ETUSIVU ESITTELY HEVOSET KASVATUS

Damn Good     KRJ-I, YLA1, RPL-I     VH13-029-0306


 

15.12.2013: KRJ-II

20.7.2014: YLA1
36 (18+18) - 33 (21+12) - 17 - 11 - 4 = 101 p.
Parhaat tekstipisteet (36/40) ja tilaisuuden 3. paras hevonen!


25.08.2014: KRJ-I
21 (7+7+7) - 42 - 23 - 12 - 8 = 106 p.

19.12.2014: RPL-I
7,5 (3,5+4) + 10 + 15 + 14 + 4 + 7 + 5 = 62,5 p.

Damn Good, "Daniel"
syntynyt 01.12.2012 Saksassa
21-vuotias, ikääntyy satunnaisesti
saksalainen ratsuponi (75%)
ori, voikko, 145 cm
koulupainotus, ko: Helppo A
49 KRJ-sijoitusta
kasv. Gabriela Ludwig (Saksa)
om. dumi (VRL-00218)

Historia

Daniel tuli meille seitsemänvuotiaana. Sen historia on hieman hämärän peitossa, koska sen kasvattaja menehtyi vain muutama kuukausi Danielin syntymän jälkeen, ja siitä lähtien Daniel on ilmeisesti ollut todella monessa eri paikassa, ennen kuin se on löytänyt vakituisen kodin.

Tiedossa on, että ori lähti kasvattajan kuoleman jälkeen hänen siskonsa pienelle ratsutilalle, jossa se ehti olla vuoden, kunnes ratsutila meni konkurssiin ja kaikki hevoset pakkohuutokaupattiin. Sen jälkeen Daniel on ollut muun muassa hannoversiittolassa perheen lasten ponina, mutta kuten olettaa saattaa, ei nuori ori ollut siihen hommaan paras mahdollinen. Lisäksi ori on tiedettävästi ollut hetken myös Hollannissa, jossa sillä kisattiin muutamia este- ja kouluratsastusluokkia. Kuitenkin vain puolen vuoden Hollannissa oloajan jälkeen Daniel on tuotu takaisin Saksaan.

Ennen meille tuloaan se tuli naapuritallille huonokuntoisena ja aliravittuna kuntoutumaan. Siellä tutustuin siihen, ja huomasin heti miten ystävällinen ja herttainen se on luonteeltaan, vaikka jo niin nuorena se oli kiertänyt jatkuvasti ihmiseltä toiselle paikasta toiseen. Lisäksi siltä löytyi hienot liikkeet ja hyvä kokoamiskyky jo kuntoutuksen alkutaipaleella, vaikka se oli kovin lihasköyhä. Ihastuin tähän komeaan oriin ja päätin ostaa sen meille kouluratsuksi. Daniel oli nähnyt jo ties miten paljon maailmaa, mutta meille se tuli jäädäkseen.

Luonne

Elämä on tainnut opettaa Danielia. Se ei hätkähdä yhtään mitään ja sitä voi käsitellä ihan kuka vain, se on aina kiltti ja rauhallinen. Lisäksi se on vaatimattomin hevonen jonka olen koskaan tuntenut. Se ei koskaan pyydä tai vaadi mitään, edes ruokinta-aikoina se ei nosta mekkalaa vaan odottaa kiltisti. Ainoa hankaluus Danielin kanssa on satulointi. Tultuaan meille, se ei kestänyt nähdäkään satulaa. Sen selkä tutkittiin ja se oli pahasti jumissa, luultavasti epäsopivien satuloiden vuoksi. Nyt se on kuitenkin priimakunnossa, mutta edelleen Daniel hieman karsastaa satulaa vanhojen muistojen vuoksi, ja satuloidessa se yleensä ottaa muutamia sivuaskelia hieman hermostuneena. Muuten sen kanssa onnistuu ihan kaikki, kuten kengitys, raspaus, talutus ilman narua ja lastaus niin traileriin kuin kuorma-autoonkin.

Ratsastaessa Daniel on hivenen laiska. Se kyllä liikkuu omalla moottorilla, kunhan sen vain saa hereille. Ja hereille sitä ei saa muulla kuin ratsastamalla sitä oikein. Raippaa se ei siedä lainkaan, eli sitä on ihan turha yrittää käyttää sen herättelyyn. Kouluratsastus on Danielin ehdoton vahvuus. Sitä on siunattu näyttävillä liikkeillä ja hyvällä kokoamiskyvyllä. Se jaksaa yrittää aina, eikä koskaan kyllästy koulukiemuroihin. Myös esteillä Daniel tykkää päästellä, mutta hyppytyyli on pahasti hakusessa isommilla esteillä. Mielenvirkistykseksi käymme aina silloin tällöin hyppimässä maastoesteitä, joista Daniel pitää todella kovasti.

Kisapaikalla Daniel on tosi kiva. Se vain katselee rauhassa ympärilleen, seisoo kiltisti ja saattaa ottaa vaikkapa pienet torkut odotellessa. Se ei stressaa kisapaikan hälinästä, mutta ratsastaessa se on kisapaikalla sopivan virkeä, liikkuu omalla moottorilla eikä turhia laiskottele. Pienen virkistyspiikin ansiosta se kulkee yleensä myös huomattavasti näyttävämmin kuin kotona, ja etenkin tyttöhevosten edessä ponin ryhti nousee tosi hienoksi.


 

 

Sukutaulu

          i.  Cerridwyn
          wB, 134 cm, vkk
 ii.  Cledwyn  iii.  Delwyn Culhwch
 iie.  Nerys Pryce
 ie.  Yahaern  iei.  Delwyn Yale
 iee.  Delwyn Wyn
          e.  Rhiannon Mix
          rp 50%, 145 cm, rnpäist
 ei.  Imman   ox  eii.  Ismail
 eie.  Habitah
 ee.  Felicity   c  eei.  Friederike
 eee.  Split-Up

Sukuselvitys

Isä Cerridwyn on voikko welsh B-sektion ori, säkäkorkeudeltaan 134 senttimetriä. Luonteeltaan tämä äärettömän suloinen poniori on aina yhtä positiivinen ja herttainen sekä ehdottoman kiltti herrasmies. Sillä on kisattu menestyneesti kouluratsastuksessa helppo A-tasolla, ja se onkin hurmannut tuomareita näppärillä, reippailla ja letkeillä liikkeillään. Lisäksi se onhaalinut hienoja palkintoja näyttelykentiltä hyvän ja rodunomaisen rakenteensa ansiosta. Nykyään Cerridwyn on jo siirtynyt eläkkeelle ja on edelleen vielä satunnaisesti jalostuskäytössä. Varsasaldo sillä on jo huikea 280 kappaletta, ja jälkeläisilleen se on periyttänytkin etenkin voikkoa väriä ja hyvää luonnetta sekä jonkin verran myös hyvää koululiikettä.

Isänisä Cledwyn oli voikonvärinen, 133 senttimeträ korkea welsh B-sektion ori. Sillä kisattiin aktiivisesti ja hyvällä menestyksellä kouluratsastuksessa helppo A-tasolla. Cledwyn oli tunnettu hyvin ilmavista ja suurista liikkeistään ja hyvästä kokoamiskyvystään. Luonteeltaan tämä supersuosittu jalostusori oli rohkea ja energinen, mutta ystävällinen ja lempeä oripoika. Se oli todella suosittu jalostuksessa, ja periyttikin suurelle osalle yli neljästä sadasta jälkeläisestään paljon hyvää liikettään ja herttaista luonnetta.
Isänisänisä Delwyn Culhwch oli ruunivoikko, 133 senttimetriä korkea welsh B-sektion ori. Tämä reipas ja ystävällinen ori palkittiin nuorena erinomaisin palkinnoin kantakirjaan, ja siitä lähtien se oli todella suosittu jalostuksessa. Tämän lisäksi sillä kisattiin kouluratsastuksessa Helppo A-luokissa ja myös esteillä 80 cm-luokissa erittäin hyvällä menestyksellä. Delwyn Culhwch oli kohtuullisen suosittu jalostusori, ja se jättikin jälkeensä noin kahdeksankymmentä varsaa, joille se periytti vahvasti voikkoväriä ja hyvää luonnetta.
Isänisänemä Nerys Pryce oli voikko, 135 senttimetriä korkea welsh B-sektion tamma. Tämä erinomaisen kiltti ja ystävällinen tamma palkittiin nuorena hyvin palkinnoin näyttelyistä, ja sittemmin se on tehnyt siitostamman hommia. Prycellä tehtiin kaksitoista varsaa, ja se osoittautuikin erinomaiseksi periyttäjätammaksi.

Isänemä Yahaern on ruunikonkimo, 136 senttimetriä korkea welsh B-sektion tamma, joka on asunut koko elämänsä suurella ratsastuskoululla tuntiponina. Se on todella kiltti ja rauhallinen, kaikkien ratsu, ja suosittu etenkin alkeistunneilla. Vanhemmalla iällä sillä on teetetty kaksi varsaa, joista molemmista on kasvanut kovemman luokan kisaponeja. Nykyään Yahaern viettää ansaittuja eläkepäiviä.
Isänemänisä Delwyn Yale oli ruunivoikko, 135 senttimetriä korkea welsh B-sektion ori. Tämä monipuolinen ori palkittiin hyvin palkinnoin näyttelyissä ja sillä olikin erinomainen rakenne. Lisäksi sillä kisattiin esteillä 80 cm-luokissa ja kouluratsastuksessa Helppo A-luokissa. Sittemmin Yale siirtyi siitoseläkkeelle ja olikin erittäin kysytty poni jalostushommiin. Se jätti jälkeensä noin 150 varsaa, joille se periytti hyvää rakennetta ja ratsastettavuutta.
Isänemänemä Delwyn Wyn oli ruunikonkimo, 130 senttimetriä korkea welsh B-sektion tamma. Sillä kisattiin nuorena jonkin verran esteratsastuksessa peräti 100 cm-tasolla. Sillä oli hyvä ja energinen hyppy sekä paljon motivaatiota. Muutaman kisavuoden jälkeen se siirtyi kuitenkin sivuun hankosidevamman vuoksi. Myöhemmin se toimi kevyesti ratsastuskoulun tuntiponina muutamien vuosien ajan. Vanhemmalla iällä sillä teetettiin kaksi varsaa, joista molemmat jatkoivat sen jalanjäljissä ratsastuskoulussa.

Emä Rhiannon Mix on ruunikonpäistärikkö, 145 senttimetriä korkea ratsuponitamma. Sillä on kisattu monipuolisesti kouluratsastuksessa Helppo B:n tasolla ja esteratsastuksessa 100 cm-tasolla. Lisäksi se on toiminut ratsastuskoulun tuntiponina ja vammaisratsuna. Tämä monitoimiponi on luonteeltaan pomminvarma, superkiltti ja rauhallinen. Nykyään vanhuudenpäivillään Rhiannon on siitoskäytössä ja sillä on teetetty kolme jälkeläistä, joista jokaisesta on kasvanut kovan luokan kisaponeja etenkin koulukentille.

Emänisä Imman on ruunikonkimo, 150 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori. Sillä on kisattu aktiivisesti ja monipuolisesti kouluratsastusta, esteitä ja lännenratsastusta. Jokaisessa lajissa ori on menestynyt kohtalaisesti reippaan ja nöyrän luonteensa vuoksi. Nuorena sitä käytettiin jonkin verran siitokseen, mutta se ruunattiin sitten vanhemmalla iällä. Jälkeläisiä sille siunaantui kuusi kappaletta, joille kaikille se periytti ennenkaikkea monipuolisuutta moneen lajiin.
Emänisänisä Ismail oli ruunikonkimo, 154 senttimetriä korkea arabialainen täysiveriori. Ismail oli erittäin hyväluonteinen, reipas ja monipuolinen ori. Se palkittiin hyvin palkinnoin näyttelyistä ja se pääsi suoraan kantakirjaan. Ismail on ollut aika suosittu jalostuksessa etenkin ratsuponeilla ja periyttänytkin mukavaa luonnettaan.
Emänisänemä Habitah oli ruunikonkimo, 150 senttimetriä korkea arabialainen täysiveritamma. Tämä herkkä, mutta rauhallinen tamma kisasi lännenratsastuksessa ja koulukentillä kohtalaisella menestyksellä. Lisäksi sillä teetettiin kahdeksan kaunista varsaa.

Emänemä Felicity on ruunikonpäistärikkö, 147 senttimetriä korkea connemaratamma, jolla on kisattu hyvällä menestyksellä helppoa A:ta useallakin ratsastajalla. Tämä reipas, mutta todella herkkä tamma on ollut niin opetusratsuna kuin tavoitteellisessa kisakäytössäkin. Kisauran jälkeen sillä tehtiin kolme varsaa, joista jokaisesta kasvoi potentiaalinen kisaratsu. Nykyään se viettää eläkepäiviään jo 25 vuoden iässä.
Emänemänisä Friederike on mustanpäistärikkö, 145 senttimetriä korkea connemaraori. Tämä massiivinen ja kovaluonteinen oriherra on kisannut kouluratsastuksessa peräti vaativa B tasolla ja kykyjä sillä olisi ollut kevyesti myös vaativan A:n tasolle. Lisäksi se on palkittu näyttelyistä hyvin palkinnoin, ja on ollut todella suosittu jalostuksessa. Jälkeläisiä sille onkin kertynyt jo liki sata kappaletta, ja se on periyttänyt paljon hyvää, erinomaista liikettään ja korkeaa kokoamiskykyään.
Emänemänemä Split-Up on tummanruunikko, 144 senttimetriä korkea connemaratamma. Se toimi ratsastuskoulun tuntiponina nuorena usean vuoden, ja lisäksi tämä hyväluonteinen tamma palkittiin rotunäyttelyissä ykköspalkinnoin. Vanhemmalla iällä sillä on tehty kolme varsaa, joille se periytti herttaista ja positiivista luonnettaan.

Jälkeläiset

19.09.2013, rp-o. Fifth Demons Run (62.5%), e. Red Riding Hood
03.10.2013, rp-t. Fifth Pompeo (68.75%), e. Pompom
13.11.2013, rp-t. Fifth Chanterelle (71.875%), e. Vinkremla
20.11.2013, rp-o. Fifth Golden Charm (65.625%), e. Dickinson
10.01.2014, rp-o. Fifth Bloody Oath (68.75%), e. Pompom
06.06.2014, rp-o. Fifth Good As Gold (60.9375%), e. Pretty Pretty Please
13.07.2014, rp-o. Praise the Golden Fifth (75%), e. Brigårds Barbara
29.08.2014, rp-t. Fifth Blanka (75%), e. Brigårds Barbara

Kilpailut

13.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 7/50
16.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 2/30
16.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/50
18.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/27
19.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/27
20.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 1/30
20.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 2/50
20.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/50
21.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
22.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/50
22.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/50
23.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
24.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 3/30
25.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
26.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 2/50
26.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/50
28.09.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/50
28.09.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
01.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
02.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
02.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/50
03.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 7/50
03.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
03.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
04.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
04.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/50
05.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
05.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
06.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
06.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
08.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
09.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
09.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/60
10.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
10.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
10.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 1/40
11.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/40
11.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
11.10.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 1/30
12.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/30
14.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/30
14.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
14.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
16.10.2013, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
16.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 4/30
18.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 5/40
20.10.2013, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
31.12.2013, KRJ-Cup kutsu - Helppo B - 35/467
31.03.2014, KRJ-Cup kutsu - Helppo B - 18/411

Päiväkirja

26.09.2013, ratsutus
Vakiovalmentajamme Otto Schlumpf kiipesi tänään Danskun selkään. Oton oli tarkoitus treenata koottuja askellajeja ja etenkin kokoamiskykyä. Daniel oli aluksi ihan superlaiska, mutta Otto ei kauaakaan katsellut oripojan laiskotteluja ja laittoi sen liikkumaan reippaasti. Pienien protestipukkien jälkeen Daniel alkoi liikkua vallan mainiosti, ja Otto kokosi sitä ihan äärimmilleen. Dansku kokosi itsensä mielettömän hyvin ja lähestulkoon tanssahteli Oton kanssa kaikki askellajit läpi. Ratsukko treenasi avo- ja sulkutaivutuksia ravissa ja vaihtoja laukssa. Otto sai Danielista irti hienot vaihdot peräti joka toisella askeleella! Ratsukko näytti aivan huikealta yhdessä. Daniel pistikin treenin aikana kaikkensa peliin ja ratsastuksen jälkeen oli kovin väsähtänyt. Otto kehui Danielia erittäin potentiaaliseksi poniksi, mutta sanoi että sen kanssa pitää muistaa olla tomerana heti alusta alkaen, ettei ratsastus ponin osalta mene vain laiskotteluksi. Hänen mukaan orissa on kuitenkin suuren suuret määrät potentiaalia ja kykyä tähän lajiin.

10.10.2013, vapaapäivä
Tänään päätin antaa Danielille vapaapäivän, koska viime aikoina sitä oli treenattu niin kovasti. Ori todella ansaitsi vapaansa, joten mitään haastavaa treeniä en päivälle suunnitellut. Aamusta jo niin synkältä näyttänyt sää kuitenkin muuttui iltapäivän mittaan aurinkoiseksi ja lämpimäksi - suorastaan uittamista vaativaksi keliksi! Ja uittamistahan ei tunnetusti lasketa tavoitteelliseksi treenamiseksi...! Siispä nappasin riimunnarun matkaani, iskin kypärän päähäni ja hilpaisin lähes juoksujalkaa Danielin tarhalle. Ori oli ihmeissään, puoli kahdeksan illalla ei yleensä ollut tyypillinen aika treeneille. Jotenkin ihmeen kaupalla sain viriteltyä riimunnarusta 'ohjat' ja kiipesin aitaa apuna käyttäen orin selkään. Ja sitten mentiin! Läheiselle lammelle ei ollut onneksi pitkä matka, ja askellajikin meillä pysyi rauhallisena käyntinä. Daniel vaikutti tyytyväiseltä tähän liikuntamuotoon ja paineli menemään korvat pystyssä. Saavuttuamme järvelle, kahlailimme vain aluksi. Annoin Danielin tottua veteen - en tiedä, oliko sitä edes koskaan uitettu. Ori ei kuitenkaan ollut moksiskaan vedestä, siispä uskalsin ohjata sitä pidemmälle. Ja lopulta sen jalat eivät ylettäneet pohjaan. Käänsin kyllä sen pikaisesti takaisinpäin, vaikka toki auringon siivittämä, peilityyni lammen pinta kuin kutsui uimaan pidemmälle. Ihana kesä!

15.02.2014, kiltti tätiratsu
Rakas äitini tuli parin viikon vierailulle Suomesta meille tänne Saksaan. Äiti on ratsastanut nuorempana muutamia vuosia, ja tottakai laitoin hänet hevosen selkään myös tällä reissulla. Äiti oli saanut jo harjoitella pikkujuttuja Bee-ponin kanssa, ja tänään lupasin pitää hänelle kouluvalmennuksen. Daniel on ollut aina äidin suosikkiponi, joten tänään oripoika saisi kyytätä tätiratsastajaa. Dansku käyttäytyikin oikein mallikkaasti äitin kanssa. Se oli tapansa mukaan laiskahko, mutta se ei menoa haitannut. Äiti kävi kaikki askellajit läpi hyvin ja Daniel teki työtä käskettyä. Kehittelin heille pieniä, helppoja harjoituksia jokaiselle askellajille. Käynnissä otettiin voltilla taivutuksia, ravissa kolmikaarista kiemurauraa ja laukassa pieniä temponvaihteluita. Daniel piristyi aika kivasti ja äiti sai ratsastettua sitä todella hyvin. Hieno Dansku ja hyvä äiti!

20.02.2014, maastoreissu
Olin kutsunut muutaman ratsastavan ystäväni maastolenkille kanssani. Lähdettiin kuuden ratsukon porukalla parin tunnin maastoreissulle. Johdimme Danielin kanssa joukkoa, poni toimi oikein hienosti ja oli aika tomerana kun sai olla porukan ensimmäisenä. Se kuikuili useasti taakseen, aivan kuin varmistaakseen että kaikki ponit ovat joukossa mukana. Käytiin pitkä lenkki omalla pururadallamme, ja kierrettiin vielä läheinen lampi ja annettiin hevosten kahlailla rannalla. Dansku innostui kuopimaan hurjana vettä, ja ponia sai oikein toppuutella, ettei se innoissaan lähde uiskentelemaan tai käy piehtaroimaan. Kotimatkalla ravailtiin muutamia pätkiä, jolloin Danielia olisi kovasti innostanut lähteä pieneen kisaan takana tulevan kaverin kanssa. Onneksi se malttoi kuitenkin pysyä housuissaan ja kuunnella toppuuttelujani. Yhdellä suoralla otettiin rauhallista laukkaa, vaikka ajattelinkin, että oripoika saattaa lähteä kuin tykinsuusta. Se kuitenkin ihan oma-aloitteisesti laukkasi ihan rauhassa nättiä keinuhevoslaukkaa ja pörisi tyytyväisenä. Ehkä perässä tuleville tammoille piti hieman esiintyä? Joka tapauksessa koko joukolla vietettiin oikein mukava ja onnistunut maastoreissu!

19.03.2014, maastoesteitä
Tänään kävin piristämässä Danieliä maastoesteiden parissa lähimetsässä. Meidän superkouluponi rakastaa kovasti maastoesteiden hyppäämistä, mutta tekniikka ei ole sillä ihan hallussa. Alkuverryttelyksi ravailtiin ja laukkailtiin nurmikentällä. Annoin Danielin mennä löysähköllä ohjalla suurella ympyrällä. Se ravasi piiitkin askelin ja venytti itseään, ja laukassa se otti muutamia spurtteja pienten ilopukkien kera. Siirryttiin sitten maastoesteradalle, ja aloitettiin ihan pikkuriikkisistä tukeista, jotka olivat korkeudeltaan alle puoli metriä. Ensimmäiset hypyt Daniel loikkasi reilulla ilmavaralla ja oli selkeästi todella innoissaan. Pikkutukkien jälkeen siirryttiin pienelle sarjalle, jossa oli 60 cm risueste, 60 cm tukki ja pieni matala lammikko. Esteet Dansku hyppeli hienosti, mutta veteen se tekikin ominpäin stopin ja oli mielellään jäänyt siihen leikkimaan. Se kuopi ja pörisi innoissaan, mutta kiltisti jatkoi matkaa kun patistin sitä eteenpäin. Tulimme tuon tehtävän pariin otteeseen ja lopuksi siirryttiin porrastehtävälle. Portaat on ihan ehdoton ykkönen Danielin mielestä, ja niissä se pärjää hyvin. Minun ei tarvinnut kuin ohjata reitille, Daniel hoiti loput loikkimalla portaita näppärästi. Onnistuneisiin porraspomppuihin olikin hyvä lopettaa. Daniel oli aika väsynyt, mutta edelleen pirteä ja innoissaan huikean kivasta maastoestetreenistä.

01.05.2014, irtohypytystä
Daniel ulkoili tarhassaan kun saavuin talliin. Se antoi kyllä heti ottaa kiinni ja tuskin edes vilkaisi kesän tuomiin meheviin ruohotupsuihin, joita nyt kasvoi vähän siellä täällä. Karsinassa putsasin vain kaviot ja aloin suitsimaan ponia. Emmehän me satulaa tänään tarvinneet, koska vuorossa oli irtohypytys. Ajattelin, että kuumana kesäpäivänä olisi Danielinkin kivempi tehdä jotain, mitä ei joka päivä tehty. Ennen maneesiin menoa kiersimme maastossa pienen alkukäyntilenkin taluttaen. Maneesissa oli taas pienien alkuravien vuoro, sillä en halunnut laittaa kylmää hevosta hyppäämään. Daniel laahusti aika laiskasti, mutta saipahan nivelensä auki. Koska kyseessä oli kouluponi, en laittanut linjaan kuin kaksi estettä, jotka nekin olivat alkuun melko matalia. Ensimmäinen ristikko sujui hyvin, vaikka linjan toisella okserilla Daniel hieman liioitteli. Hyppääminen sujui kuitenkin sellaisessa tahdissa, että rohkesin korottaa esteitä hieman enemmän, jotta Danielillakin olisi jotakin hypättävää. Ori hyppäsi omalla tyylillään, mutta pudottamatta, joka riitti minulle. Annoin innokkaan herran juoksennella vielä vähän vapaana, kunnes lopetimme. Daniel pääsi pesun kautta takaisin tarhaansa.

02.07.2014, varsainfoa
Näin ennen Yleislaatuarvostelun tilaisuutta on hyvä hieman kartoittaa Danielin jälkeläistilannetta. Orin ensimmäinen jälkeläinen, Fifth Demons Run, asuu Istriassa turjakkeen hellässä huomassa, ja on kisannut jo mukavan määrän sijoituksia. Toinen jälkeläinen, meidän oma kullannuppu Fifth Pompeo, joka seuraa tallissamme isänsä jalanjäljissä, on jo saavuttanut tarvittavan sijoitusmäärän ja onkin ihan näillä näppäimillä osallistumassa Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuuteen. Pompeolla on myös yksi jälkeläinen, Fifth Phampilos. Meidän Dansku onkin siis jo isoisä! Kolmas varsa, Fifth Chanterelle, asuu Haldenissa Lumikirsikan hyvässä hoidossa. Tämä kirjava, yleispainotteinen tamma on kerännyt kivasti sijoituksia kouluratsastuksesta ja muutamia myös esteiltä. Chanterellellakin on yksi jälkeläinen, meidän oristamme Mulberry Curacaosta, orivarsa Vincent Halden. Neljäs jälkeläinen, Fifth Golden Charm, asuu Liialla Vuornassa. Kisakentillä sitä ei olla vielä nähty, mutta odotukset ovat ihan kohtalaiset tämän kyvykkään nuorukaisen suhteen. Viides, ja toistaiseksi viimeisin, varsa on Graft Stallionsissa asuva Fifth Bloody Oath. Tämäkin on kisannut hyvin kouluratsastuksen parissa ja saanut kaksi jälkeläistä; Sävelsalon Isla ja Perfection Juliette LM. Kokonaisuudessaan Danielin jälkeläiset ovat pärjänneet oikein mukavasti kouluradalla, ja tulevat varmasti saavuuttamaan vielä mainetta ja kunniaa. Daniel on periyttänyt etenkin orijälkeläisilleen paljon pyöreähköä, ponimaista ulkomuotoaan ja myös voikko väri kulkee vahvasti suvussa.

Valmennukset

01.10.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Alison
Valmennettavikseni oli saapunut todella huomiota herättävä ratsukko: voikko poniori todellakin herätti kiinnostukseni, myöskin hieman laiskalla liikkumisellaan. Heti ensitöiksi pyysin ratsastajaa ratsastamaan oria aktiivisemmin ja käyttämään hyvin kulmat hyödyksi. Ori meinasi kiertää aina kulmat vaitonaisesti, mutta ratsastajan päättäväisyys palkittiin. Danielin ravi oli potentiaalista, mutta siihen piti saada lisää tahtoa, joten ratsukko aloitti sulkutaivutusharjoittelulla. Ratsastaja ei osannut alkuun hallita sisäohjaa ja Daniel irvisti myötämielisesti, mutta pienen kertauksen jälkeen liike sujui puhtaasti loppuun asti ja ori alkoi jo keskittyä enemmän. Harjoittelimme sulkutaivutuksia molempiin kierroksiin ja mahdollisimman vaihtelevasti. Väliin otimme aina hieman vapaata ravia, jonka jälkeen keskityttiin taas taivutuksiin. Loppuun otimme vielä laukannostoja, joissa dumin avut eivät aivan olleet ajoissa, mutta kyllä nekin sitten ajalleen saatiin! Laukannostoissa ori meinasi hellittää tai laukannosto jäi alkuun laukan "ajamiseksi", mutta ratsastajan tsemppauksella homma sujui. Ratsukko jäi vielä loppukäynneille, kun poistuin.

10.10.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Naomi L.
Hieman laiskanpulskeasti liikkuva voikko poniori tuotti heti alkuun päänvaivaa. Saimme käyttää alkuverryttelyyn todella aikaa sekä panostusta saadaksemme orin liikkumaan omin jaloin. Muistuttelin koko ajan ratsastajaa pyytämään orilta enemmän, sillä mikäli ratsastaja päästää Danielin kulkemaan oman päänsä mukaan, vauhti kyllä häviää yhtä nopeasti kuin on tullutkin. Temponvaihteluiden sekä taivuttelujen ansiosta ori alkoi kuitenkin heräilemään ja osoitti omaavansa todella kauniit askeleet. Treenaisimme tänään lähinnä pohkeenväistöjä ravissa sekä laukassa, mutta alkuun ratsukko sai työskennellä laukassa isolla ympyrällä. Daniel kulki hyvin, tukeutuen ratsastajaan mutta liikkuen omin jaloin. Laukkatyöskentelyn jälkeen pureuduimme vielä pohkeenväistöihin, jotka sujuivat käynnissä hyvin. Daniel väisti selvästi tukeutuen ratsastajan apuihin. Ravissa väistöt olivat aluksi hieman haussa mutta pienen työnteon jälkeen saimme Danielin hahmottamaan pyydetyn asian ja väistöt alkoivat näyttää siltä miltä pitääkin. Lopettelimme onnistuneeseen suoritukseen ja jätin ratsukon loppuverryttelemään.

19.10.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Naomi L.
Valmennuksen perusajatus oli keskittyä lähinnä avotaivutuksiin. Alkuverryttely sujui osaltanne hienosti, vaikka Daniel oli taas hieman unessa. Rauhallisen mutta pyytävän työskentelyn ansiosta ori alkoi hakeutumaan avuille sekä nostamaan tempoa. Taivutukset tuottivat orille hieman ongelmia, sillä se lähti oikeiden apujen jälkeen puskemaan lapa edellä. Korjasimme hieman ratsastajan istuntaa ja yritimme uudelleen, paremmalla menestyksellä. Ori tuntui olevan kuitenkin vielä hieman jäykkä, joten siirryimme työskentelemään ympyrälle. Askellajivaihdot ja pysähdykset onnistuivat hyvin kumpaankin suuntaan ja Daniel alkoi vetreytyä selvästi. Se kuunteli myös ratsastajan istuntaa selvästi paremmin kuin alkuvalmennuksesta, joten siirryimme takaisin avotaivutuksiin. Taivutukset onnistuivat hyvin kumpaankin suuntaan ja työskentely oli molempien osalta onnistunutta. Tämän orin kanssa keskittyisin etenkin siihen, että sen saa kuulolle sekä toimimaan mahdollisimman vähillä avuilla, potentiaalia siihen kun on.

25.10.2013, kouluvalmennus, valmentaja: eva VRL-003938
Heti alkutunnista lähtien Daniel oli hieman laiskahko ja reagoi ratsastajan antamiin apuihin hitaasti. Kehoitin ratsastajaa olemaan rentoja ja myötäämään mahdollisimman nopeasti. Daniel sai alkuun kulkea hieman pidemmässä muodossa, tavoitteena oli pidempi ja reippaampi askellus sekä lisää ponnekkuutta takaosaan. Ympyröillä ja volteilla ori taipui hyvin kummassakin suunnassa ja kulki tasaisessa tahdissa. Käynnissä ori jäi vielä hieman hitaaksi, mutta ravissa tempo oli jo parempi. Työskentelimme ravissa temponlisäysten parissa. Ne sujuivat kohtalaisen hyvin, loivalla ristiaskeleella oikeinkin hyvin. Lisää tempoa ja ponnekkuutta askellukseen ja selkeämpi väistö olisi vielä tulevaisuudessa tavoiteltavissa. Daniel oli pehmeä suustaan ja ratsastaja pystyi käyttämään kevyitä ja hyvinkin pieniä apuja ilman että Daniel ignooraisi ne. Pohkeenväistöjen lisäksi teimme hieman siirtymisiä käynnin ja ravin välille. Tavoitteena oli saada tasapainoiset ja reippaat siirtymiset. Ravista käyntiin siirtymiset sujuivat oikeinkin hyvin ja tasaisesti, käynnistä raviin siirtymiset alkuun hieman hitaasti, mutta ratsukko paransi suoritustaan koko ajan. Laukkatehtävänä oli pieniä pätkiä kokoamista sekä vastapainoksi diagonaalilla laukkalisäyksiä. Kokoamiset sujuivat hyvin. Daniel kulki ryhdikkäänä ja lyhensi askeltaan kuitenkin pitäen laukan pyörivänä. Lisäyksiin olisin kaivannut vielä hieman vauhdikkuutta ja venymistä askeleeseen, mutta ratsukko suoriutui tehtävästä kuitenkin kunnialla loppuun asti. Loppuverryttelyssä Daniel ravaili rennosti pidemmällä ohjastuntumalla venyttäen itseään mukavasti.

01.11.2013, kouluvalmennus, valmentaja: feiarth
Olimme sopineet, että valmentaisin sinua ja Danielia kahdesti, jotta saisitte kaiken hyödyn irti. Tämän ensimmäisen kerran tarkoituksena oli käydä läpi ihan perusjuttuja alkuun ja siirtyä sitten ongelmakohtiin, mikäli niitä ilmenee. Ja ensimmäisen kerran pohjalta koostettaisiin sitten toinen valmennus, kun osaisin sanoa, mitä eniten tarvitsette. Aloititte alkuverryttelyn itsenäisesti ja minä seurasin sivusta työskentelyänne ihaillen komeaa ponioria. Daniel vaikutti melko laiskalta, joten mietin hyviä harjoituksia orin herättelemiseksi. Olit kertonut, että raipankäyttö ei orin menneisyyden vuoksi tule kysymykseenkään. Olitte hyvin verrytelleet ympyröillä, mutta Danielin herättämiseksi kehotin sinua tekemään paljon siirtymisiä suoralla uralla aina pysähdykset, peruutukset ja laukat mukaanlukien. Meni vielä tovi, että Daniel näytti todellisen luontonsa, mutta kärsivällisesti maltoit vaatia sitä eteenpäin, kunnes meno alkoi sujua. Tämän jälkeen pääsimme aloittamaan varsinaisen valmennuksen. Päätin, että ottaisimme laukkaa vähän enemmän jo alkuun, jos se saisi heräteltyä oria entisestään. Pyysin teidät pääty-ympyrälle, jossa saitte ensin hakea hyvää rytmiä. Sama toiseen suuntaan, minkä jälkeen kahdeksikkoa ja laukanvaihtoja käynnin kautta. Pari ensimmäistä vaihtoa meni vähän jähmeästi, mutta sitten ori virkistyi ja vaihdoista tuli napakoita. Saitte kävellä hetken pitkin ohjin. Tämän jälkeen laitoin teidät työskentelemään ravissa kaarevilla urilla ja eri kokoisilla ympyröillä. Daniel asettui nyt alusta alkaen hyvin ja ravasi hyvässä tahdissa myös kaarevat urat. Saitte seuraavaksi tehtäväksi pohkeenväistöt pituushalkaisijalta uraa kohti. Aloititte käynnissä ja parin toiston jälkeen siirriytte raviin. Tehtävä ei tuottanut ongelmia, vaan Daniel teki töitä korvat hörössä ja peräänantoon selvästi hakeutuen. Toistimme harjoituksen molempiin suuntiin, minkä jälkeen päästin teidät jäähdyttelemään itsenäisesti.

04.11.2013, kouluvalmennus, valmentaja: feiarth
Toisella valmennuskerralla osasin neuvoa teidät alusta alkaen työskentelemään siirtymisillä, jotta Danielin moottori saataisiin käyntiin. Teitte siirtymisiä käynnistä raviin ja pysähdyksestä raviin sekä myös hieman laukannostoja pitkillä sivuilla, eikä mennyt kovinkaan pitkään, kun ori virkistyi. Suurin ongelmanne oli juuri Danielin herääminen, joten nyt kun olimme löytäneet siihen ratkaisun kysyinkin sinulta mitä haluaisitte tehdä. Toivoit vastalaukkaharjoituksia, joten kävin hakemassa kentän laidalta tötterön kentän keskelle ja laitoin teidät tekemään loivaa kiemurauraa. Saitte ensin tehdä tehtävän ravissa, jotta tie hahmottuisi kunnolla. Muistit hyvin asettaa Danielia, ja se taipui oikein nätisti molempiin suuntiin. Sitten oli laukan vuoro: laukka nostettiin lyhyeltä sivulta ja laukka oli tarkoitus pitää oikeana tehtävän läpi. Ensimmäisellä kerralla et meinannut saada oria kääntymään oikeaan suuntaan, vaan tehtävän tie muistutti enemmän lävistäjää kuin loivaa kiemuraa. Tulitte uudestaan ja tällä kertaat olit hereillä ja ohjasit hyvin oikeaan paikkaan. Hetken näytti siltä, että Daniel vaihtaisi laukan, mutta annoit sopivasti pohkeita ja pistit isompaa vaihdetta silmään, joten myötälaukka säilyi. Toistitte tehtävän molemmissa suunnissa, ja ilmeisesti vasen kierros vaikuttaisi olevan teille molemmille vaikeampi, joten työskentelimme siihen suuntaan hieman enemmän. Välikäyntien jälkeen harjoittelimme hieman takaosankäännöksiä, jotka sujuivat mallikkaasti sekä avo- ja sulkutaivutuksia uralla ja sen jälkeen pituushalkaisijalla. Uralla avot ja sulut menivät kuin vettä vaan, mutta pituushalkaisijalla sait tehdä enemmän töitä, että tie pysyi suorana. Se kuitenkin onnistui ja saitte tehtävän kunnialla suoritettua. Loppuverryttelyjen aikaan annoin teille palautetta. Daniel on hieno poniori, kunhan saat sen alussa hereille. Nyt käyttämämme siirtymiset ja jo alkutunnista laukkatyöskentely tuntui ainakin ihan hyvin herättelevän oria. Sinä itse istut nätisti ja annat hyvät, melko huomaamattomat avut. Olette yhdessä todella hyvännäköinen pari! Tsemppiä kisakentille ja tulevaisuuteen!

09.11.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Onna
Dumi ja ori Daniel olivat jo alkuveryyttelemässä kun tulin tallille. Katselin hetkisen heidän menoaan, kunnes kerroin mitä olin täksi valmennukseksi suunnitellut. Ratsukko sai aloitella kaarevilla urilla ja taivutuksilla, jotta Daniel saataisi hereille. Dumi sai Danielin hyvin avuille ja ratsukko näytti loistavalta yhdessä. Aloittelimme avotaivutuksilla, jotka onnistuivat ilman alkukankeuksia. Avotaivutuksien jälkeen siirryimme siirtymiin käynti-ravi, hieman oli haparointia eikä Daniel vastannut apuihin kamalan herkästi. Neuvoin Dumia olemaan tarkempi ja napakampi pyytäessään Danielia työskentelemään kunnolla. Siirtymät alkoivat olemaan sulavampia ja Dumi kokosi Danielia asteittain, jonka tuloksena oli todella näyttävät siirtymät. Siirryimme laukkatyöskentelyyn, otimme laukanvaihtoja parin raviaskeleen kautta. Ne onnistuivat kivasti, joten pyysin Dumia näyttämään miten laukanvaihto sujuu ilman raviaskeleita. Laukanvaihto oli hieman ponneton, mutta muuten teknisesti oikein. Neuvoin Dumia valmistelemaan tarkemmin ja antamaan jämäkät avut, jolloin saatiin laukanvaihdosta ponnekkaampi. Olin ratsukkoon todella tyytyväinen ja jäin katselemaan loppuverryyttelyjä.

09.11.2013, kouluvalmennus, valmentaja: Onna
Täpinöissäni katselin tämän päivän valmennettavaa paria, Dumia ja voikkoa rp-oria Danielia. Upean näköinen pari! Dumi kertoi tehneensä pitkät alkukäynnit sekä alkuverryyttelyt, joten pääsimme heti asiaan. Otimme ravissa paljon siirtymiä sekä temponvaihteluita, Daniel oli todella hyvin avuilla sekä kulki kauniissa pyöreässä muodossa ja polki alleen. Dumia neuvoin keskittymään omaan istuntaansa, kädet nousivat välillä hieman liian ylös. Työskentely oli pieniä virheitä lukuunottamatta täydellistä. Laukkatyöskentelyyn siirryttiin lyhyiden välikäyntien kautta, jolloin Daniel sai venyttää kaulaansa ja kävellä reippaasti eteenpäin. Pyysin ratsukkoa tulemaan isolle pääty-ympyrälle, jolla oli tarkoitus harjoitella kokoamisasteita pienentäen sekä suurentaen ympyrää. Aloitimme suurella ympyrällä, josta Dumi sai asteittain pienentää ympyrää ja ottaa Danielia kootumpaan laukkaan. Kun ympyrä oli jo miltei voltin kokoinen, Dumi sai tehdä paljon töitä pitääkseen Danielin laukan tahdissa ettei laukka rikkoonnu. Loppuakohden tehtävä sujui hyvin, mutta Danielista näkyi jo väsymys ja laukka muuttui hieman ponnettomaksi. Pyysin Dumia tiristämään oristaan vielä vähäsen, jotta voidaan lopettaa hyvään suoritukseen. Ratsukko pinnisti hienosti viimeiset energian rippeet ja saimme hyvän lopetuksen valmennukselle. Mahtava valmennus ja vielä mahtavampi valmennettava!

Webdesign © Milja     Kuvien © VRL-00218     Tekstien © Tallin omaisuutta
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE