka kanssa teemme yhteistyötä puolin ja toisin. Eevi olikin jo tuolloin kovasti mieleeni, mutta tallini ollessa täynnä en voinut ostaa sitä meille. Tämä harmitti kovasti, mutta onneksi Ambroise piti itsekin kovasti tästä varsasta, joten hän päätti ainakin toistaiseksi jättää sen itselleen, eikä myynyt sitä. Tämä kaunis läsipää jäikin sitten kasvattajalle useammaksi vuodeksi, kunnes vihdoin, sen ollessa kolmivuotias, olin juuri ostanut suuren hevostilan ja minulla oli vihdoin mahdollisuus ostaa tämä upea nuorukainen. Pienen neuvottelun jälkeen Ambroise suostui luopumaan siitä - tosin hieman pitkin hampain, mutta tietoisena siitä, että Eevi saisi hyvän ja aktiivisen kodin. Niinpä tamma muutti meille, eikä kasvattajakaan ole onneksi katunut myyntiä! Eevin kanssa meillä onkin nyt takana paljon yhteisiä kokemuksia ja ennen kaikkea upeita tuloksia kisakentiltä!

Luonne

Jo maitovarsana Eevi oli juuri sellainen, millainen kisahevosen tulisi ollakin - rohkea, utelias ja ketterä - ja sitä se on edelleenkin. Se ei pelkää mitään tai ketään, eikä piittaa vaikka pommi räjäytettäisiin. Se on niin kovin fiksu, välillä ihan liiankin fiksu! Vaikka sanotaan, ettei hevonen osaa tietoisesti kusettaa ihmisiä, niin Eevi tuntuu kyllä osaavan sen taidon. Se jaksaa härnätä aina ja kaikkia. Välillä se ei vain yksinkertaisesti nosta jalkaansa putsausta varten, tai avaa suutansa ottaakseen kuolaimet vastaan. Joskus se vain tahtoo pyöriä selkäännousussa, ja toisinaan sitä ei vain yksinkertaisesti kiinnosta antaa tarhastakaan kiinni. Eevi on hyvin persoonallinen jääräpää, joka kuitenkin on oikein mukava kisakaveri. Pahaa se ei koskaan tee kenellekään, mutta sillä on aina pieni pilke silmäkulmassa joka asian suhteen. Traileriin Eevi kävelee nätisti ja matkustaa rauhassa, oli se sitten yksin tai kaverin kanssa reissussa.

Ratsastaessa Eevi on todella herkkä avuille. Se ei siedä lainkaan suusta kiskomista tai pohkeilla paukuttamista. Se toimii pelkillä painoavuilla todella hyvin. Koulukiemuroista Eevi ei niin piittaa, mutta se kyllä tekee työtä käskettyä aina. Esteillä Eevi on nopea ja ketterä, se pysyy hyvin käsissä, mutta kulkee myös omalla moottorillaan. Jos ratsastaja ei kuitenkaan osaa hommiaan, Eevi kyllä ottaa siitä ilon irti; se ei ylitä edes puomia, jos ratsastaja ei ole hereillä. Isommillakin esteradoilla sen kanssa pitää olla tarkkana, ettei se yhtäkkiä ratsastajan huomion herpaantuessa tee stoppia esteelle. Erikoisesteistä Eevi ei niinkään piittaa. Joskus se saattaa hieman epäröidä, mutta ratsastajan rohkaisusta se hyppää yli lähes mistä vain. Maastossa Eevi on aika mukava ja rento kaveri, joka ei turhista hötkyile.

Kisapaikalla Eevi on aluksi aina aika säpäkkänä. Se pomppii ja hyppii innoissaan joka suuntaan taluttajan käsissä, mutta puolessa tunnissa usein rauhoittuu lähestulkoon omaksi itsekseen. Verryttelyssä Eevi on reippaana, ja jaksaa usein kuunnella ratsastajaansa. Sitä ei kuitenkaan kannata verrytellä paljoakaan, ettei se lässähdä radalle päästessä. Väsyneenä Eevi on aika herkkä kieltelemään, etenkin kisoissa kun tunnelma on hieman jännittyneempi kuin kotona. Hyvässä terässä ollessaan se kyllä yrittää aina parhaansa ja jaksaa painaa kaksikin rataa päivässä.


 

 

Sukutaulu

          i.  Charmander
          wB, 139 cm, tprnkm
 ii.  Chandlerism  iii.  Centaur
 iie.  Auremy
 ie.  Ginger Powder  iei.  Gunpowder
 iee.  Skippy
          e.  Isabella
          rp 25%, 141 cm, tprn
 ei.  Izz-Al-Din   ox  eii.  Khaleel
 eie.  Izmira
 ee.  Shut Up   rp 50%  eei.  Razim   ox
 eee.  Ignored   nf

Sukuselvitys

Isä Charmander on tummanpunaruunikonkimo, 139 senttimetriä korkea welsh B-ori. Tämä oriherra on kisannut kohtalaisella menestyksellä esteitä 100 cm tasolle asti, ja kenttää harrasteluokissa. Charmander on komea ja kestävä poni, jolla on suuri taistelutahto ja paljon rohkeutta. Sillä on kevyt ja ketterä hyppy ja nopeat liikkeet, eikä se pelkää mitään. Nykyään Charmander viettää eläkepäiviään jalostuorin hommissa, ja se on jo periyttänyt kymmenille varsoilleen hyvää kapasiteettia ja kilpailijaluonnetta.

Isänisä Chandlerism oli mustanruunikonkimo, 135 senttimetriä korkea welsh B-ori. Sillä kisattiin aktiivisesti esteillä 110 cm tasolla ja lisäksi kenttäratsastuksessa harrasteluokissa. Chandlerism oli luonteeltaan todella haastava, joten kisamenestys oli hyvin vaihtelevaa korkeasta kapasiteetista huolimatta. Se oli vahva ja itsepäinen ori, joka kuitenkin hyppäsi erinomaisella tyylillä. Lopulta ori jouduttiin kuitenkin lopettamaan 16-vuotiaana kisatapaturman vuoksi. Ennen lopetusta Chandlerism oli jalostuskäytössä muutaman kauden satunnaisesti ja jätti jälkeensä tiettävästi noin 20 varsaa, joista lähestulkoon jokainen on nähty kisakentillä.
Isänisänisä Centaur oli mustankimo, 137 senttimetriä korkea welsh B-ori. Sillä kisattiin hyvällä menestyksellä esteillä 100 cm tasolla ja myös kouluratsastuksessa Helppo A-luokissa. Centaur oli aika vahvaluonteinen ja itsepäinen oriherra, joka ei antanut mitään anteeksi, eikä hyväksynyt selkäänsä ketä tahansa. Lopulta oikean ratsastajan löydyttyä se menestyi hyvin kisakentillä ja toi arvokisoistakin kotiin toinen toistaan kirkkaampia mitaleja. Se jätti jälkeensä monia kymmeniä kyvykkäitä varsoja, mutta periytti aika paljon negatiivistä luonnetta. Centaur nukkui ikiuneen 24-vuotiaana.
Isänisänemä Auremy oli ruunikonkimo, 135 senttimetriä korkea welsh B-tamma. Sillä kisattiin nuorena hieman sekä esteillä että koulussa pienissä ja helpoissa luokissa. Sittemmin se siirtyi siitostamman hommiin ja sillä tehtiinkin kahdeksan varsaa. Auremy oli hyvin rauhallinen ja helppoluonteinen tamma, joka oli myös rakenteeltaan ensiluokkainen ja osoittautui varsin hyväksi periyttäjätammaksi. Auremy lopetettiin 28-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.

Isänemä Ginger Powder oli rautias, 137 senttimetriä korkea welsh B-tamma, joka asui koko elämänsä ratsastuskoulussa tehden tuntiponin hommia. Tämä kuvankaunis tamma oli varsinainen enkeli luonteeltaan ja lisäksi se oli aika potentiaalinen etenkin estekentillä. Ginger Powder nappasikin oppilaiden kanssa useita voittoja ratsastuskoulujen mestaruuskisoista. Vanhuuden päivillään sillä tehtiin vielä kolme varsaa, kunnes se lopetettiin 22-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi. Kaikki Ginger Powderin varsat ovat olleet hyviä suorittajahevosia, jotka ovat menestyneet kohtalaisen hyvin kisakentillä.
Isänemänisä Gunpowder oli rautias, 136 senttimetriä korkea welsh B-ori, joka menehtyi hyvin nuorena. Jo pienestä asti se oli hyvin kapasiteetikas esteponi, ja sillä kisattiinkin jo viisivuotiaana 100 senttimetrin esteillä. Lisäksi se sai jalostusoikeuden jo nelivuotiaana ja oli hyvin suosittu jalostuksessa. Luonteeltaan ori oli aika räväkkä, mutta ystävällinen ja hyväsydäminen. Gunpowder jouduttiin kuitenkin lopettamaan jo seitsemänvuotiaana sen murrettua jalkansa pahasti karsinassa.
Isänemänemä Skippy oli tummanruunikko, 136 senttimetriä korkea welsh B-tamma. Se toimi koko elämänsä tuntiponina ratsastuskoulussa. Skippy oli äärimmäisen hyväluonteinen, reipas ja rohkea tamma, joka pääsi kisakentillekin näyttämään kykynsä ratsastuskoulun oppilaiden kanssa. Skippy jouduttiin kuitenkin lopettamaan jo 18-vuotiaana pahojen jalka- ja selkävaivojen vuoksi. Ennen lopetustaan sillä ehdittiin teettää yksi varsa, joka jatkoi sen jalanjäljissä ratsastuskoulussa.

Emä Isabella on tummanpunaruunikko, 141 senttimetriä korkea ratsuponitamma. Sillä on kisattu esteitä 100 cm tasolle asti vaihtelevalla menestyksellä. Isabella on luonteeltaan aikamoinen sähikäinen ja herkkämielinen tamma, joten se vaatii myös ratsastajaltaan aika paljon taitoa. Isabellaa näkee edelleen jonkin verran kisakentillä, eikä ikä vielä paina. Sillä on teetetty kaksi varsaa nuorempana, joista molemmat ovat perineet osittain sekä emänsä luonteen, että hyvän kilpahevosen piirteet.

Emänisä Izz-Al-Din oli ruunikonkimo, 149 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori. Se palkittiin useasti näyttelyissä erityispalkinnoilla lähestulkoon täydellisen rakenteensa ansiosta. Ori kiersikin näyttelyissä ympäri Eurooppaa ja tuli suosituksi jalostusoriksi ympäri maailmaa. Se oli aikansa suosituin jalostukseen käytetty arabiori, ja periyttikin varsoilleen todella eleganttia ja jaloa ulkonäköä. Täydellisen ulkonäkönsä lisäksi Izz-Al-Din oli myös luonteeltaan hyvä ja helppo. Tämä upea ori nukkui ikiuneen 25-vuotiaana.
Emänisänisä Khaleel oli rautiaankimo, 149 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori. Se oli erinomainen kisahevonen, ja menestyikin ihan hyvin useammassa lajissa. Tämä kiltti ja hyvätapainen oriherra kisasi esteillä 100 cm-luokissa, koulussa Helppo B-luokissa ja kenttäratsastuksessa sekä lännenratsastuksessa helppoja luokkia. Khaleel palkittiin myös näyttelyissä ja siitä tuli aika suosittu myös jalostuksessa. Ori nukkui ikiuneen 23-vuotiaana.
Emänisänemä Izmira oli musta, 147 senttimetriä korkea arabialainen täysiveritamma. Se palkittiin jo nuorena useissa näyttelyissä. Sillä oli hyvä rakenne, mutta varsin sähäkkä ja herkkä luonne. Siitä huolimatta Izmira toimi koko elämänsä aktiivisesti siitostammana. Izmira periytti kaikkia hyvää rakennettaan ja sähäkkää luonnettaan kaikille kahdelletoista varsalleen. Tamma kuitenkin menehtyi viimeiseen varsomiseen 17-vuotiaana.

Emänemä Shut Up oli kaunis, tummanpunarautias, 143 senttimetriä korkea ratsuponitamma. Se oli tunnettu hyvästä hyppytyylistään ja vikkelyydestään. Nuorena tällä kipakkaluonteisella, mutta rehellisellä tammalla kisattin 120 cm tasolle asti esteillä hyvällä menestyksellä. 10-vuotiaana se kuitenkin siirtyi siitostamman hommiin jalkavaivojen vuoksi, ja tämä ammatti osoittautuikin tälle periyttäjätammalle oikein hyväksi. Shut Up kuitenkin lopetettiin pahan ähkyn vuoksi 17-vuotiaana. Sitä ennen se ehti tehdä viisi varsaa, joista jokaiselle se periytti varsin hyviä kykyjä estekentille.
Emänemänisä Razim oli herkkä ja temperamenttinen, rautiaankimo, 145 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori. Sitä sanottiin usein myös hankalaksi ja vihaiseksi hevoseksi, mutta tuttujen ihmisten keskellä se osasi olla oikea enkeli. Razim palkittiin useilla ykköspalkinnoilla näyttelyistä, mutta kovan luonteensa vuoksi se ei ollut erityisen suosittu jalostuksessa. Razim lopetettiin jo 15-vuotiaana onnettomuuden seurauksena. Razimin kuoleman jälkeen selvisi, millainen periyttäjäori se olikaan. Etenkin ratsuponivarsoille se periytti erinomaista hyppytyyliä ja kestävyyttä.
Emänemänemä Ignored oli tummanrautias, 139 senttimetriä korkea newforestinponitamma. Luonteeltaan se oli oikein herttainen, mutta ratsuna hyvin säpäkkä ja haastava. Ignored toimi aktiivisesti kisaratsuna nuorella ratsastajalla 100 senttimetrin esteillä, ja samanaikaisesti se oli tuntiponina pienessä ratsastuskoulussa. Tamma toi kotiin suuren kasan ruusukkeita ja samanaikaisesti opetti ratsastuskoulun oppilaille ratsastuksen saloja. Vanhemmalla iällä sillä teetettiin kolme varsaa, joista eritoten yksi menestyi erinomaisesti estekentillä. Ignored nukkui ikiuneen 26-vuotiaana.

Jälkeläiset

01.09.2013, rp-o. Fifth Crispy (50%) ERJ-I, YLA2, RPL-I, i. Silver Sliver
15.09.2013, rp-t. Fifth Smiley Blush (56.25%), i. Rosy Blush
14.11.2013, rp-t. Fifth Fish Go Blub (53.125%), i. Ducks Say Quack
25.11.2013, rp-o. Fifth Scoop! (50%) ERJ-II, i. Leahorst Primeur
08.12.2013, rp-t. Fifth Champagne (56.25%) ERJ-II, YLA1, KTK-III, i. Rosy Blush
02.01.2014, rp-o. Fifth Too Good To Be (31.25%), i. Mr Bojangles xx
20.10.2014, rp-t. Fifth Duckface (75%), i. Ducks Say Quack

Kilpailut

07.09.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 2/30
07.09.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/30
07.09.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/27
08.09.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 3/30
09.09.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 4/40
11.09.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 2/19
11.09.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/40
16.09.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 5/42
17.09.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/50
23.09.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/40
24.09.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 1/40
26.09.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 6/40
27.09.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/30
27.09.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 2/30
29.09.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/30
29.09.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/30
30.09.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/40
30.09.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 5/40
01.09.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 2/40
02.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 2/40
02.10.2013, ERJ kutsu - 80 cm - 5/40
03.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/40
03.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/40
03.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/50
04.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 2/29
05.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 6/40
05.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 6/50
06.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/50
06.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 4/40
07.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 2/40
07.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 6/40
07.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/40
09.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 6/40
09.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 2/30
10.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/30
10.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 2/40
11.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/40
11.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 3/40
12.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/40
14.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 2/40
16.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 3/40
16.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 5/50
16.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/40
17.10.2013, ERJ kutsu - 90 cm - 6/40
17.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/50
17.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/40
17.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 6/50
17.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/50
18.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/50
18.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/50
19.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/40
21.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 7/50
22.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/40
22.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/40
23.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 2/40
25.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/50
27.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/30
28.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/40
28.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/30
29.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/30

Päiväkirja

01.09.2013, Crispyn syntymä
Tänään se tapahtui! Eevi varsoi äärettömän suloisen pienen palleron maailmaan. Tamma oli aamusta asti aika levoton, ja olinkin valmistautunut tähän tapahtumaan. Se ei osannut päättää miten päin se olisi ollut, kun vein sille aamulla pihattoon heinät. Tarhakaverille se antoi monoa, mikä ei ole lainkaan sen tapaista. Siirsinkin tarhakaverin toiseen tarhaan, että Eevi sai olla rauhassa. Koko päivän tarkkailin sitä aina ohikulkiessani, mutta mitään sen kummempia merkkejä se ei näyttänyt - paitsi levottomuutta. Ehdin jo peräti huolestua, että onko kaikki hyvin, kun tamman eleistä päätellen varsominen on alkamassa, mutta mitään ei sitten tapahtunutkaan. Lopulta illalla, kun olin hoitanut iltatallin ja toin vielä Eeville iltasapuskoja pihattoon, se meni makuulle karsinaan ja olin varma, että nyt alkaa tapahtua. Niinpä lopulta, tarkalleen ottaen klo 22.30, Eevi varsoi ongelmitta kauniin ja terveen, isoläsisen punarautiaan orivarsan. Varsa oli heti jaloille noustuaan erittäin pirteänä ja tutkaili ympärillä olevaa maailmaa kovin kiinnostuneena, mutta piiloutui nopeasti äidin helmoihin. Jo parin tunnin kuluttua Crispyksi ristitty tuore varsa otti ensimmäiset pukkilaukat tarhassa heiveröisillä kintuillaan.

07.09.2013, ensimmäiset kisat
Upea päivä takana! Eevin ensimmäiset viralliset kisat ovat nyt takanapäin, enkä voi kuin hymyillä. Eevi oli oikein mallikkaasti koko pitkän kisapäivän. Aluksi se oli hieman pörhäkkänä vieraassa paikassa, mutta nopeasti tasaantui ja malttoi oikein kävelläkin hoitajan kanssa varikkoalueella, eikä koko aikaa pitänyt steppailla ja huudella. Puoli tuntia ennen suoritustamme siirryin Eevin kanssa verkka-alueelle, ja tammalla selvästi oli hyvä päivä, kun se kuunteli hyvin ja hyppäsi verkkaesteet tarkasti. Meillä oli luvassa kaksi rataa, joten verkkasin vain kevyesti. Pian olikin meidän vuoromme, luokkakorkeus oli 90 cm ja rata oli aika helppo, ei mitään kummallisuuksia tai vaikeita teitä. Rata sujui hyvin, tasaisesti ja puhtaasti. Samoin toinen luokka, joka oli 100 cm korkea. Hieman jo väsymystä oli ilmassa, mutta Eevi paineli energisesti loppuun asti ja teki parhaansa. Tamma ylitti täysin odotukseni ja kotiinviemisiksi saatiinkiin kaksi ruusuketta, ensimmäisestä luokasta toinen sija ja toisesta luokasta viides sija. Hieno Eevi!

19.09.2013, Peterin valmennus
Käytiin tänään valmentautumassa Peter Schicklgruberin silmien alla Eevin kanssa. Klinikka järjestettiin kaupungin toisella laidalla sijaitsevalla Adeline Hadelhoffin ratsutilalla. Lähdettiin Eevin kanssa matkaan hyvissä ajoin aamulla, että oltaisiin ajoissa valmiita. Eevi käveli nätisti koppiin ja matkusti matkan rauhassa. Ratsutilalle päästyämme otin sen ulos kopista, jolloin se jo hieman riehakkaana alkoi pomppia tasajalkaa ja huudella uusille tuttavuuksille. Satuloin Eevin ja verryttelimme itsenäisesti kentällä. Sen jälkeen siirryimme maneesiin itse valmennukseen. Peter oli uusi tuttavuus meille, mutta oikein mukava ja ystävällinen herrasmies, joka kehui etenkin Eeviä kovasti. Hyppäsimme matalaa esterataa haastavilla teillä. Eevi oli sopivan pirteällä ja terävällä tuulella, se hyppäsi tarkasti ja kuunteli erinomaisesti minua. Peteriltä saatiin tosi paljon hyviä vinkkejä ja apuja myös tuleviin harjoituksiin. Valmennuksesta jäi oikein positiivinen fiilis, ja Eevikin oli varsin tyytyväisen oloinen. Loppuverryttelyjen jälkeen lastasin sen koppiin ja lähdettiin takaisin kotitallille hyvillä mielin.

21.10.2013, irtohypytys
Tänään oli irtohypytyspäivä; kaikki kynnelle kykenevät hevosemme pääsivät hyppäämään irtona. Rakensimme kujan maneesiin, ja ensimmäisenä hypytysvuorossa oli Eevi. Eevi on aina valmis kaikenlaisiin hommiin, ja selkeästi sen ilme kirkastui, kun se hoksasi mitä tänään tehtäisiin. Irtohypytyskujalla oli kahden ristikkoesteen innari, kahden laukan päässä pystyeste ja siitä neljän laukan päässä okseri. Aloitettiin kohtuullisen pienistä estekorkeuksista; ristikot pysyivät koko ajan noin 50 cm kokoisina, pysty oli aluksi 70 cm ja okseri 80 cm. Eevi tuli reippaasti kujalle aina kun sai luvan tulla, ja se hyppäsi oikein tahdikkaasti, kepeästi ja tarkasti. Kujan jälkeen se otti aina pienen pukkilaukkaspurtin ja puhisi ja pörisi innoissaan. Nostettiin esteitä muutaman kerran, ja lopuksi pystyeste oli 90 cm ja okseri peräti 120 cm. Tällaiseen korkeuteen Eevi ei esteradalla kykene, mutta irtohypytyksessä se pääsee kyllä yksittäisen 120 senttimetrin esteen aika helposti. Ja niin se pääsi tänäänkin, ihan ilman ongelmia ja epäröintiä se hyppäsi okserin kahteenkin kertaan. Sen jälkeen Eevi alkoi jo olla hieman väsynyt, vaikkakin edelleen pirteä, mutta lopetettiin sitten siihen.

30.10.2013, estelaatuarvostelutilaisuus
Pitkä päivä takana! Nimittäin Eevin ERJ-laatuarvostelutilaisuus. Lähdettiin matkaan jo varhain aamulla ja oltiinkin paikan päällä hyvissä ajoin. Ottaessani Eevin ulos trailerista, se tutkaili hetken ympärilleen, mutta ei alkanut kehitellä mitään showta vaan käyttäytyi tosi nätisti. Se oli rauhassa joka tilanteessa ja käyttäytyi oikein edukseen. Tuomareiden taskuja se olisi mielellään tutkinut herkkujen toivossa - onneksi se lähinnä vain nauratti tuomareita, eikä rokottanut pisteitä. Eevi jaksoi olla koko pitkän päivän pirteänä ja terävänä ja esiintyä aina tarvittaessa. Kokemusten tuomalla varmuudella se oli alusta loppuun saakka rauhallinen oma itsensä. Pienenä pettymyksenä saatiin kuitenkin valitettavasti vain III-palkinto. Toki siihenkin tulee olla tyytyväinen, mutta kyllä me vielä menemme sitä korottamaan. Tästä onkin hyvä jatkaa valmisteluja uusintatilaisuutta varten.

02.11.2013, kisakentiltä poistuminen
Eevi on nyt virallisesti siirtynyt pois kisakentiltä, ja alkaa nauttia eläkepäivistä! Ei tamma tietenkään jää tarhaan seisomaan, vaan liikkuu edelleen päivittäin ratsastajan alla ja siitostamman elämästä tulee arkipäivää. Hienoja oreja onkin jo suunnitteilla meidän upealle tammalle. Ja tottakai tammaa nähdään vielä ERJ-Cupeissa ja laatuarvostelutilaisuuksissa. Kisakentiltä poistumisen kunniaksi Eevi saa nyt viikon loman ja se pääsee talvilaitumelle seikkailemaan nuorten kanssa.

10.11.2013, Peterin klinikka
Eevi pääsi tänään todellisen huippuratsastajan kanssa hommiin. Tallillamme järjestettiin Peter Schicklgruberin klinikka, jossa Eevi toimi näyttöhevosena. Peter muisti Eevin hyvin muutaman kuukauden takaa, kun olimme hänen valmennuksessaan. Alkutunnista Peter näytti itse, miten estehevonen verrytellään, ja myöhemmin yksi hänen oppilaistaan hyppäsi tamman selkään ja Peter neuvoi heidät esteradasta läpi. Eevi oli ihan superhienona! Se oli tosi terävänä, ja aivan kuin olisi itsekin kuunnellut Peterin ohjeita. Kisauran opit eivät tosiaankaan ole unohtuneet tältä tammalta. Eevi pomppi tosi hienosti ja Peterin oppilas pärjäsi sen kanssa tosi hyvin. Kaiken lisäksi Peter kehui tammaa jälleen kovasti ja klinikan jälkeen hän yritti peräti tehdä siitä ostotarjousta! No mutta eihän Eevi meiltä lähde mistään hinnasta, joten onneksi Peter tyytyi siihen, että tulevaisuudessa hän voisi saada siitä varsin potentiaalisen varsan. Heh!

25.11.2013, ratsuponien laatuarvostelutilaisuus
Ihan huikeilla fiiliksillä oltiin tänään RPL-laatuarvostelussa Eevin kanssa! Tamma oli koko päivän ihana ja iloinen oma itsensä, se esiintyi edukseen kaikissa tilanteissa ja lopputulos ylittikin kaikkien odotukset. Palkinnoksi saatiin nimittäin mahtava I-palkinto! Siis mitä! Ei me tällaista osattu edes odottaa. Mutta onhan Eevi ykköspalkinnon arvoinen tamma, sitä ei kukaan voi kiistää. Hieno, mahtava, upea Eevi <3

Valmennukset

10.9.2013, estevalmennus / valmentaja: Juco
Saavuin Fifth Bridge Ponies -tallin kentälle, jossa Dumi oli jo lämmittelemässä tammansa Innekan kanssa. Parivaljakko näytti hieman uneliaalta, joten aloitimme reippaasti erilaisilla temmon vaihteluilla ravissa ja laukassa. Lisäilin toiselle kentän puolelle muutaman puomin ympyräksi. Harjoitteen tarkoitus oli saada Innekan takajalkoja enemmän tamman alle. Alkulämmittelyjen loppupuolella pistimme esteradan pystyyn. Radalta löytyi pari pystyestettä. sianselkä, ristikko ja kaksoissarja. Korkeus esteillä vaihteli 90 ja 100 sentin välillä. Innekalla oli vielä hyvin virtaa ja ratsukko näytti muutenkin olevan valmiina radalle. Ensimmäisen esteen ratsukko meni komeasti yli, mutta ennen toista estettä ratsastajan keskittyminen herpaantui jostain syystä ja tamma päätti hypätä esteen vasemmalle puolelle, lähtien siitä laukkaamaan toiselle puolelle kenttää. Onneksi Dumi sai nopeasti ratsunsa hallintaan ja rata päästiin aloittamaan alusta. Tällä kertaa parivaljakko ylitti radan puhtaasti, ainoastaan sianselän korkein puomi kolahti ylityksen aikana. Otimme ratsukon kanssa radalta vielä muutaman esteen erikseen ja lähestyimme näitä haastavimmissa kulmissa. Aluksi esteille tuleminen näytti liian vaikealta, mutta pikku hiljaa esteille lähestyminen parani. Täydellistä suoritusta niin vaikeista paikoista ei voi odottaakaan heti ensimmäisessä valmennuksessa, mutta viimeisimmät lähestymiset olivat oikein hyviä. Annoin ratsukolle luvan suorittaa itsenäisen loppujäähdyttelyn, sillä Dumilla oli hyvä suunnitelma lopuksi. Ennen esteiden keräämistä pois annoin ratsukolle pari vinkkiä ja palautetta loistavasta yhteistyöstä.

15.9.2013, estevalmennus / valmentaja: reibili
Dumi oli jo tekemässä alkuverryttelyjä itsekseen tammansa Innekan kanssa kun itse saavuin paikalle. Minä pystyttelin kentälle pieniä esteitä sillä välin kun ratsukko lämmitteli. Pyysin Dumia tekemään paljon siirtymisiä jotta tamma olisi paremmin kuulolla, nyt se tahtoi keskittyä enemmän kaikkeen muuhun kun työntekoon.. Kun tamma alkoi näyttää siltä että se olisi hyvin kuulolla annoin luvan suunnata kohti ensimmäistä estettä. Este oli 60cm korkuinen pystyeste. Esteelle tullessa vauhtia oli vähän liikaa, jonka vuoksi Eevi sekosi vähän askelissaan ennen estettä ja kielsi, olit kuitenkin tarpeeksi hereillä tilanteessa pysyit hyvin selässä. Pyysin yrittämään uudelleen ja pidättämään tammaa ennen estettä vähän reilummin. Tällä kertaa este ylittyi puhtaasti, kuten myös seuraava 70cm pystyeste. Toisen ja kolmannen esteen väliin oli tarkoitus sovittaa neljä laukka-askelta, joka menikin hienosti. Sait hyvin tamman lyhentämään askeltaan ja kolmas, 80cm este ylittyi hienosti vaikkakin jäit hypyssä hieman jälkeen. Kahdella viimeisellä esteellä jotka olivat korkeudeltaan 90cm ja 100cm, tuli yksi kolahdus puomiin ja viimeisellä esteellä Eevi pudotti. Pyysin ottamaan viimeisen esteen uudestaan ja antamaan tammalle enemmän ohjaa esteellä. Tällä kertaa suoritus oli parempi, vaikkakin kolahti, mutta puomi pysyi kuitenkin paikallaan. Onnistuneen valmennuksen jälkeen saitte tehdä loppuverryttelyt itsenäisesti.

18.9.2013, estevalmennus / valmentaja: reibili
Dumi saapui taas valmennukseeni tammansa Innekan kanssa. Tällä kertaa osasin heti aluksi pyytää tekemään ratsukkoa paljon siirtymisiä etenkin ravista laukkaan ja laukasta taas takaisin raviin, että tamma olisi varmasti tällä kertaa paremmin ratsastajan käsissä. Huoleni oli kuitenkin turha kun näin ratsukon työskentelevän, tamma teki juuri niinkuin pyydettiin ja erittäin huomaamattomin avuin. Hienoa! Edellisen valmennuksen jäljiltä pieni esterata oli vielä pystyssä, joten ajattelin että käyttäisimme sitä taas tänään. Annoin luvan suunnata ensimmäiselle esteelle, joka meni hienosti yli samoin kuin toinen ja kolmas este. 90cm esteelle tultaessa oli hieman hankaluuksia sillä valitsit tällä kertaa tammalle vähän liian hankalan tien tulla, etkä saanut sitä täysin suoristettua ennen estettä. Pyysin kokeilemaan tätä uudelleen ennen kuin jatkaisitte viimeiselle esteelle. Toinen yritys sujui hyvin ja estekin ylittyi melko reilun ilmavaran kera. Viimeinenkään este ei tälle parivaljakolle tuottanut mitään ongelmia, joten tähän onnistuneeseen suoritukseen olisi hyvä päättää tämän kertainen valmennus. Loppuverryttelyt saitte tehdä jälleen itse.

26.9.2013, estevalmennus / valmentaja: Liia
Punaruunikko ponitamma Eevi lämmitteli ratsastajineen jo kentällä puomien keskellä saapuessani paikalle. Ratsukon liikkuminen näytti jo ihan rennolta ja poni vaikutti jo hyvin lämminneen ja se polki tasaisesti alleen. Jatkoimme vielä hiukan lämmittelyä puomeilla, jotka oli asetettu pääty-ympyrälle. Eevi selkeästi innosti jo pelkistä puomeistakin ja kun pystytin muutaman matalan harjoitusesteen ratsukon ylitettäväksi Eevi loikki ne mahtipontisella ilmavaralla kuin taidoillaan kerskuen. Ensimmäisellä valmennuksella keskityimme lähestymisiin ja askelten sovittamiseen esteiden välille. Rakensin muutaman pystyn kentän pitkille sivuille ja nostin esteitä kahdeksaan- ja yhdeksäänkymppiin. Esteet ylittyivät helposti ja varmasti, joten aloimme treenaamaan lähestymisiä erilaisista kulmista. Eevi osoittautuikin varsin ketteräksi ja nopeaksi hyppääjäksi, jolle tiukatkaan kulmat eivät tuntuneet tuottavan suurempia hankaluuksia. Ratsastaja luotti selkeästikin ratsuunsa täysin ja esteet ylittyivät edelleen vaivattomasti! Lähestymisien jälkeen kokosin muutamia sarjoja, joiden välillä oli tarkoituksena laskea askelia ja pidentää tai lyhentää niitä estevälien mukaan. Tämä harjoitus osoittautuikin ratsukolle hiukan haastavammaksi kun vauhtia oli heti alkuun alla hiukan liikaa, eikä kaksikko ollut valmistautunut täysin vaihteleviin väleihin. Ensimmäisen sarjan toisen esteen puomit kolisivat komeasti maahan ja toinen sarja ylitettiin vain haparoiden. Kehotin ratsukkoa laskemaan vauhtia ja tarkkailemaan paremmin estevälejä ja valmistelemaan hyppynsä huolellisemmin. Vastoinkäymisistä suivaantunut Eevi loikkasi toisella kerralla ensimmäisen sarjan liioitellulla ilmavaralla ja askeleet sovittuivat esteiden väliin vain vaivoin. Toinen sarja meni jo huomattavasti paremmin kun ratsastaja oli tarkkana jo heti alkuun ja toppuutteli hiukan Eeviä. Seuraavilla kerroilla sarjat sujuivat jo hiukan paremmin ja lopulta saimme oikein nätin ja hallitun suorituksen aikaan, johon harjoitus olikin hyvä lopettaa. Tyytyväisenä puuskuttava Eevi ja väsynyt ratsastaja saivat jäädä kahdestaan loppuverkalle ja itse siirryin valmistelemaan kaksikon seuraavaa valmennusta toiselle päivälle.

27.9.2013, estevalmennus / valmentaja: Liia
Toisella valmennuskerralla keskityimme Eevin kanssa kokonaisten ratojen ratsastamiseen. Lämmiteltyämme pitkään ja huolella ja kun olimme ylittäneet muutamaan otteeseen harjoitusesteitä ja -puomeja, oli aika rakentaa kaksikolle rata! Olin suunnitellut radan siten, että siinä oli muutama tiukka käännös ja paljon eripuitiuisia estevälejä, sekä muutama erikoisen värinen ja -muotoinen este. Eevi katseli värikkäitä puomeja ja heiluvia lippuja kiinnostuneena, muttei vaikuttanut kauhistuneelta tai jännittyneeltä - mikä tietenkin on hyvä asia! Kaksikko lähti radalle ehkä aavistuksen turhan hitaalla temmolla ja jo ensimmäinen pysty tuotti hiukan vaikeuksia; Eevin takakavio hipaisi puomia, mutta kuin ihmeen kautta se pysyi kiinni pidikkeissään. Seuraavat kaksi estettä ratsukko ylitti nätisti ja ensimmäisellä tiukalla käännöksellä ratsukko otti harmikseni turhankin loivan polun. Estevälit eivät tuottaneet hankaluuksia, vaan ratsastaja piti jatkuvasti hyvää huolta siitä, ettei Eevi pääsisi ryntäämään esteille tai hidastamaan liiaksi laskeutumisen jälkeen. Rata sujui hyvin, mutta suoritus oli hiukan hidas ja tiesin kaksikon pystyvän parempaankin. Tahmean alun jälkeen kannustin ratsukkoa valitsemaan tiukempia reittejä ja ratsastamaan esteiden välillä hiukan kovemmassa tahdissa. Seuraavalla kerralla suoritus oli jo parempi ja parani aina vain entisestään kuten harjoitellessa kuuluukin! Lopulta otin esiin sekuntikellon ja otin aikaa ratsukon suorituksesta! Esteet pysyivät ylhäällä ja hypyt olivat ilmavia ja tyylikkäitä. Muutamassa kohdassa aikaa olisi saanut kirittyä umpeen vielä muutamia sekunteja enemmänkin, mutta olin silti hyvin tyytyväinen ratsukon suoritukseen! Kiitin kaksikkoa mukavista valmennuksista ja toivotin onnea tulevaisuuden varalle! Hyvin kehityskelpoinen ja potentiaalinen ratsukko.

1.10.2013, estevalmennus / kirjoittanut hevosen omistaja
Luottovalmentajamme Kathrina Scrabble kävi tänään valmentamassa meitä Eevin kanssa. Kathrina pyysi heti aluksi ottamaan aavistuksen verran lyhyemmän ohjan tamman kanssa, kun alkuverryttelyssä se tuntui taas tänään omistavan ihan oman tahdon. Verryttelyksi otimme muutamia pieniä ristikoita sarjana. Eevi oli hieman raskas käteen ja alkoi koko ajan vain enemmän ja enemmän painaa ohjaa vasten. Verryttelyn jälkeen tuntui kuin kannattelisin sen koko päätä käsissäni. Niinpä Kathrina käski antamaan ponille pitkän ohjan ja ratsastamaan sitä pelkällä istunnalla. Tehtiin työtä käskettyä ja siinä samassa jatkettiin myös estehyppelyitä. Hypättiin kolmen laukan sarjaa kahdella esteellä, joista toinen oli pysty ja toinen okseri. Ohjiin en saanut koskea, mutta ponin oli tultava suorana esteelle ja jatkettava suorana esteeltä, samoin laukan tuli pysyä aina oikeana ja esteetkin nostettiin 80 senttiin. Ajatus tuosta kaikesta kuulostaa aika karmivalle, mutta loppujen lopuksi suoriuduttiin Eevin kanssa hommasta aika hyvin. Tamma joutui itse kantamaan oman päänsä, lopetti puskemisen ja pysyi hyvin alla pelkällä istunnalla. Lopputunnista sain luvan ottaa ohjat käteen, ja turha painaminen oli tiessään. Kathrina kehottikin jatkossakin muistuttamaan tammalle turhasta painamisesta ja treenaamaan ohjitta ratsastusta.

9.10.2013, estevalmennus / kirjoittanut hevosen omistaja
Luottovalmentajamme Kathrina Scrabble tuli jälleen koutsaamaan minua ja Eeviä. Olimme ottaneet Kathrinan neuvoista vaarin ja muutos oli valmentajan mielestä jo huomattava. Poni oli keventynyt edestä silminnähden, kun olimme lähes päivittäin harjoitelleet ohjitta ratsastusta. Tänään treenasimme kuuden esteen rataa, johon hyppyjä tuli yhteensä yksitoista. Aluksi verryteltiin muutamalla pienellä pystyllä, ja jätimme tarkoituksella hyppäämättä muut esteet. Kisatilanteissakaan ei saa harjoitella radan esteitä, niinpä emme harjoitelleet niitä nytkään etukäteen. Verryttelyssä Eevi oli tosi kiva. Se oli kevyt ja helppo, kuunteli superhyvin ja lisäksi se oli innokas ja hyppäsi tarkasti. Kathrina laittoi radan esteet 80-100 senttimetrin korkeudelle. Rata sisälsi kolme pystyä, kaksi okseria ja yhden trippelin. Annoimme Eevin kävellä hetken verryttelyn jälkeen, mutta tamma ei paljoakaan malttanut kävellä kun oli niin innokas. Niinpä aloitettiin rata. Ensin oli kahden pystyn sarja neljällä laukalla, mistä jatkettiin yksittäiselle okserille, jonka jälkeen käännyttiin kahden laukan pysty-okseri-sarjalle ja siitä trippelille, takaisin yksittäiselle okserille ja neljän laukan sarja toisin päin josta vielä uudelleen pysty-okseri-sarjalle. Eevi oli ihan super! Se hyppäsi ihan mielettömän hyvin, ei kolauttanut lainkaan ja kuunteli minua todella hyvin. Kathrinan mielestä siihen oli hyvä lopettaa. Loppuverryttelyssä otettiin vielä pitkät pätkät eteen-alas-harjoitusta ravissa, minkä jälkeen käytiin pitkällä loppukävelyllä maastossa.

Webdesign © Milja     Kuvien © Scilla     Tekstien © Tallin omaisuutta
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE