ETUSIVU ESITTELY HEVOSET KASVATUS

Brigårds Barbara     KRJ-I     VH14-029-0407


         

15.11.2014: KRJ-I
8 (8+8+8) - 40 - 18 - 20 - 15 - 1 = 102 p.

Brigårds Barbara, "Barbie"
syntynyt 14.02.2013 Ruotsissa
10-vuotias, ikääntyy satunnaisesti
saksalainen ratsuponi (75%)
tamma, ruunikonpäistärikkö, 141 cm
koulupainotus, ko: Helppo A
51 KRJ-sijoitusta
kasv. Ellen Brigård (Ruotsi)
om. dumi (VRL-00218)

Luonne

Barbie saapui meille kuusivuotiaana suoraan kasvattajaltaan. Alusta alkaen se on ollut luonteeltaan aika varovainen, arka ja säikky, mutta kiltti ja ystävällinen. Barbielle uudet asiat ovat aika jänniä, ja se stressaa aika helposti. Uudet ihmiset ahdistavat sitä hieman, ja meillekin tullessaan se oli pari ensimmäistä viikkoa kovin sisäänpäinkääntynyt ja hiljainen kaveri. Oikeasti se on hyvin kiltti ja ystävällinen halinalle, jota voisi paijailla tuntikausia karsinassa. Jos Barbie olisi kissa tai koira, se olisi jatkuvasti sylissä rapsuteltavana ja tunkisi aina kainaloon. Sellainen läheisyyttä rakastava ja turvaa hakeva kaveri.

Hoitotoimenpiteissä Barbie on kiltisti. Se antaa harjata joka puolelta, mutta vatsan alta se on aika arka ja vilauttaa helposti hampaita, jos vatsanalusta harjaa turhan ronskisti. Kaviot se nostaa hyvin ja antaa satuloida. Taluttaessa Barbie tulee kiltisti perässä. Eläinlääkärille se esittää kovista, on hapannaama ja tarraa helposti käsivarresta kiinni piikityksen tai muun epämukavan toimenpiteen yhteydessä. Kengittäjän kanssa se on hyvää kaveria. Traileriin ja kuorma-autoon se tulee hetken mietinnän jälkeen ihan hyvin. Yksin matkustaessa se hieman stressaa, mutta porukassa se matkustaa rauhassa.

Ratsastaessa Barbie on vähän liiankin herkkä ja tarvitsee rauhallisen ratsastajan, joka antaa pienet ja siistit avut, eikä heilu ja huoju selässä ristiriitaisten apujen kanssa. Osaamattomamman ratsastajan kanssa se protestoi aika nopeasti pukkien kera, mutta normaalisti se nakkelee takapäätä vain harvoin. Barbie on aika säikky kaveri ja pelottavan tilanteen tullessa eteen se kyllä koettaa poistua paikalta nopeasti takavasemmalle. Kouluväännöissä Barbie on tosi kiva. Sillä on joustava, pitkä askel, hyvä eteenpäinpyrkimys ja ennenkaikkea korkea työmotivaatio. Se tykkää kovasti sileällä työskentelystä. Esteillä se on vähän tahmatassu, mutta silti yrittää yleensä parhaansa, jos vain uskaltautuu esteiden yli. Maastossa Barbie on yksin aika mahdoton, koska on niin säikky, mutta porukassa se on ihan mukava maastomopo.

Kisapaikalla Barbie on aluksi aina aika jännittynyt. Se puhisee, pyörii ja stressaa väenpaljoutta ja hälinää, mutta tutun huoltojoukon ja hevoskavereiden keskellä se yleensä rauhoittuu aika nopeasti. Kisoissa se on vielä hieman normaalia säikympi, mutta kunhan ratsastaja muistaa olla piittaamatta niistä jännittävistä tuomaripäädyistä ja muista vastaavista, Barbiekin malttaa olla kyttäilemättä.

Sukutaulu

          i.  Boldizsar
          rp 50%, 148 cm, mpäist
 ii.  Boutros  ox  iii.  Budur
 iie.  Essailah
 ie.  Damias Damhla  c  iei.  Lloyatrops
 iee.  Damias Daylight
          e.  Brigårds Belle
          c, 147 cm, rnvkk
 ei.  Maidin Duetto  eii.  Cremello
 eie.  Maidin Olva
 ee.  Abyards Babette  eei.  Giovanni
 eee.  Balouette

Sukuselvitys

Barbien isä Boldizsar on siro ruunikonpäistärikkö, joka on selvästi periyttänyt upeaa ulkonäköään varsalleen. 148cm korkea ori on viettänyt paljon aikaa elämästään kilpakentillä ja sen kyllä huomaakin koko ponin olemuksesta. Hiukan liiankin itsevarma Boldizsar omaa kyllä mahtavat liikkeet ja loistaa koulukentillä parhaimmillaan, mutta toisinaan orista on huomattavissa itsepäisyys, jota ei tahdo saada kitkettyä millään tavoin pois. Se on oman tiensä kulkija, joka suostuu yhteistyöhön vain silloin, kun sitä osaa oikealla tavalla pyytää. Joka tapauksessa Helppo A -tasoiset koululiikkeet sujuvat ongelmitta, eikä orin jälkeläislistakaan mikään huono ole.

Isänisä Boutros tuo Barbien sukuun oman ripauksensa hieman arabiverta. Tämä musta 150cm korkea ori on valtavan taitava kouluratsu, eikä ruusukkeiden ja sijoitusten saannilla näytä olevan loppua, vaikka ikää orilla jo alkaakin olemaan. Todella fiksu luonteeltaan ja kaikin puolin toimiva peli, joskin Boutrosia on käytetty yllättävän vähän vielä toistaiseksi jalostuksessa. Omistajan sanojen mukaan tähän tulee kuitenkin muutos vielä lähiaikoina.
Isänisänisä Budur, rautiaankimo arabialainen, kilpaili aikoinaan niin este- kuin koulukentilläkin. Kyseessä ei ollut ehkä maailman loistokkain hevonen, enemmänkin tasainen suorittaja, mutta todennäköisesti ori ei vain ikinä päässyt kunnolla näyttämään taitojaan. Orin tempperamenttisuus osoittautui todelliseksi päänvaivaksi ja yksistään tarpeeksi taitavan ratsastajan löytäminen tuotti suuren ongelman. Ei kyseessä mikään vihainen hevonen ollut, mutta 155cm korkea Budur oli vain turhan säpäkkä. Kyllä se kuitenkin sijoittui varsinkin koulukilpailuissa ja näyttelyistäkin kertyi useampikin meriitti. Ei siis mikään ihme, että oria kaikesta huolimatta käytettiin hyvinkin innokkaasti jalostuksessa.
Isänisänemä Essailah tuo hyvää tasapainoa Barbien sukuun ottaen huomioon isänisänisän vaikean luonteen. Essailah oli sievä ja yhteistyöhaluinen 147cm korkea pikkutamma, jolle ei voinut olla kyllä koskaan vihainen. Musta tamma kilpaili kiitettävästi jopa kansallisella tasolla ja siitä tuli usein hyvinkin avokätisiä ostotarjouksia hevosen omistajalle. Essailah oli ja pysyi kuitenkin koko ikänsä kasvattajallaan, joka uhrasi paljon aikaa hevosen valmentamiseen ja menestymiseen. Tämän takia olikin suuri menetys, että tamma kuoli synnytyksessä komplikaatioihin saadessaan vasta toista varsaansa.

Isänemä Damias Damhla pääsi nuorempana näyttämään kyntensä kouluradoilla taidokkaan junioriratsastajansa kanssa. 138cm korkeasta ponista löytyi tuolloin uskomaton kapasiteetti, vaikka toisinaan tammaa saikin olla patistamassa työntekoon enemmän tai vähemmän. Hyvinkin ponimaisen luonteen omaava Damhla esitteli välillä suloista rodeotaan myös kilpailupaikalla, mutta saatuaan purettua enimmät energiansa osasi kyllä myös keksittyä itse asiaan. Tämä rautiaanpäistärikkö tamma viettää nykyisin hyvin ansaittuja eläkepäiviään suuressa ponisiittolassa, jossa sillä tullaan todennäköisesti teetättämään vielä muutama varsa.
Isänemänisä Lloyatrops kilpaili aikanaan Helppo A -tasolla ja oli aikamoinen haastaja kilpatovereilleen. Varmajalkainen voikko olisi varmasti mennyt läpi vaikka harmaan kiven, jos sitä olisi siltä vaadittu. Tällä periaatteella ori keräsikin valtavan määrän sijoituksia ja varmasti vielä tänäkin päivänä voi sen omistaja olla varsin tyytyväinen ihaillessaan palkintokaappia. 140cm korkea ori ihastutti myös kaikki näyttelyiden tuomarit ja tästä voikin vain arvailla, miten hyvärakenteisesta ponista olikaan kyse. Jälkeläisiä tälle connemaralle ennättikin kertyä roppakaupalla, liki 90, ennen kuin se menehtyi 22-vuotiaana suolikiertymään.
Isänemänemä Damias Daylight oli Damias-siittolan yksi kantatammoista. Nuoruuden kisatulokset vakuuttivat tamman omistajat niin hyvin, että heidän oli aivan pakko saada periytettyä mahtavia geenejä eteenpäin. Ruunikonpäistärikkö ja 130cm korkea pikkutamma tekikin työnsä oikein hyvin ja synnytti maailmaan useammankin menestyksekkään varsan. Jokainen jälkeläinen on menestynyt hyvin kilpaurallaan ja jatkanut emänsä jalanjäljissä kunniallisesti.

Barbien emä Brigårds Belle on ruunivoikko connemaratamma, jota voisi luonnehtia oikein näppäräksi tapaukseksi. Kouluratsun ura on lähtenyt hyvin urkenemaan, eikä kukaan voi kieltää, etteikö kyseessä olisi hyvin taidokas poni. Bellen varaan ei laskettu alunperin kovinkaan paljon, sillä se tuntui kehittyvän todella hitaasti ja siitä ei rakenteellisestikaan povattu kovinkaan kaunista. Tässä sitä kuitenkin ollaan, nyt 143cm korkea tamma on lunastanut kaikki odotukset ylivoimaisesti ja jatkaa edelleenkin nousevaa uraansa. Helppo A -tason koululiikkeet eivät tuota minkäänlaisia ongelmia ja jälkeläisetkin ovat osoittaneet kaikki ennakkoluulot vääriksi.

Emänisä Maidin Duetto on ehkä suurin syy siihen, miksi sen jälkeläisestä Bellestä ei uskottu tulevan mitään maailmanvallottajaa. Ruunikko ori ei täyttänyt rotumääritelmiä rakenteensa osalta kovinkaan hyvin ja hiukan vaisu poni ei yltänyt mihinkään kovin suuriin tuloksiin kilpakentilläkään. Sitä käytettiinkin vain yhden ainoan kerran jalostuskäytössä, jonka jälkeen Duetto sai ankaran tuomion päätyä ruunaksi. Ruunauksen jälkeen Duetto päätyi ratsastuskoululle, jossa 145cm korkea connemara nousi nopeasti kävijöiden suosioon. Siellä se saikin viettää monta onnellista vuotta ennen kuin omistaja joutui lopettamaan sen vaikean jännevian takia.
Emänisänisä Cremello on saattanut kantautua useankin connemarakasvattajan korviin, onhan kyseessä kuitenkin yksi hyvinkin menestynyt este- ja kouluratsu. Voikko, 140cm korkea ori kilpaili 100cm esteradoilla ja jopa Vaativa B -tasolla koulua. Kyseessä oli todella yhteistyöhaluinen ja kuuliainen poni, joka osasi kyllä toteuttaa ratsastajansa suurimmatkin toiveet. Vaikka kyseessä ei ollutkaan mikään ihmeponi, keräsi se silti paljon huomiota itseensä ja omistaja saikin valtavan määrän connemarakasvattajilta pyyntöjä käyttää Cremelloa omien tammojensa jalostuksessa. Ehkä jopa hiukan harmillista, mutta viimeisinä vuosina ori alkoi olla enemmänkin rahasampo kuin kilpakumppani tai ystävä, ja orista tulikin hiukan ailahtelevainen luonteeltaan loppuaikoina.
Emänisänemä Maidin Olva oli erittäin hyväluonteinen pikkutamma, mutta ikinä se ei nähnyt kilpakenttiä kuin korkeintaan harjoitusmielessä. Tämä ruunikko 135cm korkea tamma toimi enemmänkin harrastekäytössä muutenkin ja sai elämänsä aikana nauttia pikkulasten paijailuista. Todella lempeäluonteinen Olva malttoi seista kiltisti paikoillaan tuntikausia ja liikkui rauhallisesti niin maastossa kuin kentälläkin. Luonteensa takia omistaja halusi teetättää sillä edes yhden varsan, vaikka ei oikein tiennytkään, mihin käyttötarkoitukseen sen tulisi haluamaan. Olva kuoli 25-vuotiaana omalle kotilaitumelleen sydämen pysähdyttyä.

Emänemä Abyards Babette kilpaili ahkerasti lähikuntien koulukilpailuissa, mutta koskaan se ei sen edemmäs päässyt. Todennäköisesti taitoa olisi kyllä riittänyt, mutta sen omistaja ei ollut kovinkaan paljon kiinnostunut kilpailemisesta, joten se sai jäädä sikseen. Babette oli hyväluonteinen tamma, joka kuitenkin joutui vaihtamaan useampaankin otteeseen kotia ensimmäisen omistajansa kiinnostuksen lopahdettua kokonaan. Ruunivoikko, 138cm korkea pikkutamma joutui kokemaan niin harrasteratsun kuin tuntihevosenkin uran ennen kuin se lopulta päätyi hiukan osaavampiin käsiin siitostammaksi. Vaikka menestystä ei ollutkaan juuri kertynyt, pääsi se vielä kokeilemaan siipiään näyttelyissä onnistuneesti ja ulkonäkö sekä luonne olivatkin mainio syy antaa parille varsalle mahdollisuus päästä maailmaa ihmettelemään.
Emänemänisä Giovanni, musta hurmuriori kera 140cm korkeuden, osasi kyllä totisesti kouluratsun homman. Puolipiruetitkaan eivät varmaan olisi olleet tälle orille ongelma, mutta siltikin orilla kilpailtiin vain Helppo A -tasolle asti. Koulukiemuroiden lisäksi ori pääsi kokeilemaan onneaan myös esteradoilla jopa 110cm radoilla ja kaiken tämän päälle vielä valjakkoponinakin oloa. Ainakaan omistajaa ei voi syyttää yksipuolisuudesta ja Giovannista kyllä näkikin, että se totisesti nautti vaihtelevasta elämäntyylistään. Ori voitti lukuisia maineikkaampiakin kilpailuita ja kerättyään vielä kirsikaksi kakun päälle erilaisia arvonimiäkin näyttelyistä, alkoi sillä kovemman luokan jalostusorin elämä. Jälkeläisiä kyllä kertyikin aivan huikea määrä ja kun Giovanni lopulta nukahti ikiuneen, halusi sen omistaja pitää sille jopa hautajaiset kutsuen kasvattien omistajatkin paikalle.
Emänemänemä Balouette oli enemmänkin valjakkopainotteinen, vaikka toki sillä muutamat hassut koulukilpailutkin kokeiltiin. Omistaja ei vain ollut ponikokoinen ja koska palo oli silti kova päästä jotakin kilpailemaan tamman kanssa, päätyi hän lopulta iskemään valjakkokärryt 144cm korkean tamman taakse. Voikko Baloutte ei ollut ehkäpä maailman fiksuin veto valjakkokisoja ajatellen tamman malttamattomuuden takia, mutta omistajan pitkäjänteisyys kuitenkin tuotti tuloksia ja hyviä tuloksia ennättikin kertyä paljon ennen kuin tamma joutui siirtymään ennenaikaiselle eläkkeelle telottuaan jalkansa. Muutama varsa ennätti kuitenkin tässä välissä tulemaan ennen kuin omistaja teki raskaan päätöksen lopettaa tamman 20 vuoden iässä.     Sukuselvityksen © yaren

Jälkeläiset

25.03.2014, rp-t. Fifth Brittania (65.625%), i. I Would Find My Way
13.07.2014, rp-o. Praise the Golden Fifth (75%), i. Damn Good
29.08.2014, rp-t. Fifth Blanka (75%), i. Damn Good

Kilpailut

24.01.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 6/40
25.01.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 6/40
29.01.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 1/40
31.01.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 2/40
01.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 3/30
02.02.2014, KRJ kutsu - Helppo C - 3/30
02.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
03.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 1/40
04.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 5/30
04.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 4/40
05.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 3/40
05.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 3/30
05.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 2/40
06.02.2014, KRJ kutsu - K.N. Special - 1/30
06.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
06.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 3/30
06.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 6/40
07.02.2014, KRJ kutsu - K.N. Special - 4/30
07.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
07.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 3/30
07.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 2/30
07.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 2/50
08.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 1/30
08.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 3/30
08.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 1/50
08.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
08.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 3/30
08.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 7/50
09.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 2/50
09.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 4/30
10.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
10.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
11.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 1/30
12.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
12.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
12.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
13.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
13.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 3/30
14.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
14.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 2/30
14.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 2/50
14.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 3/30
14.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 2/40
15.02.2014, KRJ kutsu - Helppo A - 3/40
15.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 6/50
15.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 7/50
16.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 7/50
19.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
20.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 5/30
21.02.2014, KRJ kutsu - Helppo B - 2/30
30.04.2014, KRJ-Cup kutsu - Helppo A - 16/433

Päiväkirja

09.01.2014, ukkosmyrskyä kerrakseen
Sadepisarat alkoivat kastella kasvojani kävellessäni tarhoja kohti. Lisäsin hieman vauhtia, etten aivan kastuisi. Onneksi suloinen päistärikkö tammani odotteli jo portilla. Ei sekään tainnut haluat kastua! Nappasin Barbien mukaani tarhasta ja sulkiessani porttia taivas valkeni äkillisesti. Salama löi jonnekin kauemmas, ja pian kuului kova jyrinä. Hölkkäsimme Barbien kanssa talliin ukkosta pakoon. Se pörisi hieman hermostuneena päästyään karsinaansa, mutta rauhoittui kun sai heinää syötäväksi. Harjasin Barbien päästä jalkoihin karsinassa. Se mutusteli heinää ja välillä pysähtyi korvat pyörien kuuntelemaan ukkosen paukuttelua. Laitoin tammalle suojat jalkaan ja suitset päähän, ja suunnattiin maneesiin. Onneksi tallista pääsee sinne suoraan, eikä tarvinnut mennä ulos ukkoseen. Tänään olin kylläkin suunnitellut käyväni Barbien kanssa maastolenkillä, mutta sääherra ei ilmeisesti halunnut tehdä kanssani yhteistyötä.
    Hyppäsin jakkaralta Barbien paljaaseen selkään ja käveltiin maneesia ympäri muutama kierros ihan rauhassa. Tamma tuntui hieman jännittyneeltä, mutta köpötteli silti menemään ihan rauhallisesti. Juuri kun suunnittelin kerääväni ohjat käteen ja aloittavani ravityöskentelyn, aivan päälle siirtynyt ukkonen iski maneesiin. Katto paukahti todella kovaa, ja Barbie sai äänestä slaagin ja ryöstäytyi käsistä. En lainkaan varautunut tällaiseen juttuun, joten putosin selästä syömään maneesin hiekkaa. Tamma päästeli laukkaa kierroksen maneesissa, kunnes se pysähtyi puuskuttamaan pää korkealla ja korvat pyörien joka suuntaan. Sain sen napattua kiinni ja koetin rauhoitella sitä. Kävelytin sitä maasta käsin pari kierrosta, jonka aikana se rauhoittui hieman, mutta oli edelleen kireä kuin viulun kieli. Päätin sitten viedä sen takaisin talliin rauhoittumaan. Ehditään me treenailla huomennakin. Karsinassa Barbie pyöri hetkisen varsin jännittyneenä, mutta lopulta malttoi rauhoittua syömään heiniään ja pian se olikin jo aika levollisin mielin.

23.07.2014, äiti ratsailla
Äitini saapui tänään lomalle meille Saksaan. Hän on kunnostautunut ratsastuksen parissa jo nuorena, ja nyt vanhemmalla iällä käynyt aina silloin tällöin ratsastamassa meidän poneillamme sekä myös kotimaassaan Suomessa tuttujen hevosilla. Tällä kertaa annoin äidille aavistuksen haastavamman ratsun kuin yleensä, nimittäin Barbien. Olihan jo korkea aika äidinkin ottaa pieniä haasteita vastaan.
    Äiti nousi Barbien selkään kentällä ja alkoi verryttelemään sitä kevyesti. Aluksi Barbie hieman testasi, että pitääkö liikkua, saako liikkua ja saisiko vaikka mennä niin lujaa kuin itse tahtoo. Äiti sai pidettyä viekkaan ponin aika hyvin kurissa. Hän otti ohjeideni mukaan ravissa paljon käyntisiirtymisiä ja pysähdyksiä saadakseen Barbien hyvin avuille. Sen jälkeen hän otti suurella keskiympyrällä laukkaa. Barbie kokeili heti, että saako nyt päästellä oman mielen mukaan. Äiti hoksasi ponin metkut ja otti ronskisti tammaa kiinni, jolloin poni heitti protestiksi muutaman kiukkupukin. Onneksi äiti ei tästä paljoakaan piitannut ja pysyi hyvin kyydissä. Sen jälkeen hän ei antanutkaan Barbien enää metkuilla laisinkaan, ja parivaljakolla alkoi sujua oikein mallikkaasti. Barbie alkoi liikkua hyvässä muodossa ja kuunteli ratsastajaansa kiltisti ja nöyrästi. Äiti teki Barbien kanssa vielä raviväistöjä ja kokeili elämänsä ensimmäisen kerran laukanvaihtoja. Molemmat tehtävät sujuivat ratsukolta hyvin. Näiden juttujen jälkeen äiti antoi Barbien vielä ravailla eteen alas venyttäen.
    Loppujen lopuksi äiti oli oikein tyytyväinen tähän hieman haastavampaan, mutta erinomaiseen ratsuun!

Valmennukset

Kouluvalmennus, valmentaja: rebely
Barbie ja dumi olivat jo lämmitelleet, kun saavuin synkkien pilvien saattelemana kentälle. Luvassa olisi sadekuuro, joten polkaisimme tunnin käyntiin reippaalla vastalaukkaharjoituksella. Pyysin ratsukkoa tekemään ensin toiseen päähän voltin, sen jälkeen vaihtamaan suuntaa lävistäjän kautta ja tekemään toisen voltin toiseen päähän. Koko suoritus oli tehtävä vastalaukassa ja lävistäjällä laukka oli vaihdettava käynnin kautta. Barbie ampaisi suoritukseen intoa täynnä ja se liikkui hyvin kootussa laukassa. Ensimmäinen voltti sujui ongelmitta vaikka dumin täytyikin muistutella Barbieta oikean tien pitämisestä. Lävistäjälle käännyttäessä tamma hyppäsi yhtäkkiä sivuun säikähtäessään metsiköstä kuulunutta räsähdystä. Dumi sai kuitenkin pidettyä tamman aisoissa ja siirryttyä käynnin kautta laukkaan. Toinen voltti sujui myös ongelmitta vaikka Barbie vilkuilikin ympärilleen enemmän. Ensimmäinen sadepisara tipahti otsalleni ja päätimme keskeyttää tunnin, ennen kuin kastuisimme läpimäräksi.

Kouluvalmennus, valmentaja: Sippe
Tänään Barbien ja dumin kanssa olisi vuorossa sulkutaivutuksia. Pyysin ratsukkoa tekemään sulkua aina vain muutama askel kerrallaan, jotta poni ymmärtäisi tehneensä oikein. Ojensin dumille kouluraipan, jolla hän voisi kevyesti koskettaa Barbieta ulkokädellään ja näin avustaa tammaa tajuamaan tehtävän idean. Ensimmäisellä toistolla siirryin antamaan ohjeita Barbien ulkopuolelle, ja tehtävän alku näyttikin lupaavalta. Keskenkaiken ponitamma kuitenkin säiköhti maneesin kastolta lehahtavan lintuparven ääniä, ja hypähti sivulle. Ratsastaja kuitenkin pysyi kyydissä ja tehtävää jatkettiin. Jokaisella toistokerralla sulkuaskeleet lisääntyivät, ja lopuksi niitä tehtiin kerralla jo seitsemän. Lopuksi pyysin dumia laukkaamaan Barbien kanssa kaksi kierrosta - ensimmäisen kierroksen reippaassa revittelytahdissa, toisen hitaammassa palautumistemmossa. Laukkojen jälkeen dumi ja ruunikonpäistärikkö tamma aloittivat loppuverryttelyn.

Kouluvalmennus, valmentaja: narri
Tämän päivän valmennukseen en ottanut mitään selkeää yhtä hiottavaa asiaa, vaan keskityin dumin ja Barbien kanssa perusasioiden hiomiseen. Siis etuosan keveys, takaosan aktiivisuus, muoto, tarkkaavaisuus, reagointi, pehmeys, apujenkäyttö ja niin edelleen ja niin edelleen. Alkuun tamma oli turhan kiireinen: se juoksi apujen läpi ja dumin alta pois, eikä ollut oikeastaan yhtään rehellisesti mukana työnteossa. Asiaa ei yhtään auttanut naakkaparvi, joka päätti lehahtaa matalalla kentän ylitse huudellen naakkarivouksia joita Barbie säikähti ja yritti poistua paikalta.
    Lähdimme siis alkuun rentouttamaan tammaa. Käskin dumia ottamaan kevyen tuntuman ja tekemään laajoja kaaria kevyessä ravissa. Käyntiin sai siirtyä, jos ravi eksyi liian kiireiseksi. Kehotin myös myötäämään sisäkädellä heti, kun Barbie antaisi periksi niskastaan. Alkuun ravi oli melkoista kipitystä ilman rentouden häivääkään, mutta dumin kärsivällisellä taivuttelulla Barbien pää laski hiljalleen ja selkäkin pyöristyi. Kehotin dumia kuitenkin kiinnittämään huomiota ulko-ohjan tuntumaan, sillä poni tarvitsi sitä – myötäys sisäkädellä, ulko-ohja tuntumalla jotta tammalla olisi kuitenkin jotain, mihin tukeutua tarvittaessa. Falskaavalla ulkokädellä on kaadettu hevosia. Koska Barbie oli edelleen hieman huolestuneen oloinen – varmasti lintuparven jäljiltä – päätin jättää laukkatehtävät pois tältä päivältä. Keskityimme siis huolelliseen työskentelyyn ravissa ja käynnissä siirtymisten ja temmonvaihteluiden muodossa.
    Barbielta löytyi kyllä melkein kaikki haettu: se vastasi dumin apuihin nopeasti, etuosa lähti kevenemään ja takaosa polkemaan, mitä enemmän tamman kanssa tehtiin töitä. Pohkeelle tamma oli herkkä ja taipui hyvin, mutta olisin toivonut hieman parempaa ja pehmeämpää reaktiota ohjalle. Barbie myös lähti jännittyessään helposti liikkumaan joko pää ylhäällä tai kuolaimen takana. Lisää rentoa perustyöskentelyä melko avoimessa muodossa kotitreeniin, niin hyvä tulee!

Kouluvalmennus, valmentaja: bertta
Pääsin tällä kertaa valmentamaan upean näköistä, ruunikonpäistärikön väristä ratsuponitamma Barbieta ja jo innokkaan näköistä ratsastajaansa dumia.
    Aloitimme valmennuksen aivan normaalisti ensin alkykäynneillä pitkin ohjin, ja sen jälkeen vielä ratsukko meni vähän raviakin keventäen puolipitkällä ohjalla. Vaikka vain puolipitkä ohja oli käytössä, dumin piti kuitenkin taivutella Barbieta mahdollisimman hyvin ja antaa ponin venyttää näin alkuverkoiksi kaulaansa samalla kun käveli ja taipui sisälle päin dumin ohjeiden mukaan.
    Valmennuksen päätehtävänähän oli siis rennon ja melko matalan muodon, tai no peräänannon toteuttaminen mahdollisimman vaatimattoman näköisesti. Ratsukko onnistui tehtävässä oikein hyvin, eikä moittiakaan tarvinut ollenkaan!
    Taivutuksetkin onnistuivat loistavasti joka askellajissa, vaikka laukassa Barbie protestoikin oitis dumin pieniinkin virheisiin pukittamalla.

Webdesign © Milja     Rakennekuvan © AV     Ratsastuskuvien © Jewell     Tekstien © Tallin omaisuutta
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE