ETUSIVU ESITTELY HEVOSET KASVATUS

Fifth Crispy     ERJ-I, YLA2, RPL-I     VH13-029-0321


 

25.02.2014: ERJ-I
7 + 50 + 30 + 15 + 10 = 112 p.

20.7.2014: YLA2
36 (18+18) - 20 (15+5) - 17 - 16 - 5 = 94 p.
Parhaat tekstipisteet! (36/40)


19.12.2014: RPL-I
6,75 (3,25+3,5) + 11 + 15 + 15 + 3 + 7 + 5 = 62,75 p.
Tilaisuuden paras ori ja parhaat luonnepisteet!


Fifth Crispy, "Crispy"
syntynyt 01.09.2013 Saksassa
14-vuotias, ikääntyy satunnaisesti
saksalainen ratsuponi (50%), ori
punarautias, 144 cm
estepainotus, re: 120 cm
54 ERJ-sijoitusta
kasv. Fifth Bridge Ponies (Saksa)
om. dumi (VRL-00218)

   

Historia

Crispy syntyi 01.09.2013 ja se sai kunnian olla Fifth Bridge Poniesin aivan ensimmäinen kasvatti. Maitovarsana se oli terhakka ja vallaton kaveri, joka jaksoi riehua yötäpäivää. Inneka-tamma oli jo aivan helisemässä pienokaisensa kanssa, kun ei pikkupoika malttanut pysyä lainkaan emänsä otteessa. Niin monia kertoja tallityöntekijä soitti minulle, että pikku-Crispy on taas luikerrellut laitumen lankojen ali karkuteille ja emä huutelee hädissään aidalla pienokaisensa perään. Ei Crispy tokikaan ollut pahansisuisen lapsi, sille vain oli siunaantunut suuret määrät energiaa, kekseliäisyyttä ja valtaisasti uteliaisuutta.

Eikä se into loppunutkaan siihen varsailuun, vaan vähän vanhempanakin se edelleen jaksoi tulla ja mennä. Kun emä sai vihdoin rentoutua vieroituksen jälkeen, alkoi Crispy kiusata meitä ihmisiä. Ratsukoulutus olikin hieman haastavaa, kun oripoikaa ei paljon mitkään satulaan totuttelut kiinnostaneet. Se ei jaksanut keskittyä rauhalliseen paikallaan seisomiseen, ja ratsastaja tulikin useaan otteeseen selästä maistelemaan hiekkaa, kun Crispyn hermo petti ja se karautti pukkilaukkaa ympäri maneesin. Saatiinhan se oripoikakin lopulta koulutettua, vaikka se aikansa otti. Ratsuttajilta vaadittiin vielä enemmän kekseliäisyyttä ja roppa kaupalla kärsivällisyyttä!

Sittemmin Crispy pääsi kokeilemaan onneaan kisakentille, ja siitä kuoriutui varsinainen kisatykki. Se toi rusetin kotiin kisa toisensa jälkeen, ja ennen kuin huomasimmekaan, alkoi kisaura olla purkissa. Nykyään Crispy viettää ansaittuja siitosorin eläkepäiviä.

Luonne

Crispy on perinyt luonteenpiirteitä sekä isältään että emältään. Emältä se on saanut herkkisluonteen, ja isältä energisyyden, mutta mistä lie on tullut kärsimättömyys? Onneksi senkin kanssa pärjää, kun sen tiedostaa. Hoitotoimenpiteissä Crispy on kovin seurallinen ja utelias, mutta pitkiksi puunaamishetkiksi se tarvitsee jotain aktiviteetteja. Crispy onkin helppo hoitaa ulkona, kun se saa samalla tähyillä vaikka varpusia, ne kun tuntuvat välillä olevan niin äärettömän mielenkiintoisia. Kavioiden putsaus ja satulointi onnistuvat ongelmitta. Crispy on myös kengittäjän kaveri, ja saa aina kovasti kehuja, koska on niin helppo kengättävä. Eläinlääkärillekään se ei näytä rumaa naamaa, vaikka raspaukset ja rokotukset eivät olekaan sen mielijuttuja.

Myös ratsastaessa Crispy on aikamoinen adhd-tapaus. Siltä ei lopu koskaan energia, ja sen mielestä paras vaihde on mennä täysillä. Kouluratsastus on Crispyn mielestä aika tylsää, joten sinne väliin on pitänyt kehitellä kaikenlaisia pukkisarjoja ja luvattomia kiihdytyksiä ja stoppeja. Esteillä Crispy on elementissään. Vihdoin sillä on tarpeeksi hommaa, johon se voi purkaa kaiken energiansa ja keskittymiskykynsä. Crispy hyppää hyvin ja lisäksi se on todella vikkelä liikkeissään, joskus vähän liiankin vikkelä, ja tiukoissa kurveissa on ratsastaja saanutkin maistella hiekkaa, kun Crispy on kääntynyt vähän liian äkisti. Vikkelyyden lisäksi ori on aika herkkä, ja liika apujen käyttö johtaa yleensä kiukkusiin pukkeihin. Se on myös aika tarkka lähestymisten kanssa, ja niin sanotusti yksin se ei hyppää, eli ratsastajan ei auta nukkua. Maastossa Crispy on aika eläväinen, mutta suurinta iloa sille tuottaa kunnon laukkavedot pellolla.

Kisapaikalle meno saa Crispyn aina vähän ylikierroksille. Se stressaa trailerissa kuljetusta jonkin verran, vaikka käveleekin nätisti koppiin. Matkanteko saa sen jostain syystä ahdistumaan, ja kun lopulta päästään kisapaikalle, ori on otettava heti ulos autosta, ja se tuleekin sieltä vauhdilla. Sen sijaan kuorma-autossa se matkustaa huomattavasti rauhallisemmin, ja onneksi kisoihin lähdetäänkin yleensä sellaisella porukalla, että kuorma-autolla joka tapauksessa pitäisi startata. Kisapaikalla Crispy on aika riehakas, eikä sitä sovi laskea kenen tahansa käsiin talutettavaksi. Verryttelyssä se kuitenkin palautuu aikalailla normaalille tasolle ja ehtii keskittyä itse asiaan.

Sukutaulu

          i.  Silver Sliver
          rp 37.5%, 147 cm, rtkrj
          ERJ-I, YLA1, RPL-II
 ii.  Silver September   rp  iii.  Lucky May   lew
 iie.  Abd-Al-Malik   ox
 ie.  Silver Lumette   rp  iei.  Feidhlim   xx
 iee.  Silver Rosheen   rp
          e.  Inneka
          rp 62.5%, 139 cm, prn
          ERJ-I, RPL-I, YLA1
 ei.  Charmander   wB  eii.  Chandlerism
 eie.  Ginger Powder
 ee.  Isabella   rp  eei.  Izz-Al-Din   ox
 eee.  Shut Up   rp
Katso koko sukutaulu puhtaisiin rotuihin asti täältä.

Sukuselvitys

Isä Silver Sliver on Silver Sporthorsesin upea rautiaankirjava ratsuponikasvatti. Se on luonteeltaan erittäin reipas ja teräväpäinen, ja kapasiteettia sillä riittää helposti 120 cm tasolle asti. Silver Sliver on jo poistunut kisakentiltä ja siirtynyt siitosorin hommiin. Sillä on jälkeläisiä jo neljä kappaletta, ja se on osoittautunut varsin hyväksi periyttäjäksi. Lisäksi Silver Sliver on palkittu ERJ-II-palkinnolla.

Isänisä Silver September on Silver Sporthorsesin ensimmäinen menestynyt orikasvatti. Tämä upea, mustankirjava poni on kisannut esteillä 120 cm tasolle asti ja voittanut muun muassa maansa ponien estemestaruuden kolmesti, ja lisäksi palkittu ykköspalkinnoilla näyttelyissä. Nykyään September viettää ansaittuja eläkepäiviä Silver Sporthorsesissa.
Isänisä Lucky May oli mustanruunikonkirjava lewitzerori. Tämä komea ja massava ori oli hieno näky estekentillä. Sen kapasiteetti ylsi jopa 130 cm tasolle asti, ja lisäksi se oli luonteeltaankin oikein ystävällinen ja herttainen. Tästä syystä Lucky May oli aikansa suosituin jalostukseen käytetty lewitzerori. Lucky May nukkui ikiuneen 28-vuoden iässä.
Isänemä Abd-Al-Malik oli punarautias arabialainen täysiveritamma, jolla kisattiin tasaisella menestyksellä esteillä 80 cm tasolla ja kouluratsastuksessa helppoa B:tä. Malik oli erityisen hyväluonteinen ja rauhallinen, ja pari vuotta se asuikin ratsastuskoulussa tuntiponina. 15-vuotiaana se siirtyi täysin siitostamman hommiin, mutta jouduttiin lopettamaan ensimmäisen varsan jälkeen äkillisen sydänvian vuoksi.

Isänemä Silver Lumette on Silver Sporthorsesin kasvattama upea, tummanpunarautias ratsuponitamma, jolla kisattiin nuorena esteillä 100 cm tasolla ja myös jonkin verran kouluratsastuksessa helppoa C:tä ja B:tä. Fidelma on nykyään siitostamman hommissa, ja se on tehnytkin jo kolme hienoa varsaa.
Emänisä Feidhlim on tummanrautias englantilainen täysiveriori. Varsana sen tulevaisuudessa siinti laukkaratsun ura, mutta pienen jalkavian vuoksi se ei kestänytkään niin rankkaa treeniä. Niinpä Feidhlim kisasi pieniä este- ja kouluratsastusluokkia, ja hyvän luonteensa takia se toimi myös junioreiden ratsuna. Muutaman jälkeläisenkin se sai, kunnes se 10-vuotiaana ruunattiin. Feidhlim lopetettiin 21-vuotiaana.
Emänemä Silver Rosheen on tummanruunikko ratsuponitamma. Nuoruutensa se eli suuressa ponilaumassa, ja se ratsukoulutettiin vasta seitsemänvuotiaana. Rosheen osoittautui oikein helpoksi ja selväpäiseksi tammaksi, joten se myytiin ratsastuskouluun jossa se asui koko ikänsä. Sillä teetettiin pari varsaa eläkepäivillään, ja se nukkui ikiuneen 24-vuotiaana.

Emä Inneka on kaunis punaruunikko ratsuponitamma, tallimme menestyksekkäin poni. Tämä hyväluonteinen, mutta aika herkkähipiäinen tamma hyppää hyvällä tyylillä ja sillä on kisattu hyvällä menestyksellä esteratsastuksessa 100 cm luokissa 80 sijoituksen verran. Lisäksi se on palkittu ERJ-I-, YLA1- ja RPL-I-palkinnoilla. Innekalla on tällä hetkellä kuusi jälkeläistä. Tamma periyttää vahvasti sievää ulkonäköään ja näppärää hyppyään.

Emänisä Charmander on tummanpunaruunikonkimo newforestinponiori. Se on kisannut kohtalaisella menestyksellä esteitä 120 cm tasolle asti, ja kenttää kahden tähden luokissa. Charmander on komea ja kestävä poni, jolla on suuri taistelutahto ja paljon rohkeutta. Nykyään Charmander viettää eläkepäiviään jalostuorin hommissa.
Isänisä Chandlerism oli mustanruunikonkimo welsh B-ori, jolla kisattiin aktiivisesti esteillä 100 cm tasolla ja lisäksi kenttäratsastuksessa. Chandlerism oli luonteeltaan todella haastava, joten kisamenestys oli hyvin vaihtelevaa korkeasta kapasiteetista huolimatta. Lopulta ori jouduttiin lopettamaan 16-vuotiaana kisatapaturman vuoksi. Ennen lopetusta Chandlerism oli jalostuskäytössä muutaman vuoden satunnaisesti.
Isänemä Ginger Powder oli rautias welsh B-tamma, joka asui koko elämänsä ratsastuskoulussa tehden tuntiponin hommia. Tämä kuvankaunis tamma oli varsinainen enkeli luonteeltaan, ja se nappasikin oppilaiden kanssa useita voittoja ratsastuskoulujen mestaruuskisoista. Vanhuuden päivillään sillä tehtiin vielä kolme varsaa, kunnes se lopetettiin 22-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi. Kaikki Ginger Powderin varsat ovat olleet hyviä kisahevosia.

Emänemä Isabella on tummanpunaruunikko ratsuponitamma. Sillä on kisattu esteitä 100 cm tasolle asti vaihtelevalla menestyksellä. Isabella on luonteeltaan aikamoinen sähikäinen ja superherkkis, joten se vaatii myös ratsastajaltaan aika paljon taitoa. Isabellaa näkee edelleen jonkin verran kisakentillä, eikä ikä vielä paina.
Emänisä Izz-Al-Din oli ruunikonkimo arabialainen täysiveriori. Se palkittiin useasti näyttelyissä erityispalkinnoilla täydellisen rakenteensa ansiosta. Ori kiersikin näyttelyissä ympäri Eurooppaa ja tuli suosituksi jalostusoriksi ympäri maailmaa. Se oli aikansa suosituin jalostukseen käytetty arabiori, ja periyttikin varsoilleen todella eleganttia ja jaloa ulkonäköä. Izz-Al-Din nukkui ikiuneen 25-vuotiaana.
Emänemä Shut Up oli kaunis tummanpunarautias ratsuponitamma, joka oli tunnettu hyvästä hyppytyylistään ja vikkelyydestään. Nuorena sillä kisattin 120 cm tasolla asti esteillä. 10-vuotiaana se kuitenkin siirtyi siitostamman hommiin jalkavaivojen vuoksi, ja tämä ammatti osoittautuikin tälle periyttäjätammalle oikein hyväksi. Shut Up lopetettiin pahan ähkyn vuoksi 19-vuotiaana.

Jälkeläiset

26.10.2013, rp-o. Fifth Crosby (75%), e. Pickwick
01.12.2013, rp-t. Mini v.d. Low (50%), e. Mango von Breven
10.02.2014, rp-o. Vuornan Crispy Coco (59.375%), e. Coco Catnap SLC
09.07.2014, rp-o. Crispian Fifth (56.25%), e. Fifth Bambi

Kilpailut

17.09.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 1/46
24.09.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 3/30
27.09.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 3/30
27.09.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 3/30
28.09.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 6/40
28.09.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/40
05.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 6/40
06.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 3/40
07.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/40
08.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 3/40
09.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 1/30
12.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 1/40
14.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 6/50
14.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/50
15.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 5/30
15.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/50
16.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 1/50
16.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 7/50
17.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 1/30
17.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 2/40
17.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 1/40
18.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/50
18.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 5/50
19.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 5/40
21.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 3/40
21.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 5/40
21.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 4/50
21.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 3/30
21.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 5/50
22.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 5/30
22.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 4/30
22.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 6/60
22.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 2/30
23.10.2013, ERJ kutsu - 100 cm - 3/50
24.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 1/30
25.10.2013, ERJ kutsu - 110 cm - 2/30
25.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 5/40
26.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 4/40
27.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 2/30
28.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 6/40
29.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 2/40
29.10.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 1/40
01.11.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 6/50
03.11.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 4/40
05.11.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 6/40
06.11.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 4/40
07.11.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 3/40
07.11.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 2/40
08.11.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 4/40
10.11.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 2/40
24.11.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 1/30
25.11.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 5/30
25.11.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 1/30
27.11.2013, ERJ kutsu - 120 cm - 1/30

Päiväkirja

01.09.2013, syntymä
Tänään se tapahtui! Inneka varsoi äärettömän suloisen pienen palleron maailmaan. Tamma oli aamusta asti aika levoton, ja olinkin valmistautunut tähän tapahtumaan. Niinpä tarkalleen ottaen klo 22.30, Inneka varsoi ongelmitta kauniin ja terveen, punarautiaan orivarsan varustettuna isolla läsillä ja valtaisalla energialla. Jo parin tunnin kuluttua pikku-Crispy otti ensimmäiset pukkilaukat pihattotarhassa, mutta palasi nopeasti äidin hellään huomaan. Suoritin terveystutkimuksen emälle ja varsalle, ja molemmat voivat oikein hyvin ja olivat terveitä ja reippaita.

04.09.2013, ratsutus
Tallityöntekijöiden kauhu Crispy pääsi tänään ratsukoulutukseen. Satulan se on saanut selkäänsä jo useamman kerran ja ratsastajakin siellä on pikaisesti piipahtanut pariin otteeseen. Mutta tänään sinne selkään kiipesi ratsuttaja, ystäväni Eliza, joka opettaa satulaan poikkeuksetta kaikki hankalamman luonteiset nuoret hevosemme. Eliza ei kauaa miettinyt, vaan alkoi heti kavuta orin selkään pikku hiljaa. Crispy aloitti nopeasti hervottoman pukkishow:n, mutta Eliza vain piteli kiinni, ja lopulta oripoika rauhoittui hetkeksi. Eliza otti Crispyn kanssa ihan rauhassa, tunnusteli sitä ja antoi sen tottua häneen. Crispy osoitti muutamia hyväksyviä katseita, mutta useaan otteeseen kokeili, että lentäisikö tuo kyytiin noussut tyyppi alas. Eliza ei kuitenkaan luovuttanut, mutta ei kiusannut oria kovin pitkään, vaan tuli alas, kun poni pysyi pari minuuttia ihan rauhassa. Eliza antoi paljon vinkkejä tulevia harjoituksia varten ja sovittiin uudesta ratsutuskäynnistä viikon päähän. Kaikenkaikkiaan olin oikein posiitivisesti yllättynyt Crispyn käytöksestä. Onneksi meillä on Eliza, joka laittaa nämä itsepäisetkin ponipallerot kuriin.

17.09.2013, ensimmäiset kisat
Lähdimme aamulla puoli seitsemältä sankoin joukoin kisapaikalle Minnantilalle. Luvassa olisi Crispyn ensimmäiset, ja jo pelkästään kuljetuksessa orhipoika kävi niin kuumana, että pieni hiki nousi omalle otsalle. Kisapaikalla Crispy suorastaan lensi ulos autosta, päästi kovan hirnahduksen ja hyppelehti narun päässä holtittomasti. Sain sen kuitenkin nopeasti aloilleen, ja kello oli onneksi jo sen verran, että saatiin aika nopeasti jo mennä verryttelyyn, eikä tarvinnut riehakkaan Crispyn kanssa jäädä aloilleen seisomaan. Verryttelyssä Crispy oli aika normaali, kovin energinen ja innokas, mutta pysyi kasassa. Kisaradalle mennessä ajattelin, että kunhan nyt maaliin päästään. Mutta Crispy-poika ylitti kaikkien odotukset, kulki kohtuullisen rauhassa, hyppäsi hyvin ja kuunteli ja totteli kaikkia apuja. Lopputuloksena oli puhdas rata hyvällä ajalla, ja kermana kakun päällä huikea ykkössija! Ihan mahtava suoritus! Palkintojenjaossa Crispy jaksoi jälleen poukkoilla edes takaisin ja pari kertaa etujalat meinasi nousta taivaita kohti. Siinä vaiheessa ei enää viitsinyt kuin nauraa sen toilailuille, ja kotiinpäin lähdettiin hymyssä suin.

22.11.2013, kirjoittanut narri
Täytyy myöntää, että olin innoissani ajaessani uskollisella romuraudallani -- autollani Fifth Bridge Poniesin pihalle. Olin sopinut, että tulisin testaamaan Fifth Crispyä ennen kuin seuraavana päivänä valmentaisin sitä saadakseni poniin vähän paremman otteen. dumin ponit ovat kyllä hienoimpia näkemiäni ratsuponeja, joten ei ihme, että olin kuin viisivuotias joulun alla itsensä kokoinen paketti sylissä. Keskustelin dumin kanssa orista sitä harjatessani ja varustaessani ponia, joka halusi samaan aikaan seurustella kanssani. Ihastuttava poni kerrassaan.
    Tein Crispyn kanssa pienen estetreenin noin 40cm esteillä. Lämmitellessäni ori tuntui hyvältä, omaan käteen sopivalta ponilta: se oli vauhdikas ja liukasliikkeinen, mutta mikäpä siinä kun oma talli on samanlaisia täynnä. Crispy oli intoa täynnä, mutta uusien hevosten kanssa harrastamani jumppasarja oli omiaan rauhoittamaan oria. Olin oikeastaan koko selässä viettämäni tunnin haltioissani, ori oli sopivan herkkä, säpäkkä ja kääntyi lantin päällä. Jouduin tekemään melko paljon töitä rauhoittaakseni Crispyn menoa, mutta loppuviimeksi sekin onnistui. Selästä laskeutuessani kaakatin jo kuin kanaemo dumille hehkuttaen hänen poniaan.

28.11.2013, kisaura takana päin
Crispy on nyt virallisesti siirtynyt pois kisakentiltä, ja alkaa nauttia eläkepäivistä! Ei orhipoika tietenkään jää tarhaan seisomaan, vaan liikkuu edelleen päivittäin ratsastajan alla, ja jalostusorin elämästä tulee sillearkipäivää. Yksi varsa siltä jo löytyykin ennestään, ja lisää on varmasti nyt tulossa. Tottakai Crispyä nähdään vielä ERJ-Cupeissa ja ainakin ERJ:n ja RPL:n laatuarvostelutilaisuuksissa. Kisakentiltä poistumisen kunniaksi Crispy saa nyt viikon loman, jonka ajaksi se pääsee laitumelle rentoutumaan muiden oriherrojen kanssa.

27.01.2014, varsinainen raviponi
Crispy pääsi tänään pitkästä aikaa kärryjen eteen. Se opetettiin nuorena ponina kärryille, ja niitä hommia onkin tehty muutamia kertoja vuodessa vaihtelun vuoksi. Nyt kärryily on jäänyt hieman vähemmälle, mutta tänään päätimme taas kokeilla sitä lajia. Valjastaessani Crispyä se oli selkeästi jo innoissaan ja muisti mitä nyt olisi edessä. Kärryjen edessä Crispy on aina ollut erittäin positiivisin mielin. Lähdettiin tänään pienelle maastolenkille lähimetsään. Crispy pörisi onnessaan, eikä liiemmin piitannut vaikka oltiinkin yksin matkassa. Se ei malttanut odottaa, että pääsisi juoksemaan, joten annoin orhin mennä. Se ravasi pirteänä, pitkää ja korkeaa ravia. Se suorastaan liisi eteenpäin pää pystyssä ja korvat niin hörössä kuin olla voikaan. Kannustin sitä hieman nostaakseni laukan, mutta Crispy vain kiihdytti raviaan. Pitkällä suoralla kannustin lisää, ja silloin se suorastaan syöksähti eteenpäin. Niin lujaa en edes ajatellut sen pystyvän ravata. Se venytti ja venytti askeltaan ja lisäsi koko ajan vauhtia. Suoran lopussa oli pakko jo alkaa hidastaa vauhtia, ettei juostaisi mutkia suoriksi. Crispy siirtyi nätisti käyntiin, puuskutti ja pärski tyytyväisenä ja niin kovin ylpeänä itseensä. Siitä käveltiinkin sitten ihan rauhassa kotiin, että ori saisi palautua. Lenkin jälkeen se oli hikinen, mutta niin iloinen ja innokas edelleen, että tällainen reissu otettaisiin kyllä pian uudelleenkin!

25.02.2014, ERJ:n laatuarvostelu
Crispyn kanssa matkattiin tänään Esteratsastusjaoksen helmikuun laatuarvostelutilaisuuteen. Matka sujui yllättävän rauhallisesti, vaikka oltiin liikenteessä vain trailerin kanssa. Crispy meni kiltisti koppiin ja oli siellä aika rauhallisesti koko ajomatkan ajan. Paikan päällä se tosin teki heti selväksi, ettei aio seisoskella siellä enää ylimääräistä. Päästyään ulos kopista orhi oli aluksi varsin levoton, huuteli kovasti ja koetti hypellä kahdelle jalalle. Pikku hiljaa se kuitenkin malttoi rauhoittua, kun tammoiltakaan ei kuulunut vastakaikua. Eläinlääkärin tarkastuksessa se koetteli hieman lääkärin hermoja, joka onneksi oli erittäin huumorintajuinen, eikä rokottanut meitä orin pienten leikkien takia. Esiintymisvuoroillaan Crispy oli oikein edukseen, näytti selkeästi parhaat puolensa, eikä viitsinyt enää pelleillä lainkaan. Loppupäivästä se oli jo saanut kaiken typeryysenergian purettua ja pisteet vain nousivat. Tuloksia saatiin jännätä jonkin aikaa, mutta vihdoin kuultiin tuomiomme. Ja lopputulos oli parempi kuin osasimme odottaakaan! Crispy nimittäin palkittiin huikealla I-palkinnolla! Poitsu sai hurjasti kehuja kaikilta ja palkintojenjaossa se esiintyikin upeassa ryhdissä ja topakkana, aivan kuin olisi tiennyt mitä sai. Hyvä Crispy!

25.02.2014, varsainfoa
Crispyllä on kolme jälkeläistä, ori Fifth Crosby eli Osmo, tamma Mini v.d. Low eli Minni ja aivan uunituore orivarsa Crispian Fifth eli Kauno. Osmo on Crispyn ensimmäinen jälkeläinen ja perinytkin isältään varsin mukavia ja "mukavia" luonteenpiirteitä, kuten ystävällisyyttä, mutta myös sitä vahvasti suvussa kulkevaa adhd-taipuvuutta ja ylienergisyyttä. Osmo on perinyt isältään myös erinomaisen hyppykyvyn ja hyvän työmoraalin. Se on saavuttanut yli 60 ERJ-sijoitusta ja siirtynyt siitoskäyttöön.
    Minni sen sijaan on uskomattoman kaunis ja suloinen, kirjava tamma, jonka luonne on puhdasta kultaa. Tämä tamma on Lowland Studin kasvatti, ja kasvattajan kaupatessa varsaa minulle, en voinut kieltäytyä. Olihan sen isä meidän oma, upea Crispy ja emä indyn hieno Mango-tamma. Myös Minnille on siunaantunut isänsä näpsäkkä hyppytyyli, jolla pääsee kepeästi esteistä yli. Minni onkin perinyt vain niitä hyviä puolia Crispyltä. Tämä tamma on myöskin saavuttanut jo hienot 60 ERJ-sijoitusta ja siirtymässä siitoskäyttöön. Sopivaa oria ei vielä olla hänelle löydetty, mutta eiköhän sekin tule pian vastaan.
    Viimeisimpänä, mutta ei tokikaan viimeisenä, jälkeläisenä Crispylle syntyi komea rautiaankimo orivarsa Crispian Fifth, tammasta Fifth Bambi. Crispian on vielä aivan pikkuinen maitovarsa, joka vaikuttaa kuitenkin varsin rohkealta ja päättäväiseltä oripojalta. Jännityksellä jäämme odottamaan, mitä tästä Crispyn uusimmasta lapsukaisesta kuoriutuukaan.

Valmennukset

13.10.2013, estevalmennus, omistajan kirjoittama
Päästiin tänään Crispyn kanssa luottovalmentajani Kathrina Scrabblen oppiin. Kathrina on aikoinaan valmentanut paljon minua ja Crispyn emää, ja hän olikin kovin kiinnostunut Crispystä. Alkuverryttelyksi teimme paljon siirtymisiä kaikkien askellajien välillä, ja otimme muutamia pieniä hyppyjä linjalla. Crispy paineli eteenpäin kuin höyryveturi, mutta pysyi aika hyvin käsissä. Muutamia kertoja jouduin ottamaan hieman enemmän kiinni, jolloin oripoika hermostui ja nakkeli takapäätä taivasta kohden. Kathrinaa hieman huvitti, mutta hän antoi hyvät neuvot, että sain orhin ruotuun. Verryttelyn jälkeen tehtiin rataharjoitusta, joka oli ihan simppeli, mutta sisälsi muutamia jännittävän näköisiä koristeita. Crispy puhkui intoa, ja antaessani luvan lähtöön, se pinkaisi vauhtiin ilopukkien saattelemana. Kathrina ohjeisti pysymään selässä rauhallisena, mutta vaativana. Sen ei saisi hyökkäillä tuolla tavoin eteenpäin, mutta sitä ei myöskään saisi kieltää käyttämästä energiaansa. Ohjeiden avulla sain Crispyn kulkemaan pätkittäin jopa oikein mallikelpoisesti, ja päästiin esterata pariin otteeseen hienosti läpi.

16.10.2013, estevalmennus, omistajan kirjoittama
Kathrina Scrabble tuli jälleen valmentamaan meitä. Tänään suunnitelmissa oli ottaa jumppatuokio innareiden avulla. Alkuverryttelyksi mentiin ravissa ja laukassa pitkää puomisarjaa. Ravissa Crispy meni aika kivasti, mutta laukassa se yritti vain hyppiä puomien yli holtittomasti. Rauhoitin menoa Kathrinan ohjeiden mukaan tekemällä paljon puolipidätteitä ja voltteja pitkin matkaa. Otettiin puomien väliin myös pysähdysharjoituksia, ja saatiin Crispy lopulta malttamaan ja keskittymään. Verryttelyn jälkeen mentiin ensin kolmen pienen pystyesteen jumppasarjaa. Aluksi Crispy oli sitä mieltä, että hän voisi hypätä kaikki kolme estettä vaikka samalla kerralla, ja meno oli sen mukaista. Parin kokeilukerran jälkeen se alkoi kuitenkin ymmärtää jutun jujun, ja päästiin vaikeuttamaan tehtävää. Kathrina lisäsi jumppasarjaan yhden pystyesteen, ja kolmen laukan päähän vielä kahden esteen jumppasarjan. Esteet olivat korkeudeltaan 60-90 senttimetriä. Crispy oli innoissaan, mutta pysyi käsissä ja positiivisena. Harjoitus oli superkiva myös omasta mielestäni, ja onnistuimme Crispyn kanssa siinä todella hyvin. Myös Kathrina kehui meitä ja etenkin yritteliästä Crispyä!

27.10.2013, estevalmennus, omistajan kirjoittama
Tänään valmentauduttiin jälleen Kathrina Scrabblen silmän alla. Päivä oli polttavan kuuma ja Crispy oli jo alkutunnista varsin laiska. Ylenpalttinen säntäileminen ja poukkoilu jäi nopeasti pois, kun ylimääräistä energiaa ei niin kauheasti löytynyt. Päätettiin ottaa tämä tunti ihan rauhassa helteen takia. Aloitettiin puomiharjoituksilla, joilla säädeltiin laukkaa lyhyeksi ja pitkäksi. Crispy oli varsin kivalla tuulella; se kulki reippaasti kuten aina, mutta pysyi hyvin käsissä ja kuunteli kohtuullisen hyvin. Puomien jälkeen otettiin pienellä, noin puolen metrin pystyllä muutamia laukanvaihtoharjoituksia ja vinoja teitä. Crispylle nuo jutut eivät tuottaneet ongelmia, koska sen kanssa on tultu aika montakin kertaa huonosti esteelle sen pölläilyjen takia. Lopuksi otettiin 60-70 senttimetrin kokoista neljän esteen rataa muutamia kertoja. Radat sujui ihan ongelmitta, joten lopetettiin siihen. Crispy käyttäytyi oikein mallikkaasti ja saikin paljon kehuja myös valmentajalta. Valkan jälkeen Crispy oli varsin hikinen ja pääsikin viilentävään pesuun.

23.11.2013, estevalmennus, valmentaja: narri
Saavuin valmentamaan aiemmin kokeilemaani ponia Crispyä sekä dumia. Koska olin saanut orista hyvän käsityksen hyppäämällä selkään olin suunnitellut ponille pienen radan metrin tasolla. Rata perustui pitkälti Crispyn vikkelyyteen ja nopeyteen, kaarteet olivat tiukkoja ja välit lyhyitä. Selitin radan järjestystä ja ideaa dumille samalla kun hän verrytteli innokasta ponia. Kehotin dumia keskitymään laukkatyöskentelyyn ja ponin taivutteluun. Crispy vastasi apuihin hyvin, kunhan dumi keksi tarpeeksi paljon tekemistä ja verryttelyesteet sujuivat innolla ponnistaen.
    Kun katsoin ratsukon valmiiksi, päästin nämä radalle. Silmä kovana seurasin dumin ja Crispyn työskentelyä, ratsukko pelasi yhteen kokemuksen tuomalla varmuudella. Kiinnitin kuitenkin huomiota Crispyn tapaan ottaa askel-kaksi ennen estettä hervoton spurtti pää korkeuksissa. Vaikka rata sujui mallikkaasti, kutsuin dumin kuuntelemaan lisäohjeita. Käskin rauhoittaa oman istunnan ennen estettä, istumaan hyvin lähellä satulaa aina ponnistukseen asti ja jarruttamaan keskivartalollan sekä ihan vain liikuttamaan kuolainta orin suussa, jotta se muistaisi odottaa. Tämä auttoikin ja nyt rata oli huomattavasti hallitumpi. Crispy eteni edelleen reipasta vauhtia, joidenkin mielestä ehkä liiankin, mutta ei säntäillyt ympäriinsä. Kaarteet olivat hallittuja, eikä ratsukko ollut vaarassa kaatua vaikka vauhtia oli enemmän kuin tarpeeksi. Hyvää, hallittua työtä!

13.12.2013, estevalmennus, valmentaja: Lissu T.
dumin verrytellessä ylikierroksilla käyvää ratsuaan oli selvää, että siirtymiset, laukkavoltit ja vaihtelevat tehtävät tulisivat tarpeen. Orin liikkui hivenen nykien, joten lähdimme ratsastamaan pidempää askelta ja rentoa, pyöreää hyppyä. Aluksi Crispyn käsitys hyvästä hypystä oli kaahaus - jättiloikka - lisää kaahausta, joten työsarkaa riitti. dumi tuntui kuitenkin tottuneen poninsa vinkeisiin, eikä meiltä mennyt kuin viisi-kuusi hyppyä saada orin laukka pitenemään ja olemus rauhallisemmaksi, kun kaikki virta kanavoitui hyppäämiseen.
    Ratsukon kanssa hypättiin sarjoja ja trippeleitä. Pysty - pysty -sarja ilman laukka askeleita, pysty - pysty - kolme laukka-askelta - okseri sekä sekä pysty - pysty - neljä laukka-askelta - trippeli. Aloitimme metrin korkuisilla esteillä, jotka Crispy ylitti reilulla ilmavaralla. Laukka pyöri hyvin, hypyt lähtivät takaosasta, dumi pysyi hypyissä mukana eikä jäänyt missään vaiheessa suuhun kiinni. Crispyn laukka oli saatu kuosiin jo verryttelyissä, eikä se tuottanut enää ongelmia. Muutenkin ratsukon kanssa kaikki oli enemmän hienosäätöä kuin varsinaista korjausta tai ohjeistamista. 110cm sarjoilla tuli muutama koluutus, kun Crispy estekorkeudesta innostuneena lähti hyppyihin puolta askelta liian aikaisin. dumi laittoi orinsa ruotuun saman tien jämäkällä ratsastuksella ja yhdellä raippamuistutuksella, kun Crispy tuntui yrittävän hyppyä trippelille liian aikaisin. Sarjat hypättiin vielä kerran - nyt paremmalla menestyksellä - ja korotettiin 120cm korkeiksi. Tyylikäs, osaava suoritus ja teknisesti hyvää jälkeä niin ponilta kuin ratsastajalta.

19.12.2013, estevalmennus, valmentaja: Lissu T.
Verryttelyissä Crispy oli vauhdissa, ori laukkasi pää viidentenä jalkana esteeltä toiselle, hyppäsi aivan rimaa hipoen ja lähti hyppyihin vähän miten sattui. dumi sai tehdä paljon laukkavoltteja, pitkiä ja lyhyitä teitä, suoria ja vinoja lähestymisiä sekä askeleen pidennyksiä ja lyhennyksiä, että ratsuponiorilla olisi ollut tarpeeksi tekemistä. Kun Crispy sai muutakin tehtävää kuin suoraviivaisen etenemisen esteeltä toiselle orin liikkeet ja hypyt paranivat välittömästi, ori herkistyi ja kuunteli apuja paremmin.
    Tänään treenattiin erikoisesteitä, viuhkaa ja sianselkää. Aluksi esteet olivat 100cm korkeita, ja viuhka hypättiin kapeimmasta päästä. dumi joutui ohjaamaan poniaan kieli keskellä suuta, ettei päätynyt liian lähelle estetolppaa viuhkalla. Poni ei kuitenkaan ollut erikoisemmista esteistä moksiskaan vaan hyppäsi niitä kuin tavan okseria, mihin olimme dumin kanssa enemmän kuin tyytyväisiä. Koska Crispy ei ollut esteistä moksiskaan kaksasin muutaman pystyn ja okserin erikoisesteiden seuraksi, nostin esteet 110cm korkeuteen ja jatkoimme kuuden esteen pikkuradalla. Pysty - okseri - sianselkä - pysty - okseri viuhka. Ratsukko suoritti esteet, suunnanvaihdot tiukoilla kurveilla ja lyhyetkin reitit kokemuksen suomalla varmuudella. Nostin estekorkeutta jälleen, ja sama estjärjestys toistettiin 120cm korkeilla esteillä. Crispy teki loistavaa työtä, näytti hyppytekniikkaa, jota saattoi kadehtia ja laukkaa, josta ei olisi uskonut orin kaahanneen verryttelyissä kuin maantiekiitäjä. Loistavaa jälkeä, mikä parannus verryttelyihin! Ratsukko sai loppuverkata itsekseen minun korjaillessani esteitä pois.


Webdesign © Milja     Kuvien © VRL-00218     Tekstien © Tallin omaisuutta
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE